All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Belysning på terrassen

Ingen gillar att sitta ute i mörkret, men med ljus på uteplatsen kan du förlänga sommaren i båda ändarna.

Här är sex tips för dem som vill ha belysning på uteplatsen:

Se till att den utrustning du använder har rätt IP

IP anger skyddsgraden på armaturen och följs av två tal, till exempel. IP44. Det första siffran indikerar var den skyddade armaturen mot penetration av fasta föremål, såsom ett finger eller damm, medan den andra siffran anger skydd mot vatten. Ju högre antalet bakom IP, desto bättre är skyddet armaturen.

Välj en lösning som möjliggör ljusstyrning

Lätta sommarnätter eller snöig vinter kräver mindre ljus än regniga höstkvällar. Om du har möjlighet att dimma, kan du justera belysningen efter behov.

Terrassbelysning av Clas Ohlsen: Stållampa och bordslampa med lampskärm i svart konstgjord sten och fot i grå konstgjord sten.

En genomtänkt belysningsplan ger det bästa resultatet

Tänk igenom vad du vill ha från belysningen. Bör det vara en estetisk effekt eller vara praktisk och funktionell? Bör det skapa säkerhet och öka säkerheten, eller ska det skapa en speciell atmosfär på uteplatsen? Effekten du vill ska bestämma vad du köper. Till exempel kan vissa välplacerade spotlights längs trappan eller gångväg vara en mer elegant och korrekt lösning för att säkerställa ett säkert utseende än ett par ljusposter.

Var kreativ med LED

LED-lampor runt terrassen kan skapa en illusion av en varm ram på mörka sommarnätter. Eller varför inte använda LED-band för att betona arkitektoniska funktioner eller spela med ljuset på andra sätt.

Läs också:

Hur man får en bekväm trädgård

En vacker trädgård betyder inte nödvändigtvis att du måste spendera all din fritid på underhåll. Vi har pratat med experter om hur man får det mesta ...

Terrasser från Biopeis: Skapa en stämning av ljus och en flyttbar terrass.

Använd ljus för humör

Elektrisk ljus är utan tvekan det bästa av ljuskällan, men belysningen måste först och främst skapa humör, det finns inget som lyser ljus. Litet teleskop på bordet och stormljus med kubbelysning på golvet skapar en mysig atmosfär på terrassen. Eller varför inte gå till en flyttbar terrass?

Ta hand om årligt underhåll

Det är med lampor som allt annat: regelbundet underhåll förlänger livslängden. Rengör lampan med en lätt fuktig trasa, eventuellt med tvål och vatten om det behövs, och se till att allt är som det ska. Om du bor vid kusten bör du vara extra försiktig med underhållet. Det kan bli nödvändigt att sätta in skruvarna på lampan med fett för att förhindra rost.

ADVERT

Mest populära