All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Eco-sink temperatur bluff

Varför tvättar du golvet

När tvättades du den här senast?

Har du kläderna på rätt sätt?

Det hävdas att du tvättar dina kläder för ofta, men de gånger du kör tvättmaskinen bör garanteras åtminstone vid den angivna temperaturen.

En undersökning som gjorts av den svenska konsumentmagasinet Råd & Røn visar att detta inte alltid är fallet och i detta sammanhang gäller det så kallade ekoprogrammet.

Det är en av tidskriftsläsarna som genomförde provet i tvättmaskinen.

Han insåg att när han körde maskinen på ett 60-gradigt ekosystem, nått vattentemperaturen endast 43,5 grader.

Enligt marknadschef Grete Klæboe hos Bosch Household Appliances rensar deras så kallade Eco-program trots att temperaturen är lägre än de angivna 60 graderna.

"Eco program är energioptimerade applikationer Vad vi ställer är att genom detta val åstad samma resultat som i standardprogrammet, men med en lägre vatten- och energiförbrukning (dvs även temperatur) -. Som kompenseras med längre tvätta" hon skriver i ett e-mail för att klicka. nr.

Hon säger också att om temperaturen är kritisk måste konsumenten välja ett program utan ytterligare funktioner (t.ex. Eco-programmet) och där temperaturen kommer närmare den angivna nivån.

danska test visar temperatur bluff

Enligt den danska tidningen Engineers No. 47 i 2010 visar ett test utfört av Energimærkningssekretariatet att ingen av de testade maskiner som når upp till 60 grader. Det högsta uppmätta resultatet var 49 grader.

Till journalen säger rådgivaren i Astma-Allergy Denmark att det finns ett fullständigt gap i huvudet om du inte kan räkna med den angivna temperaturen.

En av Danmarks ledande experter på tvättmaskiner, ingenjör Jørgen Kjeld Gaard på Teknologisk Institut, berättade tidningen att användarna inte kan anta som en självklarhet tygerna och vattnet är så varmt som inställningen på maskinen indikerar.

Inga minsta temperaturbehov

Enligt seniorkommunikationskonsulent Hilde Harket vid NVE bestäms endast temperaturer över de angivna gränserna av bestämmelserna.

- Energimärkning påverkar inte temperaturer under vad som anges för ett visst tvättprogram, säger hon till klick. nr.

- Vi har hört att temperaturavvikelsen är ett problem i vissa maskiner, men vi har inte ens testat detta, eftersom den inte är placerad inuti testprogrammet, komplettera sin kollega i NVE, överinspektör Kirsti Hind Fagerlund, inför klick. nr.

- Det här är något vi kommer att överväga att testa i framtiden. I allmänhet kräver emellertid det så kallade miljödesigndirektivet från EU att tillverkaren anger att avvikelser från den angivna temperaturen kan uppstå.

Enligt tidningen Ingeniøren har Danmark försökt att klara ett krav i EU för att ange hur varmt det är i praktiken när ett program anger 60 grader.De tog inte hänsyn till detta, skriver tidningen.

- kan uppfattas som vilseledande

Enligt Råd & Ron var först när konsumenten sprang økoprogrammene att temperaturen inte uppgå till mer än ca 40 grader. I de normala programmen var temperaturavvikelserna mycket mindre.

- Det kan vara vilseledande för konsumenten att maskinen inte tvättar vid den temperatur som anges för en applikation, säger Sara Almgren. nr.

Hon är textilingenjör vid Norska institutet för konsumentforskning (SIFO) och arbetar med textiltestning.

Säker bakteriell borttagning

Konsumentrådet hänvisar till det prov som beskrivs i Råd & Rön och de skriver bland annat att den bästa garantin för att ett plagg är så gott som fri från bakterier är att tvätta den på 60 grader och skicka den i torktumlaren efteråt.

Och enligt ett test som genomfördes av Uppsala Akademiska sjukhus och refereras i Svenska Dagbladet, kräver kläder minst 60 grader över tio minuter, följt av en runda i torken för att vara praktiskt taget bakteriefritt.

Ta inte bort alla bakterier

Även om maskinen tvättar på föreskriven 60 grader vill Almgren inte att alla bakterier försvinner.

- Fullt bakteriedödande kläder är inget mål. Den normala bakterieblomningen är avgörande. Sjukdomskrävande bakterier vill bli av med och då är det viktigt med tillräckligt hög temperatur, men vanligtvis blir smutsig tvätt vanligen ren nog vid 40 grader.

- isolering för en tvätt det behöver inte nödvändigtvis vara ett problem att bakterier överlever, säger professor Svein Valla vid Institutet för bioteknik vid NTNU att klicka. nr.

- För varje dag omger vi många bakterier som kan ha en sjukdomspotential, så kallade patogena bakterier. Men så länge som mängden är liten, kommer de inte att vara en risk för vikt, onödig för särskilt känsliga människor. Generellt sett kan det orsaka problem om antalet patogena bakterier tillåtet att bygga upp över tiden, vilket har uppmärksammats i samband med Listeria och duschmunstycken.

Midden lever

Men även om kläderna tekniskt vara ren vid 40 grader, bör en sådan temperatur inte vara tillräcklig för att döda vissa bakterier som kan vara problematiskt för bland allergiker.

Detta inkluderar kvalster som först gnuggas på 55 grader, och tidskriften ingenjör citerar en av Europas ledande experter inom området hushållsapparater, professor Rainer Stamm Inger vid universitetet i Bonn, som säger att det inte finns någon specifik temperatur som dödar alla typer av mikroorganismer.

För tidskriften betonar han att det är otillräckligt för att helt enkelt titta på temperaturen, men också tids mikrober utsätts för varmt eller hett vatten. Dessutom kommer typ av tvättmedel att vara viktigt.

Professorn förklarar att i Europa arbetar på att etablera testmetodikker att skydda hygienkraven när den europeiska befolkningen sjunker in allt lägre temperaturer.

- Vi har inte fått några frågor om detta problem från våra medlemmar, säger seniorrådgivare Grethe Amdal vid Norges Astma- och Allergiförbund. nr.

- Men i allmänhet kommer det att vara avgörande för en medelallergist om mitten är dödad och speciellt om personen är särskilt känslig för kvalster.

Läs också:

Råd för bättre inomhusklimat

Dessa vitvaror sista

Letar du efter nya inredningsförslag? Du hittar dem i inspirationsguiden

Så här tar du bort fläckar på barnkläder

ADVERT

Mest populära