All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Lever dubbelt så stor

I världen top

Norge är på topp i Europa när det gäller att vistas rymliga. Idag har vi i genomsnitt 52 kvadratmeter vardera för att bo på. I den första jämförbara mätningen från 1967 var området 27 kvadratmeter per person. För femtio år sedan hade vi bara drygt 20 kvadratmeter, beräknar Byggforsk.

Två tredjedelar av oss bor i en villa. Den höga andelen skiljer oss från resten av världen.

- Vi är ett enfamiljeland. Det har förklarats att vi har varit egenföretagare, medan människor i andra länder har blivit utsatta för hyresvärdstatus. Naturligtvis har traditionen att bygga sig också mycket att göra med det faktum att vi är få personer i ett stort land. Viktigast kanske fortfarande den kulturella lämnandet händer när så många av oss har vuxit upp i ett hus, säger Jon Guttu, forskare vid Norska institutet för urbana och regionala Research (NIBR).

Nu i november för femtio år sedan arrangerade Nordens största byggmässa, Bygg Reis Deg, för första gången. 60 000 personer besökte mässan i Akershus Fortress, bara lite mindre än antalet besökare vid förra årets mässa på Lillestrøm.

- Men skillnaderna är fortfarande stora. Vid den tiden handlade det om ekonomi och produktknappar. Nu ligger mycket fokus på estetik. Norrmännen har pengar och spenderar 30 miljarder dollar per år, bara borstar sina hem, "berättade Andre Reiseburger Andreas Bure till Newswire nyhetsbyrå.

Bättre rådgivning

När den första Bygg Reis Deg mässan organiserades var Norge fortfarande karaktäriserad av kriget.

- Det var svårt att få byggprodukter. På grund av skälen till exempel var det inte tillåtet att bygga hytter av nytt material. Därför plockade de upp pallar och återanvändde dem, sade Andreas Bure.

Det var också betydligt dyrare att fylla husen inuti. Ett kylskåp från Electrolux kostar 3200 kronor, eller hälften av en genomsnittlig årslön 1954. Lyx Godet krävde inte bara pengar, men också köpa ett tillstånd.

Då var spisarna billigare och vanliga. Många av dem producerades också i Norge. En Beha spis på 50-talet kostade 6-700 kronor, eller nästan 8000 kronor i dagens penningvärde.

Även trafikbilden har förändrats mycket under samma femtio år. I tillkännagivandet av den första byggnadsmässan rådde publiken att det var "bra med parkering i King's Gate".

FAKTA OM NORSKA Homes:

50 Årtiondet börjar med stora bostadsunderskottet, men redan 1953 byggt 38.000 nya bostäder. Majoriteten av de nya lägenheterna har tre rum, kök, badrum och toalett. År 1954 är tio procent av landet utan el. I Troms och Finmark finns det 50 procent utan vatten och vatten i Oslo, bara fyra procent har inget vatten.Den första drabantstaden i Norge, Lambertseter, byggdes 1955.

60s: Att flytta till städerna skapar fortfarande en stor efterfrågan på bostäder. År 1967 har 55 procent eget badrum och 68 procent egen toalett. Samma år har 74 procent kylskåp och 69 procent tvättmaskiner. 44 procent har hemtelefoner. Musiksystem blir allt vanligare.

70s: Bostads köerna är borta. Fokus på energieffektivitet leder till användningen av mindre fönster och bättre isolering. 52 procent har en telefon. Under decenniet ökar andelen hus med tv från sju till 52 procent, färgerna kommer 1975. Samma år har endast tre procent diskmaskin. 1973 har 60 procent en frysbox.

80s: Stark ökning av huspriserna under perioden 1984-87. Genomsnittlig bostadsyta passerar 100 kvadratmeter. Telefonköer avbryts. Halogenlampor kommer. 1985 hade 81 procent tv, nio procent video. Rökdetektorer krävs. Stöldalarm blir vanligt. Detsamma gör mikrovågsugnar.

90s: De första åren präglas av kollaps på bostadsmarknaden. Så småningom får vi en ökning av små lägenheter för små hushåll. I början av årtiondet har 92 procent en frys, 37 procent diskmaskin och 89 procent tvättmaskin. 33 procent har hem-datorer 1994, fem år senare har antalet fördubblats.

(Källa: Från året till smarthuset, Grytli / Støa)

ADVERT

Mest populära