All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Markpriserna: 700% upp

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det har nog inte gått många hus förflutna som huspriserna har varit formidabel sedan tråget år 1992. Det vilket dock är ännu mer intressant är att bostadshuset i privat sektor har varit ännu högre.

700 procent upp

I värsta (eller bäst) fallet har bostäder tomter hade en inflation på väl över 700 procent sedan 1992. Justerat för inflation, den verkliga inflation väl över 500 procent. Detta gäller tomter i Oslo. Priserna är erhållna från Statistiska centralbyrån och gäller för bostadsfastigheter utan byggnad, dvs bostäder.

Plats bestämmer pris och prisutveckling. Visa mer

Långt från alla län har det förekommit en liknande ökning av priserna. Hedmark hade till exempel en negativ real prisutveckling på cirka minus 25 procent under samma period.

I genomsnitt - för hela landet - har nominell prisökning på bostadsfastigheter varit 281 procent. Jämfört med prisökningen på bostäder i allmänhet, som har varit 215 procent (Källa: NEF), har tomterna stigit mer i pris.

TRYCK HÄR FÖR ATT SE genomsnittligt pris EMPTY per år från 1992 till 2004

ELLER TRYCK HÄR FÖR ATT SE inflation per region 1992-2004

Tabellen visar inflation i både nominella och reella tal (justerat för inflation ).

Akershus vs Finnmark

Siffrorna för årets tre första kvartal är nu tydliga. Dessa visar att markpriserna varierar enormt mellan de olika länena i Norge.

Överst finner vi Akershus län med ett genomsnittspris på 799. 868 NOK per tomt. Oslo följer hakan i sin helhet med 752. 222 kronor. Nedan finner vi Finnmark med 78 922 kronor per land och Nordland med 83 969 NOK.

I Akershus betalar du i genomsnitt nästan 10 gånger så mycket för en tomt som i Finnmark. Det genomsnittliga bostadsområdet för hela landet är 309. 570 kronor.

KLICKA HÄR för att se priser per län år 2004.

Shocking

- Det är milt förvånande att inte säga chockerande Inflationen i Oslo har varit så hög. Jag var medveten om att det hade varit hög, men att den nominella tillväxten har varit över 700 procent är nytt, säger VD för Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye.

Enligt Øye är detta mycket förklarande när man tittar på huspriserna i allmänhet.

- Landskredet i bostadspriserna i storstadsområdet är mycket högt. Men det visar sig bara att marknadsaktionen har slagits på. Under de senaste 12 åren har det blivit mer och mer populärt att bo centralt, vilket naturligtvis skapar ett tryck på en marknad i förväg har inte många tomter till salu, säger Øye.

På grund av den ökande "centralisering tendens" är Øye inte förvånad över att en tomt kostar 10 gånger så mycket i Akershus i Finnmark.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Vad som är förvånande är att ekvation värdet av bostäder mark i Finnmark och Akershus är approximativt lika.Här är det ingen tvekan om att husägare i Oslo och Östra Norge sitter på några stora värden, avslutar han.

ADVERT

Mest populära