All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Höja taket med förlust

I många fall räcker det bekvämlighet som gör taket vitmålad. Det är enkelt och enkelt och kräver liten uppmärksamhet. Det finns ofta ingen stor medvetenhet om dessa val och det faktum att taket är den största ytan i rummet som är fylld med saker och ting, öppnar möjligheter att skapa spännande interiörer och inslag av överraskning.

På Birgit Torkildsby, produktchef på Borge, möter du molnformationer i entrétaket.

- Moln som lyfter taket är både en estetiskt fin lösning och ett smart drag. Vi ville ha tapeter i alla rum i huset. Ingången har dock en vacker väggpanel från 1922, som vi skulle behålla, och sedan restaurerades taket. Himmelhimmel som ett mönster har flyttats från ett tidigare hus, och kombinationen av målade paneler och tapeter är mycket bra, säger Birgit.

Torhild Rustenberg, VD på Storeys, har valt en annan variant av himlen i gästrummet.

- Vi hade bestämt för tapetet på taket, och bitarna föll på plats när jag hittade designen med stjärnhimmel. Väggarna fick en blågrå färg, som tillsammans med den svarta himmeltapetet ger en avslappnad atmosfär som inbjuder dig att drömma sig bort i stjärnorna, säger Torhild.

Det är lätt att drömma bort under den stjärnhimmel som också lyser upp att taket fortsätter uppåt. Bakgrunden är från samlingen Aveny från Storeys.

tak - den nya ändväggen

Efter tapeter tak istället för en ändvägg, undviker ofrivillig att skapa zoner i rummet, som resultatet av en ändvägg av en kontrasterande färg kan ge.

- Färgerna och mönstren på tapeten påverkar atmosfären i rummet i nivå med en murad vägg. Taket är vanligtvis en mindre kvadratyta, vilket är lätt att tapetera, och resultatet ger stor effekt. Nu väljer fler människor också mörkare väggfärger än tidigare, och då är kontrasten hög mot vita tak. Om du implementerar taket i inredningen och tapeterar det i en eller flera färger blir uttrycket i rummet mjukare, säger Torhild Rustenberg.

Bakgrunden görs överraskande snabbt - även i taket.

Väggfärgen (2215-R99B) tas från bakgrunden och skapar en helhet i rummet.

Dagens fibertapeter är stabil och bra att arbeta med. Limet appliceras på taket och du har tid att få tapeten ordentligt på plats.

- Alla rum, oavsett takhöjd, kan ha tapeter. Du måste bestämma vilken atmosfär du vill skapa. Med mörka färger i taket och väggarna kan skapa ihåliga känsla, medan ljusa färger förstorar och öppnar upp - inte minst ger mönster med djup erfarenhet av att höja taket, säger Birgit Torkildsby.

ADVERT

Mest populära