All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Smarthouse Lighting

Smarthust-teknik är en kollektiv term på elektriska installationer som leder till bättre komfort, lägre energiförbrukning, ökad säkerhet och enklare drift för dig som husägare. Och när man väljer att installera smarthust-teknik i ett hem är ljusstyrning vanligtvis en av de första sakerna du tittar på.

- Ljuset påverkar oss mycket mer än vi tror, ​​säger Agnar Holen. Han är chef för teknologidisponering i Nelfo och har en bra kunskap om Smarthusteknologi.

- Ljuset kontrollerar mycket av den nattliga rytmen och humöret och allt är saker vi bör tänka på när vi planerar ljuset i ett hem. Naturligtvis är det viktigaste att ha tillräckligt med ljus. Det är faktiskt över nittio procent av våra känsla intryck som kommer från syn.

Men ljus är komplicerat. Det som fungerar i ett rum blir fel i en annan, och vad är bra ljus för en person är svag belysning för en annan.

Tid och plats Beslut

- Vi tror att vi behöver mer och mer ljus, desto äldre blir vi. Vad en tjugoårig erfarenhet som gott ljus kan vara en femtioårig kan uppleva som en bit i det mörkaste laget. Det som är viktigt är att du har tillräckligt med ljus där du behöver ljus. Till exempel i ett sovrum är det viktigare att ha ljus så att du kan se insidan av garderoben än det kan vara att tända upp mitten av sängen, säger Holen.

När du vill klä ett rum med ljus är det vanligt att börja med basbelysningen.

- När detta är på plats börjar det lite mer konstnärligt. Sedan pratar vi om kraftbelysning, det vill säga belysning som syftar till att belysa olika detaljer för att göra dem mer synliga och markera dem, säger Holen.

Läs också:

Minska stegen i trappan

Tror du att det är mycket problem när barnen går nerför trappan? Förtvivla inte - du kan bygga trappor med minskat stegljud.

Agnar Holen hänvisar till hur effektbelysning kan användas både som ett visuellt grepp och för att öka säkerheten i hemmet.

- Effektljus används för att belysa stegen i en fälla. Naturligtvis är det snyggt och trevligt, men det ger också säkerhet. Att tända upp ett steg i trappan kan få människor att gå lite säkrare upp och ner i bara den här trappan.

Ställ stämningen

Möjligheten att variera belysningen är viktig, särskilt i rum som används vid olika tidpunkter på dagen och för olika ändamål.

- För att skapa olika stämningar i ett rum, till exempel i vardagsrummet, måste du ha möjlighet att reglera förhållandet mellan rumsbelysning och effektbelysning. Det är förstås en förutsättning att du kan skapa olika stämningar med starkt ljus och dim ljus. Självklart är det roligare att njuta av ett glas rött vin i ett något dämpat ljus än att sitta i full strålkastare, säger Holen.

Dimning är en viktig del av ljusstyrningen. Det gör det inte bara lättare att justera belysningen i rummet och därmed ställa in rätt humör, men du kan också spara pengar genom att använda dimmeren.

Läs också:

Hur lyser du badrum, kök, vardagsrum och sovrum

Funderar du på hur man lysa upp de olika rummen i ditt hus? Hur man gör det mer mysigt hemma med rätt belysning och ger dig belysningstips ...

- Många människor inser inte att dimmning kan hjälpa till att minska dina underhållskostnader på ljus. Om du sänker ljuset med tio procent, bor du faktiskt på glödlampan själv, säger Holen.

Ljusdesign

- Ljuset är mycket smak och nöje, men det roliga är att du enkelt kan vara din egen ljusdesigner med enkla medel. Du kan göra en personlig touch på rummet och lyfta fram detaljer som du tycker är viktiga för hela intrycket av rummet, säger Holen.

Om du har svårt att designa med ljus, är det möjligt att hyra en belysningsplanerare. Det kostar inte så mycket. Du kan läsa mer om belysning i artikeln Den viktiga belysningen.

ADVERT

Mest populära