All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

LED - mycket ljus och lite värme?

Här i landet har vi blivit bortskämda med billig ström i flera generationer, även om det här har förändrats mycket de senaste åren. Till skillnad från i andra länder har vi ingen stark tradition att stänga av ljuset när vi lämnar ett rum, därför är den totala effektförbrukningen för belysning mycket högre än i andra länder.

Eftersom cirka 95% av den energi som används i en traditionell glödlampa blir varm, bidrar belysningen kraftigt till uppvärmning. Således sparar vi lite på andra bränder, förutom på sommaren där värmen från glödlampor kan vara direkt besvärlig.

Snart kommer den här lampan att förbjudas

Men vilka alternativ till lampor har vi?

Regular halogen spot Se mer

Mycket modern belysning använder halogenlampor med låg spänning, helst i kombination med dimmer. Fördelarna med halogen är att de är effektivare och har ett ljus som i färgtemperaturen påminner mer om dagsljus. Effektiviteten är ungefär dubbelt så hög som vanliga glödlampor, men det betyder att 10% blir ljus, resten blir varmt.

Livslängden är också högre än normala glödlampor, och om du tänder lamporna ner i några höghöjdskåror, varar de ännu längre. Vi har en installation med 8 hängande halogenpottar där 6 av glödlamporna har varit i nästan 15 år.

Glödlampa med minilysrör Visa mer

Glödlampor är små fluorescerande lampor formade som glödlampor, förväntad livslängd och effektivitet är mycket högre än traditionella halogenlampor. Fluorescerande lampor finns i en mängd olika sorter, utformade för ett brett utbud av applikationer, temperatur, färgtemperatur. I glödlampor används fluorescerande lampor som ger ett ljus som mest påminner om traditionella glödlampor, dvs varmt, gult ljus.

Både livslängd och energibesparing är mycket bättre än både halogen och glödlampor. Det enda som reagerar på vardagen är att det tar några sekunder innan ljusintensiteten ligger i topp.

Läs även: Varning för glödlampor

Men hur är det med LED?

LED är den senaste belysningen och fungerar på ett helt annat sätt än glödlampor och fluorescerande gaser. Förkortningen står för LysEmitting Diode och innebär att vi har en halvledarkrets som avger fotoner när DC strömmar genom kretsen.

Lysets färg beror på halvledarmaterialet, och det har varit en bra utveckling här. De första lysdioderna var svaga och röda, senare kom de gröna, gula och gradvis blåa, och nu har vi olika sorter som avger vitt ljus. Det finns även lysdioder som avger osynlig IR (IR) eller ultraviolett ljus (UV), som har andra användningsområden.

Principen nämndes först för drygt hundra år sedan, men det är bara under senare tid att praktiska lösningar har uppstått. Från 60-talet användes små LED-lampor istället för små lampor för att ange om apparater var på eller av.Röda lysdioder uppträdde också, de första digitala klockorna hade sådana och de förekommit i pocketräknare, hissar etc.

Små lysdioder för indikatorer och bildskärmar använder endast 20-30 milliwatt och det är inte exakt något för att lysa upp huset med. Under 1999 lyckades Philips skapa en LED som kontinuerligt kunde använda 1 watt. Dessa var större och mycket starkare i konstruktion.

LED-punkt med kallt blått ljus Visa mer Ljusvitt LED-ljus Visa mer

Den allra senaste utvecklingen har gett oss LED-lampor som ger mycket ljus jämfört med strömförbrukning, upp till 161 lumen / watt (glödlampor ger bara cirka 15 lumen / watt) och färgtemperaturen och strålningen närmar sig den glatt.

Det finns ett annat sätt kvar för LED att ersätta alla andra lösningar för normal belysning.

Livslängden i förhållande till försämringen över tiden är också ett tema. Till skillnad från glödlampor förlorar LED intensitet och effektivitet över tiden. Hur mycket det här betyder i praktiken återstår att se, det går fortfarande mycket på produktutveckling.

Läs också: Njut av LED-belysningen

Vad väljer du idag?

Vi har experimenterat mycket med olika ljuskällor och använder bara en handfull glödlampor i äldre dekorativa lampor, och det är ganska bra att det hjälper till att värma upp.

Men de allra flesta lampor har fått energibesparande lampor, både inomhus och utomhus, och erfarenheten är väldigt bra. Särskilt på loftet har denna journalist sitt hemkontor med datorer, bildskärmar och annan utrustning som bidrar till uppvärmningen. Uppe finns också all värme från huset och det blir för varmt det mesta av året. Efter att alla lampor har ersatts med glödlampor och ett par lysdioder för effektens skull, vilket reducerar ljusförbrukningen från ca 150W till ca 30W har det blivit tydligt bättre.

ADVERT

Mest populära