All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Belyser utomhusutrymmet

Lyser upp eller lyser. Skapa små ljusskulpturer, eller strålkastare på vackra trädgårdsdetaljer. Allt fler ögon kommer ut ur det sättet att utomhusbelysning är lika viktig och användbar som den vi har, oavsett om det är som allmän belysning eller i mer speciella sammanhang.

Både långa, mjuka sommarkvällar och mörka vinterkvällar handlar inte om att skapa atmosfär och säkerhet. Förutom att det blir lättare att ta reda på i mörkret, välkomna besökare också mycket mer än ett mörkt hem.

Å andra sidan visar det också att huset är bebodat. Något som har en förebyggande effekt om obehöriga människor vill titta närmare på fastigheten.

Se fler bilder här

Testa lampan

Spotlight i trädgården kan ge ett nytt skulptur, ett träd eller ett blombädd. Här handlar det om att vara kreativ och ta reda på det bästa sättet att sätta på ljuset.

Det kan göras med en nakenpäron och en bit vit kartong. Genom att gå runt i trädgården och prova olika vinklar på ljuset med kartongbiten kan du hitta det bästa sättet att släcka ljuset innan du hittar vägen till lampbutiken för att göra inköp. Testet ger också en indikation på vilken typ av lampa du ska leta efter för de olika belysningsuppgifterna i vardagsrummet.

Lalu: är ett kubformat utomhusljus som kan placeras där du vill ha belysning nära marken. Tillverkad av aluminium och akryl av SLV.

LED sparar energi

Tillverkare har successivt utvecklat ett stort antal utomhuslampor i olika utföranden. Det finns varianter för alla ändamål. Något är avsett för väggplacering, andra för vägg- eller landgjutning. Andra är avsedda att placeras bland vegetationen eller på postposterna.

- Utskottet har blivit stort och omfattande, säger VD Øystein Owesen i Design Belysning AS.

- Det finns fortfarande nya modeller som följer utvecklingen på bostadsmarknaden annars. Men något som vi nu märker är att LED-lampor väljs av allt mer.

Det gäller både miljö och energiförbrukning. Annars utgör halogenspots en stor del av försäljningen, säger han. Noral utvecklar fortfarande designen av utomhusbelysning.

- Trend förändras snabbt och vi försöker hålla oss i utvecklingen, säger försäljningschef Kjell V. Myhre i Noral.

Se fler bilder här

Använd professionella

När det gäller montering av utomhuslampor är det alltid värt att kontakta en elektriker. De måste ha nödvändig kunskap och kan bidra med goda råd.

Det är också viktigt att välja kvalitetsprodukter. Det här är lampor som kommer att stå ut år efter år i alla slags vind och väder. Då är det viktigt att färgen inte börjar flopa av den första säsongen.

Det är också en bra investering att spendera ett fotocellsystem som slår på ljuset när mörkret har nått en vald procentandel.Det hjälper också till att spara ström och göra huset ser bebodd, även om du är borta.

Läs också:

Bra utomhusbelysning

Utomhusbelysning innebär att höst och vinter inte behöver vara mörka. Ljusdesignern Sebastian-Wikner ger sina bästa belysningstips.

Varför LED-ljus?

* Eftersom LED-ljus ger mest ljus i förhållande till hur mycket ström den använder, jämfört med alla andra ljuskällor.

* Eftersom LED-lampan innehåller inga miljöfarliga ämnen.

* Eftersom LED-ljuset nu ger en mycket fin ljusfärg. Så gott som glödlampa.

* Eftersom LED-lampan varar länge. Så länge som 50 vanliga glödlampor!

* Eftersom LED-lampan inte blir väldigt varmt. Aldrig varmare än det man kan vara stolt över.

* Eftersom LED-ljus kan tåla skakning. Den kan stå på väggen bredvid ingångsdörren.

Källa: Led ljus. nej

Konsumentinfo:

Design Lighting AS www. utformning belysning. nej

Noral AS

www. Noral. net

Summershop www. Summer butik. nej

Norlys AS

www. Norlys. nej

Lampehuset AS www. lamphuset. com

ADVERT

Mest populära