All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Stora prisskillnader med vedeldning

Text: Nina Granlund Sæther

Fukt och rå vedbrännskador är värre och värmer lite. Ska träet användas samma år som det är fält, bör skörden vara färdig i april. Om inte, kan torksäsongen vara kort. Bra trä ska klippas och klyvas i lämpliga längder och får torka med god ventilation. Det finns stora mängder fukt som utgår, och därför är det lättare att bli torr än lång. Färskt trä innehåller ca. 60 procent vatten. Enligt Norsk Ved väger en följare grovt med upp till två ton. Efter torkning måste samma trä väga mindre än ett ton. Då bör fukten minskas till ca. 20 procent. Torrt trä ger den bästa värmeekonomin och förorenar åtminstone.

Brännvärde

Hård och tung trä ger mest energi. Björk är ofta föredragen, men rogn, ek och ask har ännu större värmevärde. Under annars lika förhållanden producerar dessa träd mer värme än gran, gran och osp. Rogn har ett brännskrav på 3 190 kWh per dag. fasta kubikmeter. Grays har bara ett brännvärde på 1 900 kWh. Bjørk ligger i mitten av mellan 2 650 kWh.

Favn

Termen favn används fortfarande, även om få av oss är bekanta med det. Som längdmått var längden mellan två långsträckta armar, dvs sex fot. Som en rumpa var en rasa sex meter bred och sex meter lång, medan träets längd skulle vara en alen.

Om träet är staplat, ska ett staket idag motsvara 2, 4 kubikmeter. En hög med 60 cm långa kuber som ligger på en meters höjd måste vara fyra meter lång. Skärs träet till 30 centimeter långt, volymen minskar med ca. 10 procent. Om 30 centimeter långt trä inte staplas motsvarar 1 ekvivalent 3,3 kubikmeter.

I Sack

Efter många år av osäkerhet om att köpa påsäckar var det flera som kom överens om att komma fram till en gemensam plattform för produktion och märkning av påsar, skriva Norsk Ved på deras webbsidor. Detta har nu uppnåtts. Norsk Standard 4414, "Känn i väska för hushåll", säger något om kraven på träförpackning och märkning.

Genom att sälja i 40, 60 och 80-liters väskor, eller i bulkpåse. 20 cm långt trä kan skakas i påsen. Om du köper 30 eller 60 cm i små påsar måste träkammarna vara fast och staplade. Bulk säck för Europall kommer att rymma 1 kubikmeter loss och bulkpaketet för Hydropall kommer att rymma 1, 5 kubikmeter lös förbi. När träet är lös, är det ihåligt att stöta med mycket luft mellan. Du borde därför betala mindre per. liter när du köper trä i stora mängder.

Prisvariation

Genom att ta några telefoner eller kolla på nätet kan du ta reda på vad priset är hos de olika återförsäljarna. Ju större volymen du köper desto bättre får du. Till exempel kostar vid Vedshoppen i Våler i Østfold en 1000-liters säck med björkträ 700 kronor.Om du väljer att köpa björkträ i 40-liters väskor, måste du betala 65 kronor per dag. säck. Det handlar om dubbelt pris. Sætre Användning i Hurum i Oslo tar en 100 för en säck med 1500 liter björkträ, och 800 för en säck med 1000 liter.

Dyraste är träet du köper på bensinstationer. Det är inte ovanligt att betala 90 kronor för en 40-liters väska.

Vanan kostar vanligtvis mer i stadsområden än i landet. Om du har en släpvagn kan du spara pengar att köra lite. Men om du är stor är det också sant att träproducenter erbjuder gratis transport. När året du handlar kan också vara viktigt.

Ugnsens effektivitet

Om du är väl medveten är det fortfarande stor skillnad mellan vad du betalar per. kWh. Enligt Sintef Energy Research har vedeldad spis med gammal teknik som reduceras med minskad luftförsörjning, som ofta gjort, en effektivitet på endast 35-40 procent. Som jämförelse kan en sluten ugn med ny teknik som avfyras med god luftförsörjning ha en effektivitet på upp till 80 procent.

Vedkalkulator

Jøtul har utvecklat en vedkalkulator som ger en indikation på hur lönsamt - eller olönsamma - vedeldning kan vara. Hus & Bolig numeriska exempel visar att björk köpt i säckar 40 liter för 90 cent styck och eldas i den gamla ugnen kan kosta hela 2, 54 kronor. kWh. Som jämförelse kostade torra havre i 1, 5 kubikmeter storpåse för 1 100 kronor endast 0,46 kronor per kWh om den brinner i en ny brännkamin.

Exempel 1:

Torr roe

När köpt i stora säckar 1, 5 kubik

Vedpris 1100 kr / säck

priser pr. kWh i gammal ugn: 0, 69 kronor

Pris per kWh i nytt ugn: 0, 46 miljoner

Exempel 2:

Torr gran

Vid köp i 80-liters påse

Vedpris 70 kr / säck

priser pr. kWh i gammal spis 1, 31 kronor

Pris per kWh i nytt ugn: 0, 88 miljoner

Exempel 3:

Torr björk

Vid köp i 40-liters påse

Vedpris 90 kr / säck

priser pr. kWh i gammal ugn: 2, 54 kronor

Pris per. kWh i ny ugn: 1, 70 kronor

Källa: Kalkylator, www. Jøtul. com

ADVERT

Mest populära