All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Större rum med vita tak

I det här köket var både golvet, köket och vitvarorna mörka. Dessutom var det relativt lågt under taket, och ett mörkt kaklat paneltak låg som ett tungt lock över det lilla rummet.

- Panel är ett vackert och naturligt material som ger hemmet en varm och varm atmosfär, men ett mörkt paneltak kan tyckas tungt i ett litet rum, säger interiörkonsulent Siv Munkeberg Brenne. Lösningen är att måla taket vitt. Det kommer att "lyfta" taket och få rummet att verka större och luftigt. Väggarna ska också målas i en ljus färg för att förbättra effekten.

1. Tvätta taket, till exempel med laxvatten. Det tar bort fett och smuts och ger god vidhäftning till färgen. Skölj väl med rent vatten efteråt så att alla tvålprov tas bort.

2. Täck på golv och möbler med plastfolie eller lockpapper och lägg maskband runt takplattan.

3. För att förhindra splittring av harts och harts måste alla kvistar målas med en klibbig färg. Ta bara lite tid för att undvika dig själv. Lacket kan formas efter några sekunder.

4. Kvarts som är fulla av harts måste skäras ut. Annars kan hartset tömma och skapa dåliga fläckar i ytan. Ta bort eventuella rester genom att tvätta hålet med White Spirit. Applicera kvist.

5. Taket är jordat. Applicera sängen på 2-3 bord med en målrulle innan du strävar med en bred pensel. Använd en mindre borste för att komma mellan spåren på panelen.

6. När golvet har torkat är ytan grov. Det är fibrerna i träet som har stigit. Passa över ytan med ett fint slippapper så att panelen blir helt jämn före beläggning och ta bort damm med en lite fuktig trasa.

7. Kvaehol, vridhål och naglar glittrar med akrylbaserad trämassa. Djuphakan ska glittras tre gånger, resterande minst två. När skorpan har torkat, sandas den och färgas med jordning.

8. Om det finns sprickor mellan panelkorten kan dessa förseglas. Använd ett elastiskt tätningsmedel som inte spricker när träet rör sig.

Massan kan sväljas med en fuktig svamp eller ett finger. OBS! Nya paneltak ska ligga ett år före injektionen.

9. När golvet har torkat målar du taket med en oljemåla (här, glans 15). Applicera färgen på samma sätt som grunning; först med färgrull, sedan med en bred borste. (Om du är två går jobbet mycket snabbare. Då kan man gå först med målningsrullen medan den andra går bakom och efteråt.)

ADVERT

Mest populära