All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Stora plattor till små bad

Många människor tror att små badrum bör välja små plattor att det inte bör vara alltför överväldigande. Men enligt experten är det helt fel.

- Faktum är att större plattor ger större känsla av utrymme. Välj inte det största av 50x50 cm och uppåt, men man bör definitivt välja lite större än standardplattor på 10x10 cm, rekommendera Aurland.

Olika format

Annars understryker hon också vikten av att ha ett medvetet förhållande till installationen av plattor med olika format. Till exempel kan rektangulära plattor skapa fler effekter.

- Om du låter rektangulära plattor "lögn" höjden av rummet kommer att vara visuellt lägre, men rummet kommer fortfarande få en känsla av större volym. Omvänt kommer "stående" rektangulära plattor att ge en känsla av fler tak, säger hon.

Diagonal montering

Är du ute efter att skapa rymd, inte bara chip storleken är viktig. Det kan också vara användbart att överväga vilken väg plattorna är monterade. Särskilt gäller detta golvplattorna, vilket inte nödvändigtvis är anpassat till väggplattorna.

Vid golvplattor, 45 graders vinkel från ytterdörren, kommer de trasiga linjerna att känna att golvet är större.

Samma färg

Ett annat bra råd när du uppnår utrymme känsla är att hålla sig till en färg. Och den färgen bör helst vara ljus.

- I små rum är det dumt att bryta upp med fler färger. Samma färg på plattorna på både väggen och golvet gör rummet större. Det är bättre att skapa spänning i det sätt du lägger kakel på, till exempel golvplattor i 45 graders vinkel, tips Aurland.

Och helst måste plattorna vara ljusa. Precis som ett helt vitmålat rum verkar större, verkar ett rum med ljusa plattor också stora.

Stora möbler

Och när du först börjar med stora format på plattorna, kan du låta möblerna vara stora också.

- Det är bättre att ha en stor garderob i badrummet än många små. Många små saker bryter upp, ger ett turbulent intryck och gör att rummet verkar mindre, påpekar Aurland.

Kom ihåg fallet

Men även om du har hittat några stora, vackra plattor på golvet, kan du behöva ompröva. På badrummet måste du alltid ta en dusch, och det är svårt att lägga ett fall om plattorna är för stora. En lösning i dessa fall är att placera mosaik eller mindre plattor i ett lokalt fall runt avloppet. Kakan hjälper dig att hitta en bra lösning.

ADVERT

Mest populära