All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Beboeligt med parasoll

->

Foto: Kungliga Botania

- Ett bra paraply är en god investering, säger inredningsarkitekt Tove Meldgaard. Som inredningsarkitekt är hon oroad över att utomhusytan ska fungera optimalt och ett bra paraply är en del av den övergripande upplevelsen utanför.

- När du väljer parasoll, gå till en som överensstämmer med resten av trädgårdsmöblerna, rekommenderar Meldgaard. Till exempel, metall trädgårdsmöbler, välj ett paraply med metalldetaljer. Så här får man en helhet i vardagsrummet.

Creative Outfits

Utbudet inom paraplyer är stort. Den traditionella formen, med centrum och sexkantiga stavar, har fått konkurrens från mer kreativa prestanda. Det är till exempel inte praktiskt att ha en bar under bordsduken. Det har leverantörer inklusive Royal Botania lösas genom att utforma ett stativ som håller parasollet uppifrån, inte olikt en klassisk bordslampa i design. Belveder har också en modell med sidomastarstativ, men här går stativet under bordsduken, som med traditionella paraplyer.

Eller hur är det med en asymmetrisk modell?

- Här i Norge har vi inte solen i mitten av himlen som de har i södra regioner. Således behöver vi inte parasoll som täcker solljuset ovanför. Istället väljer du en sluttande parasoll, som Ocean Master Razor från Tuuci, det kommer att kasta mycket längre skuggor, säger Meldgaard.

Kanske har du upplevt att någon alltid kommer i solen oavsett hur du placerar parasollen. Lösningen kan vara att välja en modell som följer matbordet.

- Rektangulära paraplyer kan passa bra om du har ett långsträckt matbord, säger Meldgaard.

Titans

Du får idag paraplyer så små att de endast är avsedda att skydda ett spädbarn och parasoll med en diameter på 3. 5 till 4 meter som täcker hela sittgrupp och lite till. Den senare erbjuder utmaningar.

- När parasollen har en diameter på fyra meter betyder det att duken täcker matbordet när du slår ner det. Men Tuuci har tagit hänsyn till detta och utformad modell Ocean master Auto Scope, som automatiskt stiger halv meter innan det når kanten av bordet, berättar Meldgaard som återförsäljare produkter från Tuuci och Royal Botania.

Sådana parasoll kostar mer, men har också en längre livslängd. Om du köper ett billigt paraply av låg kvalitet kan du behöva byta ut det efter en säsong eller två. Det kan vara felaktigt sparsamhet. Om du väljer ett bra paraply i stället har du det i många år.

- Kvalitetsparaplyer är verkligen något att hämta, avslutar Meldgaard.

Mer

Tove Meldgaard tel: 22:14 81 82

kunglig Botania

Tuuci

solskydd grupp, tel: Juli 22 86 75

IPP, tel: 22 72 40 00 <999 >

ADVERT

Mest populära