All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Låt skåpen blir grå

Har du följt de inredningstidningar har nog upp ögonen för den grå interiören är en växande trend.

Har du ett gammalt kök - vad sägs om att mala det?

- Många slänger ut köket när de vill ha förnyelse, men kom ihåg att färg kan vara ett alternativ. Färg har mycket att säga. Det är ett billigt sätt att få ett kök med ett modernt uttryck, säger Bjorg Owren, creative director IFI. nr.

Färgerna talar tillsammans

Guro Synnestvedt målade köket.

Efter 35 år i samma hus på Kolbotn de var redo för en förnyelse, artist Guro Synnestvedt och man Jokum ville komma bort från väggskåp i furu och väggar i rosa terrakotta.

De målades över skåp och väggar i en mild ros färg, medan skåp målades grått. Med det hade de hoppats att huvuden skulle "försvinna" eftersom de hade samma färg som väggen.

- Istället var intrycket våldsamt rosa och min man tyckte att det var lite för sött. Valet var därför att måla köksskåp i grått, säger Synnestvedt.

Konstnären ville ha så lätta skåp som möjligt. Den grå färg fick sålunda en glans på 70.

- Färgerna måste prata ihop. De måste betona varandra och göra varandra levande. De som bor i ett hus varje dag känner sig bättre om färgerna harmoniserar. Kraschar de, du blir orolig själv utan att veta om det, tror hon.

Idag är hon och mannen mycket nöjda med valet.

- Jag tror att den lilla feminina rosen har något original över det. Det ger en bra atmosfär som i fransk gårdskök. Den grå färgen på sidan ger ett tufft uttryck. Jag skulle inte välja grå med bara vit, det hade blivit för sterilt. Sedan fick jag ha kompenserat med mycket ljus bredvid bli varm, åtminstone i Norge där vi har det så kallt, säger hon.

- Om du inte vill ha rosa kan en aktuell kombination vara grön. Jag älskar färger, det är billigt roligt och nästan gratis, säger konstnär Synnestvedt.

Färgtrender

Nu ser vi att grå segel upp som en trendfärg för inredningen. Grå fungerar bra i kombination med andra färger och nyanser.

- Grå verkar vara den stora grundfärgen i inredningen. Inte de ljusaste, men de mer mörkgråtonerna. Samtidigt är det bra att kombinera ton-i-ton med andra gråtoner. Dessutom är viktiga accentfärger rosa, blågrön, blå och koral. Alla går bra till grått, säger Owren.

Formex, den största mötesplatsen för nordisk inredning, var kombinationen av rosa och koppar mest sett, förutom mässing och marmor.

Både Nordsjö och Fargerike har också blivit blågröna för årets färg. Så den här färgen är ett säkert kort om man är angelägen om att följa trenderna.

Bra grunder

Ska du måla i köket, är det viktigt att du tror att du kommer att leva med ditt val ett tag.

"Allt tar tid, men det är viktigt att göra en bra grund", betonar Owren.

Hon tillägger att köket är en plats med mycket fett. Och det måste du tvätta och spola skåpdörren ordentligt innan du börjar resten av färgarbetet.

- Använd ett bra verktyg och arbeta mycket snabbare. Fråga i färghandeln om färg som passar och det måste tåla slitage på köksinredning. Följ sedan anvisningarna på lacklådan noggrant. Olika leverantörer har olika system. De flesta av oss är inte bra på att läsa rutan, men nya produkter kommer fortfarande med ny teknik. Vad som kan vara rätt och sant igår är inte nödvändigtvis idag, avslutar Owren.

ADVERT

Mest populära