All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Lärk förlorar mot tall i stort prov

Sommaren är här och många av oss drömmer om en uteplats vi kan njuta av både sommar och sommar efter sommar under många år framöver.

Det finns många överväganden som ska vidtas när man bygger en terrass. Var borde det vara, hur ska det skyddas från elementen och inte minst vilka material måste man bygga terrassen med.

Någon handlar om det minsta möjliga underhållet, medan det för andra är den estetik som har mest att säga.

Inbyggd förra

Det har under de senaste åren vuxit fram många nya och mycket miljövänliga alternativ som kan användas när man bygger terrass.

Ett längre forskningsprojekt vid Tekniska forskningsinstitutet visar nu att impregnerad tall är det lämpligaste materialet på uteplatsen.

enligt hemsidan Test Fakta visade det omfattande testet att den populära lärk träd, som ofta också användas för exakt samma ändamål, inte kan vara lika hållbart som man tidigare trott.

I Årevis: I 15 år har de stått i Sverige för att se vilka som är bäst i testet. Foto: Foto: svenska Provnings- och Forskningsinstitut

Studerade skogen över 15 år

- Vi har tagit oss kärnved av tall kärnved av lärk och andra typer av behandlat trä i detta test, förklarar sektionschef vid svenska Provnings- och Forskningsinstitut, Jöran Jerma till Bonytt. nr.

- I testet har vi tittat på och observerade träslöjd som har stått under en period på 15 år, vilket innebar att vi fick en mycket detaljerad inblick i hur de olika materialen tål väder och vind över tiden.

Jermer förklarar att hållbarheten hos de olika trämaterialen studeras på många sätt.

- Vi såg även på frekvensen och hur olika material kan angripas av röta och olika typer av svamptillväxt.

Det var redan på 90-talet som Jerma och kollegor placerade ett stort antal plankor i naturen - och nu är den gyllene standarden här:

- De som vill terrassen kommer att hålla i 25 år eller mer ska utan tvekan välja impregnerade tallar ", förklarar Jermer.

behandlad furu har den längsta och bästa

Alla forskare som utförde testet är överens om att behandlad furu är det bästa materialet när man bygger terrass.

Terrassen bygga ännu

- Den levereras i en klass för sig när det gäller hållbarhet, förklarar Jerma.

Träslaget, som efter testet att döma, är näst bäst att använda, är så kallade lövträd.

- Här pratade vi om vissa tropiska träd, ofta kallade lövträ i yrket. Men där står furu i 25-30 år, bara hålla lövträ i 20, förklarar Jermer.

Om du är orolig för kemikalier i behandlad furu, är det hårt trä bör man satsa enligt Jerma.

- För det finns tillräckligt här oro för de flesta är i förhållande till tallen, att det impregnerade träet innehåller miljöfarliga ämnen, och att när han ska bli av med det, måste du ta den till en återvinningsstation, och inte bara kasta på mängden.

Miljöhänsyn

Tropiska trädarter samlas ofta i regnskogsområden och har därför fått ett något negativt rykte för dem som tycker grön och hållbar när man bygger en terrass.

- Du måste vara försiktig om miljömärkning om du väljer dessa, rekommenderar Jermer.

- Dessutom kommer detta med energi som används för värmebehandling - som är gjord för att förlänga träets hållbarhet.

Negativt överraskad av trädet

-Jag tror att det finns många som kommer att bli lite förvånade över denna upptäckt, förklarar Jermer.

- Många, även arkitetker har fallit för de estetiska kvaliteterna hos lärk träd under de senaste åren, och kanske trodde man att hållbarheten på detta träd är något bättre än den faktiskt har visat att det är.

vax, färg, lack, förklarar fläck

Avsnitt chefen att lärk trädet mörknar snabbt jämfört med andra träslag, bara för att gråna och bli nästan svart.

- Det är omöjligt att jämföra lark med tall i fråga om hållbarhet, förklarar Jermer.

- Många har blivit förälskad i larkens fina färg, det ser bra och friskt ut till att börja med, något som estetiskt appellerar till många. Men tyvärr händer detta inte.

Lerk har en kompakt kärna som inte behöver impregnering.

- Det är definitivt ett alternativ till terrassen, förklarar Jermer.

- Men du måste vara medveten om att du betalar mer och att det inte kommer att vara så länge som impregnerade tallar.

Enligt Trefokus webbplats används impregnerad tall mycket för förväxlade strukturer. Detta gäller allt från marina strukturer, som bryggerier, till terrasser, klädsel, stängselstolpar, telefon- och elfönster och trädgårdsmöbler.

Så länge de har olika träslag på uteplatsen

Enligt resultaten av den omfattande svenska test, är detta det liv du kan förvänta sig av olika material till terrassen:

1. Impregnerad tall: 25-30 år

2. Hardwood, teak, bangkirai och jarrah: 20 år

Historien är så bra att testaren inte skulle leverera den tillbaka

3. Värmebehandlat trä: 10-15 år

4. Lärk (kärnved): 10-15 år

inte överraskad av resultatet

- Som regel vi har gjort en hel del av samma forskning och det arbete som svenska Provnings- och Forskningsinstitut, och jag är ganska säker på att vi är på samma resultaten, förklarar Morten Damm vid Norska institutet för träteknik i Oslo.

- Jag verkligen inte överraskad av resultatet att behandlad furu håller absolut bästa och längsta i detta sammanhang och tror är med oss ​​stödd på samma fynd när jag säger detta.

Läs också:

Här är de bästa materialen att terrassen golvet

Här läcker inspiration till uteplats

För att ställa in solskydd på terrassen

resultat: Experterna medger att de har blivit förvånad över hur Fortläderträdet blev grimt och svart jämfört med hyllorna i impregnerade tallar. Foto: PHOTO: Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Hur bra hanterar du de små utbrott?

ADVERT

Mest populära