All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Gräsklippare Guide: lättare jobb med rätt gräsklippare

För liten trädgårdstäppa fungerar en elektrisk gräsklippare bra. Mest miljövänliga är den manuella cylinderklipparen. Båda har enkelt underhåll, säger parkchef på Gennestad Gartnerskole, Kari Anita Gram.

Lättare att hantera. Gram tror att en bensindrivlad vippan är ett förnuftigt val för användning i vanliga villor. De flesta föredrar en självgående gräsklippare med fast hastighet, men många modeller har också variabel hastighet. De mest prisvärda modellerna är utan framdrivning.

- Personligen föredrar jag en klippare utan framdrivning. Det är ofta lättare att hantera, särskilt i en trädgård med många träd att skäras runt, säger trädgårdsmästaren.

Sit Klipper.

Med en stor trädgård gör klipparen jobbet enklare Det finns många modeller att välja mellan. Tofflorna är antingen utrustade med skäraggregat i framsidan eller med en centralpanna.

- Även om jag gillar bäst gräsklippare med frontenhet för då kommer jag lätt under buskar och träd och inte behöva ta en runda handgräsklippare efteråt, säger Kari Anita Gram.

Nackdelen kan vara en fattigare tillgänglighet i brant terräng. Fördelen med en traktortraktor är god tillgänglighet och stabilitet, men i många fall faller det billigare. Slåtteren ska ha en låg tyngdpunkt, speciellt om tomten har sluttningar. Hjulhjul kör en ovillkorlig fördel.

Läs också:

8 vackra konkreta projekt du kan börja i dag

Vi har samlat åtta otroligt fina DIY projekt för dig. En 15-kilo säck av betong kostar bara 300 kronor, och med det du har tillräckligt antal av dessa ...

Hushållning viktigt

Vilken gräsklippare du väljer är det viktigt att skölja väl upp i klippepadden när klipparen har varit i bruk . Många av dagens rockers har ett filmklipp. Rena svampar ger bättre resultat för bioclipen. Gram föredrar en bioclip eftersom branschen sedan återlämnas till gräsmattan och eftersom uppsamlaren aldrig tömmes under skärprocessen. Men om du inte är tillräckligt bra för att klippa gräsmattan regelbundet, kommer ofta lite gräs att vara kvar. I sådana fall kommer klämningar med samlare att passa bättre.

Skärbredd

Också överväga skärbredd vid val av gräsklippare. Ju större skärbredden desto snabbare är jobbet gjort. Skärbredden varierar från 35 cm till de minsta elektriska stenarna och upp till 125 cm på stora gräsklippare. På vanliga bensindrivna gräsklippare varierar bredden i grova drag mellan 40 och 50 cm.

Lawn Tips

Park koordinator Kari A nita G ram på G Jennestad trädgårdsskola i Vestfold är utbildade trädgårdsmästare och har arbetat med underhåll av grönytor i nästan 20 år. Här är hennes råd för en välskötta gräsmatta:

Förutom regelbunden skärning behöver gräsmattan gödsel.Under många år har det pratats om mos i gräsmattan. Min påstående är emellertid att vi ska använda gödningsmedel så att gräset växer så mycket att det förskjuter mosen.

Samtidigt är det viktigt att inte överdriva. Två gödningsrundor under säsongerna är lämpliga. Tidig maj och nästa omgång i början av juli. Kom ihåg att det ska räkna när man sprider gödsel för att undvika svettning. Ca 3-4 kg per 100 kvadratmeter kan vara en lämplig mängd.

Gräs med lite längd är mer torrstyrka. Skärhöjden bör därför vara ca 5 cm.

Gräsklippare tips

* Läs alltid bruksanvisningen om hur du klippar gräsklipparen. Detta beror på att bensinen inte kommer att tappa in i luftfiltret och att klipparen inte startar.

* Byt olja på klipparen en eller två gånger om året beroende på användning. S jackfilter. Dra upp smörjspikarna för att ta hand om hjullager och andra slitagedelar.

* Rengör skärpan helst efter varje användning.

* Balansera knivarna och släpp dem efter behov. Se till att bladen är i jämvikt innan du installerar dem igen.

* Rengör hela klipparen noggrant innan du stänger av den för vinter. Detta förhindrar rost och hindrar bladen från att bli bättre.

* Vänligen ta klipparen till service. V erksted upptäcker ofta mindre fel som snabbt kan bli allvarliga.

ADVERT

Mest populära