All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Listor för hela bostaden

Ta reda på var du ska installera listorna. Vi har fotlistor längs golven, taklister, listor för att göra tegel som delar väggen, egen dörr och fönsterramar (ofta kallade rektanglar) och hörn- och vinkellistor.

Träförteckningar är den klassiska lösningen. I rätt träaffär finns ett urval skogar - tall, gran, aska, björk, ek - och ju mer exotiska som mahogny och teak. De senare är populära främst på båtmarknaden.

Styles

I Fredrikstad Gamla Stan har Listverkhuset (del av Østsiden Trelast) specialiserat sig på listor och tar över 600 olika varianter med små och stora. Om möjligheten är där bör listor väljas enligt stilen på huset eller lägenheten. Det betyder från de enkla, raka listorna till mer avancerade former i rokoko eller schweizisk stil.

Stylerna kan kombineras igen (se bilderna), den enkla med de mer avancerade som verkligen avslöjar en bra lösning i rummet. Det är inte alltid lätt att leta efter lösningarna, men att se listalternativen gör det enklare.

Montering och behandling

Trälastare har ofta kalla butiker. Det rekommenderas därför att klimatisera listorna vid rumstemperatur före montering, vanligtvis ett par veckor. Detta ger träet rätt fukt och du får det bästa resultatet. Trä är, som du vet, ett "levande" material.

De flesta listor ska spikas. Om det finns en större lista kan de sättas på (det finns separata gjutskruvar). Sedan behandlas listorna som paneler - de glittrar för att ta bort naglar / skruvar, malda som alla andra trä och färg. Listor kan också levereras förbehandlade.

ADVERT

Mest populära