All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Badrumsbelysning

Det är värt att spendera lite extra tid när belysningen på badrummet kommer att planeras. Belysningen i badrummet ger bra ljus för rakning och smink framför spegeln och ett bra översiktsljus när badrummet ska rengöras. Dessutom måste armaturen vara säker för användning i våtrum.

Bra sminkelys

Badrummet ska helst ha takfönster och lampor på båda sidor av spegeln. Alternativt kan det i ett litet badrum vara tillräckligt med endast en lampa på vardera sidan av spegeln. Med en sådan belysning kan du undvika skuggor på ditt ansikte. Enligt Sintef Byggforsk kommer vägglampor med en stor ljus yta att minska blandningen, och lysrör med högt färgton och högt RA-index ger rätt hudton.

Spegel med inbyggt ljus: Koster från 1526, - vid Kvik.

Gillar du enkel och ren stil, idag kan du ha speglar med inbyggda ljuspaneler på varje sida av spegeln. Du får dem både som avlånga ljusytor och som en serie små fyrkantiga ljuspaneler.

Läs också:

Glödlampor som körs

När man byter glödlampor i styrlampan för tredje gången på en månad är det ganska lätt att börja undra varför glödlamporna går så ofta i lampan.

Korrekt utrustning i rätt zon

När det gäller belysningsarmaturer i badrummet är det extremt viktigt att dessa är godkända för användning i våtrum. Ju närmare belysningsarmaturen är att duscha eller bad, desto större är behovet att ta. Det innebär att du måste använda utrustning avsedd för användning i badrummet.

Badrummet är uppdelat i olika zoner enligt vattenbelastningen. Zon 0 är till exempel den inre delen av ett bad eller dusch där vatten kan samlas, medan zon 1 täcker från zon 0 och vertikalt upp till taket (eller 225 cm). Zon 2 sträcker sig 60 centimeter från bad eller dusch, och andra områden gäller för resten av rummet.

Vad är IP?

När du installerar lampor i badrummet är IP en viktig term som du känner till. IP ger skyddsnivån på armaturen och följs av två siffror, t.ex. IP44. Det första siffran indikerar var den skyddade armaturen mot penetration av fasta föremål, såsom ett finger eller damm, medan den andra siffran anger skydd mot vatten.

Ju högre antal bakom IP, desto bättre skydd är armaturen. IP44 anger exempelvis att armaturen är skyddad från fasta föremål ner till 1, 0 mm i diameter (eller liknande som en tråd) och att den är skyddad mot vattendroppar från alla håll.

Zon 0

I zon 0 kommer elutrustning att uppfylla kraven för kapslingsnivå på minst IPX7, som normalt kommer att säga IP67. Det måste dokumenteras att utrustningen kan motstå vattenbelastningen som det kan utsättas för, och IP67-armaturen klarar av kortlivad nedsänkning i vatten.

Ett alternativ kan vara att använda fiberoptik. Här ligger ljuskällan och den elektriska utrustningen utanför rummet medan ljuset riktas genom plast- eller glasfiberkablar.Det gör det säkert att använda duschen också, och du kan uppnå fantastiska effekter, eftersom det kan kombinera både med vatten och färgade ljus.

Läs även:

När värmekabeln träffar

Vad gör du när värmekabeln träffar?

Zon 1 och Zon 2

I zon 1 och zon 2 måste armaturen ha en skyddsnivå på minst IPX4, vilket vanligtvis är IP44. Detta är en sprutskyddsarmatur som tål spray från alla håll. Ljusströmställaren måste emellertid monteras utanför zon 2, och det vanligaste är att ha en ljusbrytare på utsidan av badrummet.

Andra områden

På andra sätt, tidigare kallad Zon 3, kan du använda IP 20-armaturer. IP20 är den vanligaste klassificeringen av dekorativ belysning för inomhusbruk, men det är också utrustning som inte har något skydd mot vatten.

Källa: Sintef Building Research 360. 301 Belysning i hemmet och BVN 45. 110 Elektriska installationer i våtrum

ADVERT

Mest populära