All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Lavendel - en doftande Medelhavs blomma

Fakta om lavendel

  • norska namn: Lavender
  • latinska namnet: Lavendula
  • engelska namn: Lavender
  • Antal arter: 39 . Lavendelart är en del av mintfamiljen. (Lamiaceae)

Populär arter

  • lavendel: Den vanligaste låga delen, även kallad verkliga lavendel.
  • Lavandula stoechas: Även kallad fjärilskäl på grund av. blomman liknar fjäril vingar.
  • Lavandula x intermedia: En hybridlane, som är steril och därför inte självsåtande.

Lavendel Ursprung

Lavendel är en medelhavsväxt. Den växer både vild och odlad i bland annat Frankrike, Spanien (och Kanarieöarna) och Nordafrika.

Den första beskrivningen av lavendel är härledd från grekerna Dioskorides från 1800-talet e.Kr. Det beskriver bland annat hans erfarenhet av stora lavendelfält i Frankrike.

Det är också idag, främst Frankrike vi associerar med lavendel. Frankrike är fortfarande den största producenten av lavendel.

Lavender i Norge

Lavendel är en termofil växt, som i Norge endast kan odlas i områden med god sommarvärmen. Men i medelhavsländerna är lavendel främst en bergsplantan som växer upp i de högre luftlagren. Här kan det vara kallt hela natten och på vintern. Till exempel kan äkta lavendel anpassa sig till det norska klimatet. En god regel är att täcka lavendel under vintern.

Utseende

lavendel är en perenn halv buske vanligen mellan 20 till 60 cm. hög. Några växter kan växa upp till 1 m höga. Lavendel har skapat grenar med gråttgrön, smal lansformad eller linjärformad löv med en krökt kant. Blommorna är blåvioletta och har i axliknande blommor.

Plantering av lavendel

Lavendel är en termofil fabrik i Norge ska endast odlas under våren och sommaren i områden med goda sommartemperaturer. Växten behöver lång tid att rota, så om du planterar den under hösten kan det vara svårt att överleva.

Avståndet mellan varje växt varierar beroende på vilken art du planterar . Äkta lavendel , Lavendula angustifolia, planterad till exempel med ca. en halv meter avstånd mellan varje planta.

Lavendel kan också sådas. Observera att frön inte nödvändigtvis kommer från samma typ av växt. Om du vill ha en mer enhetlig säng borde du ta sticklingar av dina egna växter.

Blommande

Lavendelblommar från juni till augusti.

Grobunn

Lavendel trivs bäst i markrengöring och torr mark. Rötterna bör absolut inte simma i vatten. En lite sandig mark med lite grus och småsten är att föredra för lavendel. Om marken är för tung och lerig bör du dränera och lägga grus i botten för att blanda in i en lättare jord.

Livstid

Lavendel är fleråriga växter. Med rätt vård kan de växa upp till 10 år.

Beskärning

Hösten är den bästa tiden för lavendel beskärning. Beskärning bör ske när växten är färdig. När du skär en lavendel, skär den ner till ca. 10-20 cm över marken. Detta kan göras från mitten av maj.

Vattning

Lavendelen ställer inte stora krav på bevattning. Växten är extremt varmt vatten och kräver endast ett mindre tillskott till nederbörden de första 3 månaderna efter planteringen.

När det gäller att bevattna vatten, är nyckeln att tömma marken väl, så att rötterna inte står i vatten.

Gödsel

Lavendel har inga befruktningsbehov, eftersom det trivs bäst i mager, veldrevlig jord. Det behöver inte mer gödningsmedel än de växter som faller ner runt vårgröden. Om du tror att plantorna hänger långsamt, kan du fortfarande försöka ge den en liten mängd mild gödsel. Orsaken till lavendelens misshandel kan lika bra vara för lite solsken - för att det älskar mycket och direkt sol eller helt enkelt för mjuk och fuktig jord.

Ljus

Man kan nästan se att lavendel är som i solen. Den suddiga lila av de något torra blommorna vittnar om att växten är skapad för att sola. Lagen kan stå i solsken hela dagen, och det är under detta villkor att växten blommar mest frodiga. Lavendel fungerar också bra i halv skugga.

Pinnar

Det är lätt att ta steklingar av lavendel. När våren kommer, ta en klippt gren på knappt 10 cm. Det är viktigt att toppvalet du väljer är utan knoppar eller blomsterskott. Ta bort löven nedan och plantera den i sandblandad jord. Lämna det på en ljus plats, men i skydd från direkt sol.

Lavendel i burkar

Lavendel är perfekt för burkar. Se till att burken du använder har ett ordentligt dräneringshål. Och inte minst - Lavenderburken bör placeras så att det får mycket sol på den.

Använd

Doften av lavendel är väldigt karakteristisk och eftertraktade. Därför används lavendel både i parfymer, krämer och som nödvändigt för doftande ljus. När lavendel används för doftrelaterade ändamål måste den skördas innan kronan expanderar, eftersom den största koncentrationen av den eteriska oljan kommer från kronan.

Lavendelen har också ett utrymme i köket. Lavendel används i kryddblandningen Herbes de Provence. Blommans och lavendelens löv kan ingå i olika tetyper och flera andra ätbara rätter som sallader.

Det sägs också att lavendeln levererar bladlusar från rosor. Den näringsrika jorden som rosen föredrar motsvarar inte lavendelens lutande jord. Se därför till att markförhållandena är välskilda, om du vill använda lavendel i kampen mot bladlus.

ADVERT

Mest populära