All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Ljusare vitt rum med vitt tak

Det är fantastiskt vilken effekt ett nymålat tak har! Ett vitt tak gör att rummet ser ljusare ut, väggfärgen är renare och golvet tydligare i färg. Med vita tak ljuder den gamla parketten ny och den största effekten är om du tar steget och målar talltaket.

Att måla tak är ett bra jobb för många: tungt arbete och mycket röra. Det behöver inte vara! Här är några tips som gör jobbet enklare:

Ställ in temperaturen

Använd rull och expel för att applicera färg och priming.

På övervåningen under taket är mer grader varmare än i resten av rummet. För färgen torkar för snabbt, är det klokt att sätta upp fönstren för att få ner temperaturen i rummet. Användningen av luftfuktare kan också ge lite mer tid att göra en fin finish innan färgen är för torr.

Ett olagligt taktak ska males med en barriär innan du målar. Låt smutsen torka enligt anvisningarna.

Taktips

& bull; Vill du höja taket och tända rummet? Målar du det ljust

& bull; Vill du "sänka" taket, kan du välja en mörk takfärg

& bull; Vita tak ger jämn spridning av ljus och gör att rummet verkar större och mer luftigt. Intrycket förbättras genom att måla taket i samma färg som taket.

& bull; I ett rum utan takplattor kan solbränna målas några centimeter ner på väggen för att få samma effekt. n När du väl valt färg, är nästa steg att välja färgtyp och glans. På takplattor eller gipslofter är det vanligast med en fullmålad takplatta. Det döljer både ytjämnhet och ojämn applicering av färg. Vanliga takmattor har sken 02.

& bull; Paneltaket kan också målas matt, men väljer ofta att skina 15 i vardagsrum och 20-30 i köket. Ännu skarpare färger kommer att ge ljusspel och reflexer som kan vara dekorativa i sig själva.

& bull; Taket kan också målas helt glansigt. Då kommer det att skina och reflektera andra färger i rummet på ett spännande sätt. Men det kräver att substratet är helt klart, för här kommer alla oegentligheter att förstoras av det ljus som återspeglas i blankfärgen.

Den viktiga sjunken

& bull; Innan du börjar måla färg måste substratet tvättas. I ett gammalt tak finns det damm, smuts och sot i många år, och det här är en dålig yta för färg.

& bull; Använd två hinkar - blanda i en lämplig färgborste, förtvätt eller tvätta med vatten och den andra fylls med rent vatten för sköljning. Använd inte Zalo, grön soppa, salmiakk eller groddar. Ett mikrofiberloft och väggmop används för att skölja bort diskmedel och smuts. Byt sköljvatten ofta!

& bull; Om du har en lågtrycksspruta kan den användas för att spruta taket med tvättmedel - torka sedan moppen.

& bull; Ett matt tak rengörs med mikrofiberduk.

Ta pauser och sträck

Kom ihåg att ta en paus någon gång.

För att undvika dålig nacke är det lämpligt att ta raster mellan och sträcka ut lite. Är det panelat:

Kom ihåg att färgen måste raderas före paus.

Fukt roller och pensel med en sprayflaska och packa dem i en våt trasa så att de inte kommer att torka samtidigt som en

fitness paus.

Rulla och borsta

& bull; En lång pälsrulle ger en grov konsistens i färgen

& bull; En rulle kort kappa ger mjukare yta

& bull; På panelen använde rullen med långt hår att tillämpa färg, och en bred pensel för att jämna ut färgen så att det inte blir stötar efter rullen.

Kvaliteten betalar

Kvalitetsspel vid val av penslar. Undvik den frestande "billiga väskan" med tre borstar. En bra borste låter inte byst, och det tar upp mer färg, så jobbet går mycket snabbare och inte minst resultatet är mjukare och sötare.

En kvalitetsborste håller också längre och drar inte färg på golvet.

ADVERT

Mest populära