All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Ljus i trädgården

->

Foto: Atelier Vierkant

Foto: Atelier Vierkant

Även den norska sommaren kännetecknas av ljusa nätter, är det inte ett slöseri att tänka på belysning till uteplats.

- Även när vi går ut i augusti börjar kvällarna bli mörkare. Ingen gillar att sitta ute i mörkret, så du har ljus på uteplatsen som hjälper till att förlänga sommaren. Dessutom ger trädgården en helt ny dimension när vintern kommer med rim på träden. Ljus ger också en känsla av säkerhet, säger Marit Næss. Hon är utbildad bygartner, med ytterligare kompletterande kurser i trädgårdsdesign, och driver Marits trädgårdsplanering i Asker.

Belysningsglas Inredningsarkitekter talar också varmt om utomhusbelysning.

- Ljus på uteplatsen skapar hemtrevnad och ljus skiner upp från en häck eller en rad av krukor eller liknande skapar stämning på kvällen, säger inredningsarkitekt Tove Meldgaard.

- Nu kan du också få krukor med infällda lampor, berättar Meldgaard, som återförsäljare exklusiva krukor från Atelier Vierkant. Dessa är kikare med infällda LED-komponenter. När ljuset ligger vid kanten runt potten, kommer det att skapa ett vackert spel i växter som är i potten och vara en blickfång på terrassen.

Var lite vågad

Belysningen behöver inte koncentreras runt sätet. Ta en titt runt trädgården och se om det finns något som förtjänar lite extra uppmärksamhet.

- Använd belysning för att tända smycken i trädgården. Det kan till exempel vara en lila buske, ett gammalt äppelträd, en bänk eller skulptur, en vägg, ett vattenelement eller andra fasta element. Höga träd kommer att vara en bra syn när de får belysning från kullen med upplänningar, säger Næss.

Dricker du, kan du även spela lite med färgerna.

- Det blir allt vanligare att använda färgade ljus, t.ex. blått ljus mot vägg. Effekten blir mer dämpad än inuti. I utomhusmiljön tas färger på ett annat sätt än miljön än när man tittar på dem med blotta ögat, säger Næss.

Eftersom belysningsarmaturen sticker ut hela året och måste utstå alla blåst och regn och möjligen allvaret i bilar om du lägger dem i innkjørsjelen, är det särskilt viktigt att du köper godkända produkter avsedda att användas utomhus.

- Köpkvalitet och se till att godkända produkter köps. Om du går några steg upp i pris, kan du välja färg spektrum av ljus och du får större vinkel ljusspridning, vilket ger duce belysning än strålar ljus vid ett tillfälle, säger Næss.

Tänk framtida behov

Hon rekommenderar att man tar hänsyn till eventuella framtida behov av ljus under planeringen av trädgården, trots att ekonomin kanske inte sträcker sig till den första halvan.

- Föreställ dig belysningen innan du stänger av större ytor med asfalt, gunga eller nytt gräs. Om du inte har råd att installera belysning i början, lägg ner rören.Sedan kan du ta upp igen tråden igen senare när du har råd med, och du behöver inte gräva upp gräsmattan eller asfalt. Och glöm inte att vara uppmärksam på kalla och telehives när du lägger ledningar. Använd elektriker som har goda erfarenheter med utetilkoblinger och stängning av elektriska kablar i marken, säger Næss.

Konsument Om

Marits trädgård planering, tel: 91 11 oktober 20

Tove Meldgaard, tel: 22:14 81 82

Luminator, tel: 67 97 85 10

Studio Vierkant

ADVERT

Mest populära