All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Stadsliv: Odla mat själv

Nedåt på gatanivån är det mestadels vit, grå eller svart. Vissa fasader expanderar färgkartan, en trähist och en piste mjukar i ett annars ganska svartvitt stadsbild. Men högt över huvudet, mellan Grönsaker planteras på pallar när vädret tillåter lufttornet och inuti gamla städer växer och växer som aldrig tidigare.

Kaja Marie Lereng Kvernbakken är en av de entusiaster som odlar sin egen mat. På bakgården i Gamla stan i Oslo har hon gemensamt med flera av sina grannar, skapat en 3 x 8 meter grön oas på den sydvendda väggen mot järnvägsspåren.

Från fönster att pallkrage

Redan i början av våren månaderna hade hon gjort mini växthus av godis lådor och frön tomater, grönkål, rovor, squash, bönor och örter. Dessa placerades i en sydfönstret fönsterram i väntan på grooming tillräckligt stor för att planteras.

- Jag har gällt självförsörjning så länge jag kan minnas, säger hon, och glad Kaja Marie Lereng Kvernbakken visar hur väl växterna trivs i solveggenmed att hon nu har hittat en plats där solen skiner hela dagen.

Den lilla, glömda och smala remsan på järnvägarna har gått från att vara grå och ledsen till spirande och inbjudande. En liten tallrik ligger i mitten av hörnet mot solväggen. Den är gjord av gammalt och massivt trä från golvet i en av de nyrenoverade lägenheterna på gården. Det finns återanvändning här.

Som du sår, så skördar mannen

Några veckor senare i St. Halvardsgate blinkande solens strålar i fönstren i svartvitt barkoderekka nere vid fjorden. I Gamla Oslo finns en såg av jordgrödor. Socker ärter, tomater, squash och En korg full med godsaker. Foto: Kaja Marie Lereng Mashed potatis kallar ut leende och spänning.

"Det är ett stort nöje att skörda mat från din egen gröda, och smaka det extra bra, säger den lokala bonden.

Luftårn och land av land

Bland barkoderna, bostadshus, kranar och godsbehållare finns två lufttorn i Bjørvika. De är gråa, inte längre, och de är långa. Från vattnet kan man inte se området runt tornen, men överraskningen är bra när man närmar sig dem via cykelvägarna. Plötsligt uppenbaras en fyra jordbruksmark med fält med gamla korn, potatis och grönsaker. Dessutom har 100 kvadriga parseller etablerats, där stadsbönder växer ekologiskt i pallar, hinkar och skopor. Ett bakverk är också inrättat, och området används noggrant för att bland annat lära barn om mat.

Stadsrådet är ett samarbetsprojekt mellan Norge Bondelag och Bjørvika Development. Stadsrådet kommer att samarbeta med både konstnärernas kollektiva Futurefarmers och Parsellbönder. Andreas Capjon är bybonden

När norska Farmers' Union ställning marknadsförs som ekologiska bybonde på Losætra i Bjørvika i 2016, var det Andreas Capjon som fick positionen.Han är jordbrukare, generaldirektör, inspiratör och "miljösamordnare". Nu står han mitt i ett fält och vatten. Det finns mycket att göra med, men nöjet att stanna är synligt på lång avstånd.

Capri brinner nästan när han ivrigt berättar om den entusiasm som projektet har väckt i befolkningen, bland politikerna och i restaurangbranschen. Han tror att detta bara är ett av flera framtida projekt. Här kan stadsmänniskor lära sig hur matproduktionen sker. Han har ett avtal med närliggande företag om återvinning av matavfall, vilket nästa gång kan användas för att odla mat som de kan ha i sina cafeterier.

- Vem skulle tro att vi kunde få det så bra, säger han, som klarar av att se möjligheter där "ingen ska hota".

Det är fantastiskt vad som händer i en palatsarm. Han arbetar också för att komma i kontakt med bostadsföretag som har stora grönområden på taket och på bakgården. Han själv har blivit uppvuxen med organiskt och biodynamiskt jordbruk, och skulle vilja förmedla kunskapen om zink. - Vi har undervisat många skolklasser och daghem här i sommar och berättar för bondebonden som vill hjälpa barn att lära sig hur maten kommer ifrån.

ADVERT

Mest populära