All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Clematis - En kraftfull klättring blomma

Fakta om klematis

 • norska namn: Clematis (även kallad Forest Ranke)
 • latinska namnet: Clematis
 • engelska namn: Clemati

Populära arter

Tidig blomning:

 • Alpina: Små blommor, stark tillväxt. Det här är den hårdaste gruppen.
 • Atrangene: Små blommor, stark tillväxt, blomning på förra årets tillväxt.
 • Montana: Små blommor, stark tillväxt, blomning på förra årets tillväxt.

Sommarblommande:

 • Patens: Stora blommor, ommontering.
 • Jackmanii: Medelstora blommor.
 • Viticella: Medium blomma.
 • Diversifolia: Medium blomma, remounting.

Den blommar sent:

Se också:

Gör en hylla eller säng av en gammal låda

Kasta inte den gamla byrå - kanske erbjuda på brickor till en fin säng eller en ursprunglig hylla där du kan ställa ut favorit dina saker.

 • Vitalba: Små blommor, stark tillväxt.
 • Texensis: Tulpanformade blommor.
 • Tangutica: Små blommor, fin groda.

  Staudeklematis:

 • Integrifolia: Bind inte.
 • Heracleif: Bind inte.

Familj

Det finns över 250 arter av klimatplantor, som ingår i ensamfamiljen. De flesta arter hör hemma i tempererade områden på norra halvklotet.

Utseende

Clematis är färgstarka perenner, lövfällande och vintergröna träd med yvig karaktär.

Klematis är främst en klättringsanläggning som kan växa flera meter i höjd. Klustret växer uppåt och fäster till stängsel och väggar med sina trådar.

Blommande

Vi ser ofta att blommorna inom klematisfamilien utgår på en blomställning, men Clematis i kluster uppstår.

Klustret kommer i en mängd olika nyanser: rosa, rosa, vinröd, mörkröd, blå, violett, vit och gul.

Läs också:

Nu är det dags för ett terrassvax

Våren är här och det är dags för en ordentlig terrassvask.

Klusterens blomningstid varierar beroende på art. Växten kan i stor utsträckning delas in i tre huvudgrupper: vårblommande arter, höstenblommande arter och arter som blommar på vår och sen sommar. Plantar du alla tre arter i din trädgård, du kan få en clematis i blomma i upp till 5 månader!

Beskärning av klematis

Vi skiljer mellan tre olika sätt att beskära Clematis på, beroende på art:

 1. Växter som växer på gamla stjälkar, inte beskäras om du inte vill begränsa anläggningens omfattning.
 2. Vissa växter blommar först på den äldre delen av stammen och senare på sina yngre grenar. En lätt beskärning rekommenderas tidigt på våren för att ta bort delar av tillväxten. Upprepa sedan beskärningen när den första blomningsperioden är över.
 3. Unga växter kan skäras ner till ca 30 cm tidigt på våren.

Läs mer:

Peace Lily - en luftreningsanläggning

Peace Lily är en populär levande växt som är mest känd för sina ovala, mörkgröna blad och karakteristiska blommor. Och tro det eller inte, förbättringen ...

Plantera clematiserna

Gräva ett hål på växten, sätt ut några ventilationshål i väggarna och blanda lite kompost i växthålet. Applicera lite fukt i hålet. Dra försiktigt växten ur potten och placera den 5 till 10 cm från rotans rotter till marken (ca 6 cm djupare än den var i burken). Pressa jorden runt rötterna och vattnet igen noggrant. Lägg ett tunt lager blad runt botten av växten för att ge rötterna lite nyans.

Bästa tiden för att plantera clematis från potten är perioden från augusti till oktober.

Skötsel av Clampatis

Göd dig ett par gånger under växande perioden samtidigt som det vattnas regelbundet, klimatis hanterar resten av arbetet självt. Du kan gödsla med gödselmedel som innehåller kycklingfjäderfä en gång i månaden till september. Eftersom klematis ursprungligen är en skogsbruk, handlar det mycket om att återskapa skogens förhållanden i trädgården.

Klematis är inte självklarande trots de kraftfulla skotten. Om du vill kontrollera var växten ska växa, se till att de krulliga klättrarena på clematiserna har något att hålla fast vid, till exempel ståltråd eller trälås. Se till att det finns lite luft mellan stödet och väggen så att växten kan vridas runt.

Sjukdomar

Visnesyken är kanske klimatets största fiende. Det är en svamp sjukdom som gör att växten blir brun eller svart, bleknar och dör. Om detta händer, ta försiktigt bort löv och grenar som attackeras. Var noga med att desinficera blomväskan för att undvika att spridas till andra växter.

Swaben brukar inte ta livet av squat. Nya skott kommer att springa ut ur plantans färska delar.

Stygn

Klustret är lätt att ta sticklingar från. Använd ett nytt skott och skära raden av 2 - 5 cm under ett par blad och ett par mm ovanför bladparet. Du kan få fler sticklingar av en spruit. Därefter minska mängden blad genom att klippa alla blad i två och sätt in stickorna i en luftig jordblandning. Tillsätt vatten och täck grytan med en genomskinlig plastpåse med ventilationshål. Rotationen kommer att ske under de närmaste 4-5 veckorna.

Vattning

Regeln är att klimatfluiden måste vattnas så att den inte torkar ut. Det kan inte tolereras. Exakt hur ofta växten kommer att vattnas beror på markens förmåga att bibehålla fukt, temperatur, fuktighet och mängd nederbörd.

Klematisen väljer tydligt en kraftfull vattning varje vecka över den dagliga tidvattnet. På detta sätt drar fukten djupare in i jorden, så att rötterna tvingas söka djupare för att nå vattnet. Djupare rotfäste gör anläggningen mer robust.

Ljus

Klimat har faktiskt två belysningsbehov. Rötterna trivs bäst i kallt och skuggigt skogsmark.Placeringarna och blommorna kommer dock alltid att se upp till solen. Ge därför ledarna en hjälpande hand med växthus eller genom att låta dem svälla över en mur, buskar eller träd.

Användning av Clampatis

I Förenta staterna (USA) på rätt gamla dagar användes fröna från den vita lerpastaen som ersättning för peppar. Växten innehåller ämnen som kan vara irriterande på huden, och fröet från västklematis kan orsaka inre blödning i stora mängder.

Klematis är också en av 38 applicerade blommor i alternativ behandling: Bachs Blomstterapi, som lägger till speciella läkningsproblem, utan att det är vetenskapligt bevisat.

ADVERT

Mest populära