All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Litet utrymme för växter? Hur man planterar i kullen

Plåtslådor finns i de flesta former och material och kan vara lätta att göra. Men det är inte alltid lämpligt för en vanlig fyrkantslåda. Så varför inte skapa något annat?

Jordgubbar växter är alltid trevliga att ha utanför huset, men är du en av dem med dålig plats? Eller kanske du har extra god aptit och behov av många växter. Då kan du stapla plantorna i höjd.

VATTEN: Ett rör med hål på insidan gör det enkelt att vattna alla plantor som är dolda inuti röret. FOTO: Simen Søvik Visa mer

Distribuera vatten

Vad du behöver är två rör. En med en diameter av 10-15 centimeter för att rymma jord- och jordgubbar växter - och en i en och en halv centimeter till vatten.

Ta reda på var röret ska stå och justera höjden på båda rören. Vattenröret kan vara åtta till tio centimeter längre än stammen.

Sedan tar du en två eller tre millimeter borr och gör vattenhål åtminstone röret. Låt den nedre delen av röret vara grizzled. Om du gör ett hål i botten kan du sluta med allt vatten som drar ner och sprider sig utan att de övre plantorna får vatten.

TETTER HULL: Använd ett växtskydd för att täcka hålen. Detta förhindrar växterna från att växa in i vattenröret. FOTO: Simen Søvik Visa mer

Slät hål

Rulla röret i en växtduk och fäst det. Då undviker du växterna som växer in och tätar hålen.

Då kan du borra hål till plantorna i det stora röret. Det är en stor fördel att använda en hålsåg för att skära ut jämnt runda hål på åtta till tio centimeter. Sprid hålen något jämnt. När växterna växer kommer de att täcka ett större område av röret.

HULL: Gör jämna hål på åtta till tio centimeter för att rymma växterna. FOTO: Simen Søvik Visa mer

Tänk också igenom var plantröret ska placeras. Ska det stå tills en vägg inte vill att plantorna på baksidan får tillräckligt med sol. Då är det en fördel att inte göra hål på ena sidan.

PIPE IN PIPE: Placera vattenröret i mitten av plantröret och fyll det med jord runt det. FOTO: Simen Søvik Visa mer

Gör ett stopp längst ner på båda rören. På vissa ställen kan du köpa ett lock för rören. Om inte, kan du skiva för ett trästycke eller använda en kork.

Växa jordgubbar?

Nu är röret redo att fylla med jord och växter.

Placera vattenröret i mitten. Fyll marken upp till det första hålet och sätt in växten. Upprepa tills du är överst. Vänta sedan på att de första jordgubbarna visas.

PLATS: Om du har en plugg i botten kan du enkelt flytta runt jordgubbaröret. FOTO: Simen Søvik Visa mer

Trälåda i trä

En rektangulär låda i trä är lätt att göra, men en kvadrat kan ta både utrymme och se normalt ut.Så varför inte använda formen för att göra andra former - och förstås: bygga i höjd.

trianglar Genom att stapla fyrkantiga "lådor" på toppen av varandra bildar en trianglar som kan fyllas med olika växter. Foto Simen Søvik mer

Genom att göra fyra rutor och placera överlagrade och bildar en mer "rum" som kan fyllas med olika växter. Den passar perfekt in i en liten örtträdgård.

I det här exemplet har vi gjort fyra "lådor", men det är en bra idé att göra färre - eller mer.

Obehandlade träskivor med en bredd av 18 centimeter används. Impregnerade trä kan ge bort toxiner som förstör jorden och gör det svårt för växterna att leva.

Skapa

OVERLAP: Lägg till en styrelse på utsidan av nästa och fäst med två skruvar. Fortsätt sedan tills du avslutar alla hörn. FOTO: Simen Søvik Visa mer

Botten "boxen" består av fyra längder på en meter. De läggs ihop så att varje träbord överlappar på utsidan av nästa och ligger på insidan av den föregående.

Använd två träskruvar för att fästa varje hörn.

De nästa "lådor är så"

  • Nr 2: 80 cm x 4
  • Nr 3: 64 cm x 4
  • Nr 3: 48 cm x 4

Nu är det bara För att hitta ett bra ställe, sätt fyrkanterna i stjärnformation över varandra och fyll i med jord och växter.

Enkel variant

Har du några tomma burkpåse? Då kan du plantera jordgubbar i dem och hänga dem i höjden.

DRILL: Använd en liten borr för att göra hål så att vattnet hittar sin väg ut ur lådan. Täck dem med en grön trasa i botten. FOTO: Simen Søvik Visa mer

Rengör lådan väl och leva tre till fyra små hål i botten. Då får vattnet chansen att dränera. Lägg inställda växt tyg på botten av lådan och borra två hål i toppen som du kan fästa rep.

För att ta bort mossa från gräsmattan mest effektivt

Så du behöver bara fylla i med jord och jordgubbsplantor, hitta en krok och häng upp lådan.

hängande växt: Jordgubbarna kommer att växa och så småningom bli en trevlig hängande växt som du kan äta direkt från. FOTO: Simen Søvik Visa mer

ADVERT

Mest populära