All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Låt musejakt börja!

Har du några möss i ditt hus? Eller sämre - råttor?

Läs vidare - här är de produkter som kan spara dig.

När dagarna blir kortare och kallare kommer musen in där det är möjligt att skapa en vinterklot. Gamla hus utsätts för ovälkomna besök på hösten.

Men när det finns ovanliga temperaturer ute kan musen också bli förvirrad och dra in till andra årstider.

Spara mus

Gnagare gillar inte lukten av mintolja.

Det finns både mus- och råttprodukter med och utan gift. Vissa tycker att det bästa är att skadedjurna dödas medan andra bara vill jaga dem bort från oönskade områden.

I januari blev Krefting & Co. den totala leverantören av de välkända produkterna från Kirk, Nippon och Temus insekts- och skadedjursprodukter. Dessutom säljer de Rapps fällor.

Produkterna finns i detaljhandeln.

Ska du fånga en mus - du borde lägga dig i "musepsykologin". Känn din fiende!

- De gillar att äta i en mörk krok. De är rädda att de kommer att gömma sig. Och ju mer de känner sig dolda - där sätter du ut fällan, säger Inger Løvaas, från marknadsavdelningen i Krefting & Co.

Ett trick kan därför lägga en träplattform över en plats, så det blir mörkt och trångt.

Då är det en större chans att musen kommer att njuta av sig själv där. Perfekt för dem som vill ha det i fällan!

The Falls That Capture

Denna musfälla är förfylld med ål.

Cancer & Co har flera typer av fällor. De kan alla användas om och om igen. Den som kommer som en 3-pack från Nippon är förfylld med ål.

Vikarna kan användas flera gånger, och de är lätta att rygga och lätt att dränera.

En annan typ av fälla är den som du kanske redan ärvd av din farfar och använder stugan.

- Den goda gamla Rapp-fällan måste fyllas med ål och ge fingrarna när du spänner över det, varnar Løvaas.

Trädet finns både för råttor och för möss. Rap har också en plastfälla som är mycket lätt att använda och var lätt placerad i fällan.

Dödsförgiftning

Matningsstationerna har små hål när musen kryper upp.

- Musen växer snabbt. De kan få ganska mycket kol över ett år. Behandlingsperioden är tre veckor, med mellan fyra och sju möss i en kull. Om det finns fler möss i ditt hus, så kan det snabbt gå ur kontroll, säger Løvaas.

När du hittar spår på flera våningar för möss kan det innebära att det finns fler möss än en. Men en mus kan också flytta runt i huset.

- Det är bäst att sätta upp med gifta par. Då äter de den. Den bakre delen är att det kan vara svårt att hitta musen när den har ätit giftet. Sådana uppsättningar är falska mer kontrollerbara för inomhusbruk.

Cancerförhållandena med gift gör musen krypa upp. Matningsstationerna har små hål där djuren inte kommer in.

- Om du inte har hamstrar som husdjur kan du säkert använda den här metoden. Lådorna är låsta och kan lämnas inomhus utan risk för att husdjur eller barn får giften, säger hon.

Ta bort det

Jag torkade musen med ett högfrekvent ljud.

Om du vill använda fler "mänskliga" metoder kan du gå in för att jaga musen. Till exempel, mus- och råttjägare som skapar ett högfrekvent ljud som rivalerna uppfattar.

Medan mintolja, annan metod, har en stark lukt som är obekväma på gnagare.

För människor är ingen mus i sig farlig, men de kan bära infektion efter att ha kommit i kontakt med till exempel sopor.

- Om du har besökt möss är det viktigt att stänga all mat i de täta lådorna för att förhindra att möss kommer i kontakt med maten. Var ren Tvätta bort mat från bänkarna och bordet innan du lämnar köket. Då är köket inte så spännande för mössen, säger hon och tycker att du ska bära handskar och eventuellt nosparti när du hanterar mössen.

- Muskulär skadedjur är en virussjukdom som överförs från gnagare till människor genom inandning av damm. Från en musikalisk scen säger hon till exempel.

Kan orsaka brand

Det är viktigt att förhindra att möss och råttor drar in i huset, särskilt på hösten.

- Gnomen rattle på allt, vara isolering, kraftkablar, och de bygger bon och luktar inte bra. Du vill inte ha en hel gård med möss inomhus, säger Løvaas.

Om möss och råttor gnuggar på ledningar kan detta orsaka brand.

- Råttor utgör också en hälsorisk genom att sända salmonella, E-coli och tuberkulosmider. De kan vara bärare av loppor och kvalster som kan orsaka akuta allergiska reaktioner hos människor. Det finns egna företag som bekämpar skadedjur, men det är inte problemet med musen för stor, jag skulle försöka mig själv först. Att eskalera problemet skulle jag kalla någon för att få extra problem med problemet, säger hon.

Råttor kan komma genom avlopps- och dräneringsrör, eller genom sprickor och öppningar.

- Råttor kan göra mer skada än möss. Om du har råttor i ditt hus borde du verkligen överväga professionell hjälp. Utomhus kan du förhindra genom att skicka gift och sätta upp fällor. Det finns separata lådor och fällor för råttor som är anpassade till deras storlek, säger Inger Løvaas, från marknadsavdelningen i Krefting & Co.

ADVERT

Mest populära