All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Lägg grunden för sommarövning nu

Många trädgårdsmästare har dragit ut i trädgården den senaste veckan eller så. Nu börjar förberedelsen att säkerställa en frodig och blommande sommar.

- Men akta dig, april är en nyckfull månad och det finns fortfarande en risk för nattfrost ", säger Tonje Bergh, informationschef på informationsbyråns blom- och växtbyrå.

Tankeväckande plantering

- Tänk igenom vilken typ av trädgård du vill, Berghs råd är.

Små skott ser ut: Var försiktig så att du inte skadar årets skott när du städar och luktar i sängen.

Skapa en plan. Tänk "rätt planta på rätt ställe". Om du är i tvivel, be om rådgivning på ditt lokala anläggningsuttag. Det finns också en användbar bok som heter Vilken fabrik där , som kom ut igen vid Cappelen Dam i höstas.

Skapa små skisser. Ska du ha en trädgård för lek och lek, för lugn och ro eller för frukt och grönsaker. Vill du ha en trädgård som kräver mycket arbete, eller någon som hanterar? När du väl har bestämt vilken typ av trädgård du vill ha och när grödan har försvunnit kan du börja plantera.

Läs också:

Grillguide - Inbjudan till grillning

Vad är sommaren utan grillar? Men vilken grill ska du välja och varför precis detta? Vi i villor grillguide ger dig de bästa tipsen.

Befruktning och beskärning

Flerårig säng och annan säng kan befrukas 50-70 g gödselmedel per m2 i samband med regn eller bevattning. Också, kom ihåg att om du börjar ta bort ogräs tidigt, så sparar du arbetet senare. Använd solskensdagarna för att städa upp sängarna.

En mängd olika buskar och träd kan beskäras nu. Detta gäller bland annat sibirkornell, sommarblommande spirea, buskmure och fjärilbuske. Vårblommande buskar ska användas för blomning så att du inte skär av blomningen. Nu är det också den sista chansen att beskära äpple- och päronträd och bärbuskar, det måste göras nu innan knopparna går.

Använd sax och sågspån för att ta bort döda, skadade och sjuka grenar från buskar och träd. En tumregel är att när björken har fått möss kan rosenbuskar beskäras. Är du i tvivel om vad du behöver för utrustning? Ta en titt på artikeln Träutrustning Utrustningslista

Tål någon frost: Stemor är en slitstark växt som är resistent mot att placeras i krukor lite tidigare än många andra sorter.

Lawn Launching

När gräsmattan har torkat, bör den rakas. Då tar du bort dött gräs och moss medan de unga gräsbeväxterna får ljus och luft.

I april är det trevligt att ge gräset den första rundan med full gödningsmedel, ca 4-5 kg ​​per 100 m2. Det är bättre att befrukta lite och ofta, än mycket och sällan. Gräsmattan bör gödsla i samband med regn eller bevattning för att undvika svettning.

Läs också:

Gör det själv: Blommande vindskydd

En öppen terrass är vacker när det är varmt och du vill njuta av solen.Men om det blåser är det roligt att skratta. Men en levande vägg skyddar bara en ...

Beräkning krävs endast var 2. 2. - år. Om du är i tvivel om gräsmattan behöver lime, är det lämpligt att ta ett jordprov.

Växter i burkar

Det är alltid trevligt att ha färgglada blomkrukor som står på trappan eller på terrassen, men landskapet är nyckfullt på våren. Nattfrystet kommer och lämnar i april och de flesta sommarblommor är utsatta för frost, men vi har några undantag. Stam, lökblommor, Diascia och ranunkler motstår lite förkylning.

Endast när nattemperaturen är över +5 ° C kan du börja plantera de andra sommarblommorna. Om du väljer att plantera medan det fortfarande finns risk för frost, sätter du burkarna på en stram plats på natten.

ADVERT

Mest populära