All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Låta ungdomarna själva bestämma

Birgit Torkildsby från Borge är medveten om dess orsak, och tror att svaret på den frågan är utan tvekan "ja".

- Unga människor bör få märka sin egen stil i sitt eget rum. De vet ofta exakt vad de vill ha, säger Torkildsby, som tror man måste våga låta ungdomarna själva bestämma hur deras eget rum kommer att se ut, oavsett om det är i stil med resten av huset.

Ge plats för personlighet

Street Press-samlingen av Mr Perswall innehåller massor av tuff grafitti av kända graffiti- och gatukonstartister.

Bjørg Owren, kreativ ledare i Informationsverket för färg och inredning (IFI), anser också att unga människor drar nytta av att bestämma hur de ska få dem i rummet.

- Du måste låta ungdomar få en plats där de kan hitta sin identitet och visa den. Det är en riktig behandling att få delta och välja hur deras eget rum kommer att se ut, och sedan kommer det också att vara ett rum som de kan känna sig bekväm i. Låt dem få glädje, även om det kan innebära att tapeten ska bytas ut inom några år råder Owren.

Skapa ett hem - även för ungdomar

Kombinera en ljus tapet med möbler och ornament i fräscha färger. Här är en tapet från INTAG.

Många kan luta sig på säkra val när du rengör tonåringens rum i huset eftersom de fruktar att stil och åsikter kommer att förändras. Owren tror att man måste våga avvika från de säkra valen så att det finns utrymme för personlighet.

- En sak är säkert, och det är allt som ändras. Smaken av både ung och vuxen förändras över tiden, och du vet aldrig var det kommer att ta vägen. Om du alltid väljer den säkra kan man hamna i karaktärslösa rum. Du får inte vara så rädd för förändring att du låter allt vara utan personlighet, säger Owren.

Hon påpekar att ett hus borde vara mer än bara estetiskt vackert - det borde vara ett hem där alla kan känna sig bekväma.

- Det är viktigt att komma ihåg att alla bor i huset, man borde kunna slappna av och känna att "detta är mitt hem". Därför måste ungdommen också få sitt märke på huset, betonar Owren.

Tonåringens Bakgrund

Fantasy Interiors har många bakgrundsbilder som passar ungdomsrummet, inklusive detta från Tempo-samlingen.

- Tapeten är ett utmärkt val när du borstar upp ungdomsrummet. Det är lätt att göra personliga och anpassa sin egen stil, förutom många tapeter är lätt att hänga bakgrundsbild på toppen, om du vill ha en förändring för en liten stund, säger Torkildsby i Borge.

Hon påpekar att det finns många möjligheter på tapetfronten och något som passar alla smaker.

- Med förlusten kan du skapa exakt utseendet och känslan av ungdomar vill, oavsett om de vill göra en tuff inredning à la New York loft med tegel tapet eller en super elegant rum à la klädkammare, med vackra tapeter i mörkare färger, säger Torkildsby.

Lätt att byta ut

Det är lätt att göra tapetet personligt. Här är en tapet från Storeys samling Aveny, för att få rätt humör.

- Vissa ungdomar kan ändra stilen ofta, i strävan efter att "hitta sig", medan andra har hittat sin stil ganska tidigt och vill odla den. Det finns inte mycket att göra för att snabbt ändra stämningen i ett rum. Om man vill ändra bakgrundsbild ofta, kan det vara smart att välja en fiberförlust utan struktur, kan dessa tapetseras direkt på topp, råder Torkildsby.

Hon drar förlusterna från Eco Wallpaper och BoråsTapeter, som är märkta med "Easy Up". När du använder dessa tapeter behöver du inte slipa, trots att tapetet under är mörkt eller har mycket mönster - det kommer fortfarande inte att glida igenom. Detta gör det enkelt att byta ut tapetet.

- Bortsett från detta är alla våra tapeter delade, vilket innebär att du kan dra det yttre lagret på tapeten och sedan tapeter över det. Detta måste göras om det är en vinylförlust man har förut, eller om det är en fiberförstärkt konsistens med mycket struktur, förklarar Torkildsby.

Oavsett vilken typ av tapeter du väljer, är både Torkildsby och Owren redo i deras fall; låt ungdomen välja hur rummet ser ut.

- Du borde alltid välja bakgrunden du faller för - du kommer vara mest nöjd, slutar Torkildsby med ett leende.

Skapa en inspirerande arbetsplats för skolens dungeon, som denna snygga tapet från Green Apple.

ADVERT

Mest populära