All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Lära recept för färgning

När du väljer färger för en vägg eller en möbel, är det inte bara en färg det handlar om, men ett samspel av färger. Det handlar om att hitta färger och nyanser som blandar väl ihop. Vad det är kan vara mycket individuellt, men det finns några riktlinjer som kan vara till hjälp.

"Färgtoner"

Det vi tycker om färger är väldigt individuellt. Men några grundläggande riktlinjer finns. (Foto: Nordsjö)

Föreställ dig att färgerna är för ögonen att musik är för öronen; någon "kan" och gör det rätt utan vidare meddelande. För dem som inte lyssnar på melodin finns det anteckningar, ett system som möjliggör kommunikation och spridning av musik. Liknande system finns också i färgvärlden.

En & rdquo; notera systemet & rdquo; Färg är NCS-systemet - Naturligt Färgsystem. Du har nog märkt att det finns några bokstäver och siffror på färgprover. Detta är en kod för färginformation som beskriver färgen exakt. Centralt i systemet är färgcirkeln och färgstriangeln. Det senare kan låta komplicerat, men om du är bekant med dessa villkor och vad de menar har du kommit långt.

Grundläggande recept

Om du har kunskap om NCS-system med färgcirkeln och färgade rian regler och en uppskattning för färgkodning och grundläggande recept, har du en starter att vara en bra färg för. Tillbringa lite tid att utforska och spela med de olika recepten. Och kom ihåg att det är i färg som med musik; det handlar om att öva.

När folk frågar oss om de färger vi som motfråga: Vilken typ av stämning / atmosfär skulle till ? Svaret ger en pekare på vilken "grundläggande recept" är användbart.

1. Tone-i-ton - tyst och förfinat

ton-i-ton omkring oss: En krut stark espresso, hälla mer och mer mjölk ger ton-i-ton brunt.

Detta är ett recept baserat på en färg på färgcirkeln. Färgen varieras i olika nyanser, från ljus till nästan svartaktig, och mellantoner till de mest färgstarka. Bland mätta och glansiga ytor, grova och fina strukturer, mönstrade och enfärgade ytor. Detta är en säker vinnare och blir inte tråkig. Men kom ihåg variation! Samma färg och liknande struktur på olika ytor blir monotona och tråkiga.

2. Nabofarger - Beautiful Harmony

Det finns många exempel på närliggande naturen; Ett moget äpple till exempel, där färgerna flyter omärkligt i varandra och bildar mjuka mitttoner.

Om du vill ha lite mer liv och variation, kan grannar vara rätt recept. Välj färger som ligger nära varandra på färgkretsen - Ju närmare det lugnare blir hela. Med kulørsterke grann färger ger en kraftfull uttryck, med mörka nyanser blir mystisk och spännande, medan ljusare nyanser är en ljus och luftig palett.

3. Kontrastfärger - spännande motståndare

Kontrastfärger runt oss: Kontrastfärgens förmåga att betona varandra och locka uppmärksamhet är användbar, även för en blomma som kräver att insekter ska pollineras.

Här arbetar vi med färger som matchar varandra på färgcirkeln; grön till röd, blå till gul, orange till turkos, gul grön till lila. Dessa är färger som förstärker varandra. Tror du att det här blir grinnet och härligt? Nej, oroa dig inte, det är också avgörande hur färgglada nyanser är och hur mycket du använder av varje färg. Låt en av färgerna vara den som dominerar och använd kontrastfärgen för att leva upp till detalj. En lite vågad detalj kan orsaka att huvudfärgen lyser. Om du vill ha fler poster i kontrastfärgen blir resultatet bäst genom att använda flera nyanser. Falla inte för frestelsen att välja "alla" dekorationer och kuddar i samma nyans.

4. Nyfärgad - Harmoni och Helhet

Nyfärgade färger Om oss: Gul, Grön, Röd och Blå: En Färg Stärkelse och Harmonisk Bouquet. Naturen väljer rätt nyanser - helt naturligt.

Om du vill använda många färger är hemligheten till ett bra resultat skönhet. Du väljer färger från var som helst i färgcirkeln, men det viktigaste är att sätta samman färger från samma område på färgstriangeln.

Om du vill ha ett interiör med mycket energi och liv, välj färger från den färgglada delen av triangeln. Om du vill ha en tyst och mer neutral palett, välj från mellanklassen i mitten av triangeln. Om du vill ha mörkret och en liten grotta, välj från den svarta delen av triangeln. Om du vill ha en ljus, ljus och luftig palett, välj färger i den vitaste delen av triangeln. Blending ljusa pasteller, jordfärger, olika nyanser av grå och färgglada färger från olika ställen på färgcirkeln blir snart "smutsiga". Ingen är bättre än naturen för att skapa färgpallar som vi upplever harmoniska och bekväma - även med de mest färgstarka färgerna. Tänk bara på en bukett med markblommor!

ADVERT

Mest populära