All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Ljus i trädgården

När vi talade om utanför ljus i de "gamla dagarna", fungerade som en regel om en lampa på väggen som hjälpte oss att hitta nyckelhål och som gjort det lättare att manövrera säkert till dörren utan snubbla på vägen.

I Outbook of Beate Slipher et al. du kommer att få tips till hela rummet, och de har inte glömt att nämna den viktiga belysningen.

Nu använder designers ljus på helt olika sätt, skriver skarpa och co.

Dekorera med ljus - ut

gårdarna försedda nu med ljus: ljus flyger upp och ner, ljus som skapar stämning och spänning. Med rätt belysning kan du få exakt den känsla du letar efter. Ett intimt utrymme för romantik eller mer motståndskraftigt för känslan av en fest. Smaken är din och valet är ditt.

Belysna trädgårdar ses både externt och för dem som använder trädgården. Ett varmt ljus kan förlänga sommaren, tillsammans med en gasbrännare och en filt.

- Även om vintern lyser skapa liv i trädgården med en glittrande frost och skuggspel av kala grenar, säger Gårds Boka.

Vad gör ljuset?

Det viktigaste råd du får är att tänka på den grad som ljuset ger. Tänk på vilka punkter i trädgården bör markeras och hur. Hur stark eller svag ska ljuset vara? Var och hur ska armaturen placeras? Vilken storlek ska glödlampan ha?

Läs också:

Satsa på stemningsrik utomhusbelysning i trädgården

Ge trädgården en extra skjuts med rätt belysning som kan avnjutas när dagarna blir kallare och kvällarna mörkare. Här, trädgårdsexpert Marit Næss Jørgensen ...

- Hemligheten med allt bra belysning är att ge ljus utan det verkar var det kommer ifrån. Det är utomhusutrymmet som ska betonas. Och se till att lamporna inte lyser direkt i dina ögon, skriver Slipher.

Tänk igenom effekten

Känn ljuskällan mot dina växter så att du inte ser ljuskällan, utan bara de upplysta blommorna. Har du ett träd i trädgården? Med ljus nedanför får du ett skulpturellt uttryck.

Kom ihåg, om det finns ett stort avstånd mellan ljuskällan och det ljus som ska tändas behöver du större ljusstyrka.

En strålkastare från ovan och under skapar en ljuspool under trädet som i en teaterscene.

Spara ström

Strömljus på sätet, eller lampor som du bara ser när utomhus, ska kunna slå på och av separat. Det ljus du ser när du sitter inne i trädgården borde kunna slå på och av inifrån. Vid ytterdörren bör du ha fotokontrollerad lampa.

Läs också:

Utomhusbelysning för alla användningsområden

Skulle du ha lampor på terrassen eller kanske ett blixtljus längs trädgården? Behöver du humörskapande ljus till sommarpartiet? Idag kommer du utomhusljus ...

Använd dimmer

Oavsett vilket ljus du väljer ska utsidan vara dimmerad. Floodlighting är inte så mysigt som ett humörligt ljus. Och kom ihåg att belysningsbehovet förändras under trädgårdssäsongen, årstiderna och från morgon till kväll.

Använd proffs

Om du har utanför ljus i trädgården bör få en montör att gräva rör för kablar i marken, i alla fall om du väljer lampor för nätspänning.För utomhusarmaturer, använd dina egna krav på täthet. Kom ihåg att använda proffs för alla anslutningar!

Du kan även installera elektriskt rör där du behöver ljus.

- Rörens spår ska vara 20 cm djupa. Lägg dem i sand eller singel, inte i grov puck. Ta bilder av var du sätter rören för framtida referens, se Outbook.

Ljus skapar struktur

Elektriker använder vanligtvis halogenlampor för standard strömförsörjning. Du kan släppa minilampor i stigar och terrasser, i steg och vertikala väggar. Spotter skapar struktur och skuggspel.

Fiberoptik och solceller

Fiberoptik rekommenderas också i boken. En kraftfull ljuskälla placeras under taket, och fiberoptiken sträcker sig vart du vill. När kabeln skärs, släpps ljuset och kan spridas i önskad vinkel med prismor. Detta fungerar också under vatten.

Du får även armaturer som inte behöver ström alls - de är på en solcell och kan anslutas till marken där du vill ha en liten och svag men dekorativ ljuskälla. Lätt, snabbt - och lätt att byta efter humör.

Och slutligen - underskatta inte kinesiska pappersljus i äppelträd, strålkastare med LED-lampor och de goda gamla lamporna som går på telys och ingen ström. Det spelar ingen roll så mycket för att skapa ett bra humör.

Läs också:

Härligt nattliv med trädgårdsrum

Med oförutsägbara norska sommartemperaturer kan en mysig och varm trädgård ge dig den lilla extra.

Källa: Bok av Beate Slipher et al.

ADVERT

Mest populära