All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Stora plattor gör stora krav

Att välja kakel på golvet när badrummet kommer att renoveras, har blivit en självklarhet för många. Köket, ingången, tvättstugan och terrassen är andra platser, många använder det hållbara keramiska alternativet, framför så bra konkurrerande material. Nu är plattorna på väg att erövra nya rum i privata hus och stugor.

- Vi är allt oftare till kunder som kommer med hela layouten för oss och kommer att ha plattor överallt, säger Patrik Björklund, butikschef på Höganäs i Brobekkveien i Oslo.

Bygger på höjden

För dem som är inspirerade av kontinentala trender, eller helt enkelt vill ha en mycket tålig och lättskött golv, kakel ett rätt val. Men keramiska golv är inte riktigt som andra material och viss försiktighet måste iakttas:

- En bra konstruktion med kakel bygger något i höjd, och det är inte alla som har plats för det, säger Patrik Björklund.

Dessutom kan keramiska golv utan värmekabel snabbt bli kalla, även på sommaren. Bor du i block av uppvärmda lägenheter under dig, kanske problemet mindre än för dem med markkontakt eller med kalla utrymmen, källare förråd eller garage nere.

- Du måste noga överväga det här i förväg, för det är svårt och dyrt att ångra det, säger Björklund.

Tung hantering

Nu när det har blivit modet att lägga stora plattor, uppstår nya utmaningar också. Allt över 40x40 cm anses vara stora plattor, men de största plattorna Höganäs leder är 60x60 och 40x80 cm och 11 mm tjocka. Andra försäljare säljer emellertid plattor upp till 1, 2 meter i kvadrat.

- Men stora plattor är svåra att hantera. Kakelplattorna blir snabbt tunga, du måste använda vakuumhandtag när du monterar, och det kan finnas två som arbetar tillsammans. Det är också långt ifrån säkert att hantverkaren accepterar att sätta så stora plattor eftersom det är ett mycket tröttsamt jobb.

En stor golvplatta lägger också stora krav på substratet, vilket måste vara absolut platt och rak. Om golvet inte är, kommer hela plattan inte att komma i kontakt med substratet och luftfickor kommer att uppstå. Detta kallas "boom" och kan orsaka att brickan brista när den laddas. Det är särskilt viktigt att undvika bomber på terrasser och balkonger där vatten annars kan tränga in i kakel och frysa det i bitar.

Stora plattor bör också vara dubbellimmade, dvs lim ska appliceras på både golv och undersidan av plattan. Då är det viktigt att limet smörjs jämnt över hela ytan, och inte bara appliceras som en klump i hörnen!

Fler steg för steg av grannen

En annan något bortglömd - men viktig övervägning - att ta med kakel är ljuden. I sina egna hem är det lätt att ignorera ökat fotstöd, ljud från barnspel eller när en stol drar ut.Men för grannen i botten nedan kan ett nykaklat kakelgolv vara en riktig mardröm.

För flisleverantören är det dock ett känt problem, och de har utvecklat en enkel design med stegljudsmattor som bara bygger ett par centimeter extra i höjd, vilket är lämpligt för rehabilitering av bostäder.

- Det är också viktigt att kontrollera att du har tillräckligt stel golv. Det får inte finnas någon rörelse i golvet - lederna bryts upp och plattorna kan bryta eller lossna, avslutar Patrik Björklund.

ADVERT

Mest populära