All egendom: trädgård, kök, inredning >> Anställa

Lead Tax Free

Text: Linda Ørstavik Öberg.

Det finns nästan alltid brist på hyresbostäder. Särskilt i populära studentstäder. HL uppmuntrar alla med rum kvar att hyra.

- Att hyra en lägenhet kan vara en bra bostadsinkomst för husägare, och i många fall är det till och med skattefritt ", säger Line Parelius, en advokat i Homeowners Association.

Därför uppmanas alla som har ledigt bostadsutrymme att hyra ut till en behövande student.

Skattefri

Många husägare kan erbjuda en hyra för uthyrning med blygsamma kostnader.

Intäkterna från hyran är skattefria, och hyran kan ge ett bra bidrag till den privata ekonomin.

- Om du har en friliggande eller tomgångsdelad villa är regelen att om du hyr upp till hälften av fastigheten, mätt med hyresvärde och med resten som eget hem, är hyresintäkten skattefri.

- Ska du hyra fler än en bostad eller hyra en del av en fastighet som är snittad eller inrymd mer än två verktyg, bör du konsultera en expert på förhand så att du inte överskrider den skattefria hyresgränsen. Det kan orsaka mycket obehagliga överraskningar, säger Parelius.

Kom ihåg Kontrakt

Huseiers Landsforbund har utarbetat standard leasingavtal samt alla former du kan behöva under vägen.

Medlemmar kan ladda ner dem gratis från deras hemsida.

Det finns också många stndard-kontrakt tillgängliga online, men se till att de behåller mål innan de används.

- Erfarenheten visar att åtta av tio leasingar löper smidigt, men det finns både faror och fällor. Därför är det mycket viktigt att sakerna görs rätt från början. Genom att undvika många framtida problem sluts advokat Lin Parelius i Huseiers Landsforbund.

Tio tips för uthyrning av bostad

1) Kontrollera alltid referenser. Alla lägger vikt vid att arbeta förtroende tills kontraktet finns i lådan. Några mindre bra sidor visas först senare, och då är det vanligtvis för sent.

2) Se till att du har säkerhet för uthyrningsbetalning antingen som en insättning placerad på ett blockerat konto hos banken eller som en garanti. På så sätt undviker du förluster om din hyra inte betalar och leasingavtalet måste avslutas. Du kan inte kräva större säkerhet än ett belopp motsvarande sex månaders hyra. Säkerheten borde vara på plats i samma bank som hyran är förfallen innan hyran flyttas.

3) Om du vill ha kontroll över när hyran ska avslutas måste du hyra ut i tid. Dessutom måste hyresavtalet säga att det inte kan avslutas under kontraktsperioden. Minimiperioden för hyran är tre år, men ett år om du hyr ut kontinentalsockeln eller vindsvåning i en villa eller bostad i parhus och även bor i samma hus.

4) Om en hushållsmedlem använder bostaden eller har en annan speciell anledning, till exempel att sälja fastigheten, kan du hyra för mindre tid.Du måste göra detta skriftligt skriftligt innan du träffar ett avtal. Om den angivna anledningen inte uppstår kommer hyresavtalet att avslutas med full uppsägning till hyresgästen.

5) Är det viktigt för dig under din uthyrning, kan du hyra ut tillfälligt. Då kan båda parter säga upp avtalet. Tänk på att hyrorna har ett starkt skydd mot uppsägning, och att en uppsägning måste vara sakligt motiverade och verkar inte orimligt att hyra. Hyresgästen kan, genom att protestera på uppsägningen, tvinga hyresvärden att väcka talan inför en domstol för slutgiltigt beslut. Det tar tid.

6) Ska du hyra ett eget hem för tillfällig frånvaro på upp till fem år, hyr inte ett uppsägningsskydd. Då kan du säga upp ditt leasingavtal utan att hyresgästen kan protestera.

7) Var noga med att ha en så kallad utkastsklausul i kontraktet. Då kan du söka navalmyndighetens hjälp att säga upp hyran om hyran inte är tillgänglig. Utan en sådan klausul tar eviction mycket lång tid.

8) När hyrestiden är ute, måste hyresvärd skicka hyr ett avbedsamtal inom tre månader. Om detta inte är gjort kommer leasingavtalet att avslutas med full uppsägning av hyresavtalet. Kom ihåg att eventuella brister måste annonseras inom rimlig tid.

9) Hyresgästen har en omfattande rätt att hyra ut när han / hon bor i hemmet. Hyresvärden kan endast förneka om det finns något att hävda på hyresvärdens personliga förhållanden. Vid tillfällig frånvaro på upp till två år på grund av tvingande skäl såsom utbildning eller arbete, kan hyresgästen hyra ut hela bostaden. Hyresgästen kan också sublim för resten av hyresperioden när som helst under en tillfällig leasing. Om hyresvärden vägrar utan att hyresvärden lämnar en rimlig anledning, kan hyresgästen säga upp avtalet.

10) Hyresgästen har en omfattande rätt att hyra ut när han / hon bor i hemmet. Hyresvärden kan endast förneka om det finns något att hävda på hyresvärdens personliga förhållanden. Vid tillfällig frånvaro på upp till två år på grund av tvingande skäl såsom utbildning eller arbete, kan hyresgästen hyra ut hela bostaden. Hyresgästen kan också sublim för resten av hyresperioden när som helst under en tillfällig leasing. Om hyresvärden vägrar utan att hyresvärden lämnar en rimlig anledning, kan hyresgästen säga upp avtalet.

ADVERT

Mest populära