All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Täljstenskaminer marsch

Fler och fler nordmän upptäcker fördelarna med Kleberstein-ugnarna. Det är snål på värmer lång, och till på köpet till nykter, grå färg i täljsten plats för hösten färg trender.

Detta är stensten

Kleberstein är en mjuk stenart som finns i hela landet. Stenen har haft ett antal användningsområden, just för att den är så mjuk och lätt att forma. Flera av våra kyrkor, till exempel Nidarosdomen, har lera sten som byggmaterial.

Kristian: Från Granit Kleber.

Idag används stenen mest för ugnar och eldstäder. Anledningen till detta är stens unika värmekapacitet. Även efter att elden är avstängd, fortsätter stengodsugnen att avge värme i fem till tolv timmar. Det betyder att det är möjligt att elda i ugnen två gånger dagligen och fortfarande ha en bra temperatur i hemmet eller i stugan hela dagen.

Olika typer av stengodsugnar

Granit Kleber har under flera år levererat ugnar av fasta lerplattor. De producerar ugnarna och eldstäderna på Otta i Gudbransdalen av kleberstein från brottet i Handöl, Sverige. Dessa kan sättas ihop som Lego-block. Kom bara ihåg att kontrollera att golvet kan tåla vikten av en solid stengodsugn först.

Cinderella Box: Från Dovre.

Det är också möjligt att njuta av tegelstenens värmeåldrande funktion utan att gå till en massiv stengodsugn. Dovre har en inramning i lera sten som ett alternativ i vissa vedeldade spisar. I höst lanserar de ytterligare två modeller - Cinderella Box och Leon Box - båda med lera plattor för dem som vill ha det.

Nibe leder också en mängd olika lerstenprodukter. Dessa är miljömärkta lera stengods från Contura och Handöl. Liksom Dovres vedeldade spisar har dessa också en metallram som är klädd med värmebeständiga lera tegelstenar. Några av modellerna har också ett extra oljelagringsfack dolt under lera tegelstenen.

Läs också:

Olika typer av vedspisar

Nya rengörings kaminer ger låga utsläpp och är betydligt mer energieffektiva än äldre kaminer som ofta har ofullständig förbränning.

Contura 480: Från Nibe.

Du kan läsa mer om stengodsugnar i artikeln Håll värmen med plattan.

ADVERT

Mest populära