All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Som två droppar vatten?

Gilla två droppar vatten?

  1. Ser du en skillnad?

False som fan

1977 upptäckte tyska designer och professor Busse att en återförsäljare från Hong Kong sålde kopior av vissa vågar han utformade för Soehnle-Waagen på mässan Ambiente i Frankfurt. Priset var ungefär en sjätte.

Professor Busse tändde på alla designproppar och tanken på ett negativt pris föddes. Varje år delas Plagiariusprisen på Ambiente-mässan i januari, till dem som skamlöst, rygg, och ganska ogenerat stjäla andras mönster och säljer kopior till fyndpriser.

PLAGIARIUS: En trädgård med en lång gyllene näsa. Se mer

Priset självt, en svart hagemaker med guldnäs, valdes av Busse som en symbol för "olagliga intäkter från produktimitation".

Plagiariusprisen 2006:

Kontrollera otro bildespesialen

Falska fakta:

Det kan vara lätt att rycka på axlarna och säga att hårsåre designers bör hedrad att någon kommer att kopiera deras produkter. Den omfattande kopiaffären har emellertid mycket större konsekvenser än det.

Idag är mellan 7 och 10 procent av alla produkter som handlas i världen kopior och plagier. Detta leder till mellan 200 och 300 miljarder euro i förlorad försäljning över hela världen - och cirka 200 000 jobb förloras varje år.

Antalet konfiskerade kopior vid nationella gränser stiger dramatiskt och antalet upphovsrättsfall för produkter och design ökar.

Är det roligt Plagiatpriset är en slaktare?

Ekonomisk vinst

Plagiatpriset har tilldelats årligen sedan 1977, och i år firades 30-årsjubileum. Plagiarius har dock vuxit för att vara så mycket mer än ett pris. Så småningom grundades Action Plagiarius, en organisation som handlar om kopior, plagier, imitationer och kommersiella sammanslagningar.

- Imitatorer har bara ett mål: tjänar andras hårda arbete. Genom att kopiera framgångsrika produkter skona inte bara i produktutvecklingskostnader och marknadsföring - men också produktionskostnaderna genom outsourcing produktion till lågkostnadsländer, sade en talesman för organisationen att DinSide.

Organisationens mål är att förbättra villkoren för både produktdesigners och tillverkare - både genom att öka konsumenternas medvetenhet och genom att arbeta för strängare lagar och bättre rättigheter för designers.

Dessutom konstaterade de att gatlopp hastighet faktiskt har en viss effekt på imitatörer: 10,5 procent är rädda för allmänheten förlöjligande, och några av dem har sedan nått en uppgörelse med dem de var "inspirerad" av.

Action Plagiarius finns också bakom webbplatsen www.utformning utgivare. com, där designers kan registrera sina produkter. Genom UCD (oregistrerad gemenskapsdesign) får produkterna ett treårigt skydd inom EU - eller man kan registrera produkten i Registered Community Design (RCD) vid EU: s standardiseringsbyrå i Alicante, Spanien, som ger upphov till upphovsrätt i EU-länder i upp till 25 år.

Testa dig själv

Kan du skilja originalet eller kopian? Testa dig själv här:

Fake eller fakta?

Externa länkar:

Plagiarius

Design Publisher

EU-kontor för standardisering

ADVERT

Mest populära