All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Kökstrender: Hur ska vi ha det i köket

Från att ha varit en plats endast för beredning av livsmedel, är köket nu dessutom placera familjen samlas för att göra sina läxor, äta, spela, underhålla gästerna och njuta av själva. När nya hus är inbyggda är köket ett prioriterat rum, och vi skulle vilja spendera lite pengar på att få det sätt vi vill ha det.

- Vardagsrummet minimeras till förmån för köket. Köket är hjärtat av huset, och det ska vara välkomnande och lugnt ", säger Marianne Mølsæter, inredningsarkitekt hos Sigdal, som arbetar dagligen med kökstrenderna.

Men medan vi spenderar mycket pengar och tänker på hur köket kommer att vara, är vi inte längre angelägna om att ha allt på displayen.

- Många vill fortfarande integrera köket i vardagsrummet och göra det till vardagsrummet, men det kommer med så kallade garage lösningar, det vill säga apparater, kaffemaskiner och annan teknisk utrustning som ska döljas. Kvalitets önskan är inte mindre, men behovet av att flaska varumärkena och de super moderna praktiska lösningarna är inte längre, säger Charlotte Green, produkt- och konceptchef på Huseby.

Vita och säkra

Norrlands färgval i köket är relativt förutsägbart, och producenterna tittar inte på de stora förändringarna med den första.

- Det är fortfarande vit vilket är huvudfärgen på köket, och det har varit stabilt de senaste 4-5 åren. Förra året var 79 procent av vårt sålda kök vitt, och jag tror att det kommer att vara länge också. Många vill ha en bred palett att välja på, men sluta med en säker lösning, säger Nils Arne Honningsvåg, produktchef på Norema.

Sigdal kök rapporterar också samma utveckling, och förklarar några av trenderna med öppet kök. - Öppet kök betalar en synlig helhet mellan köket och det andra interiören. De flesta väljer därför neutral köksfärg, säger Mølsæter.

White är fortfarande den mest favorit.

Grå, mogen och matt struktur

Bokstruktur som lyfter fram träet är i full fart.

Men inte alla kommer att gå till den vita lösningen under det kommande året. Husby största satsning är beis.

- Vi har stor tro på gråa, genomskinliga nyanser eftersom det betonar materialet - ek. Från den mycket ljusa, som vi kallat Kitt, och mot det mycket mörka - nästan svart, som vi kallar Nero. , säger Green i Huseby.

Sigdal varumärken kräver även för vitpigmenterad eller gråbeisede ek som är något rå, liksom målade grå eller beige sorter.

- Avsluta ska vara matt snarare än glänsande, och helst med textur. Vi har noterat mycket intresse för "Slate" -produkten, som vi lanserade förra året, säger Mølsæter.

Kökstillverkare registrerar också en större acceptans för imitationer.

- Detta beror på att imitationerna nu är mycket bättre än vad de var. Men det tar fortfarande tid innan det blir en mycket bred överklagande, anser Honningsvåg på Norema.

Style - klassiska nostalgi

Allt yngre köpare går för en nostalgisk stil.

Det är viktigt för oss att personligheten återspeglas i köket.

- Vår personliga vilja visas i köket. För många är drömmen en blandning av stort kök och lantkök, säger Mølsæter i Sigdal.

Enligt Honningsvåg är Norema det klassiska köket som säljer bäst.

- Paradoxalt nog är det många som kommer till oss och vill ha en tät och modern stil, och vi får så mycket frågor om svart och röd högblank, men försäljningssiffrorna är försvinnande liten. De flesta väljer slutligen en mer traditionell och klassisk lösning. Vi ser även en ökning av nostalgiska kök typer - ofta bland yngre köpare, sade Honningsvåg.

Äkta bänkskivor

Äkta material är en viktig bänkskiva. Alla kökstillverkare rapporterar en ökning av bänkskivor, helst i form av kompositsten. Detta har till viss del varit på bekostnad av massivt trä brädor, men det klassiska köket är fortfarande en hel del trä - bra och märkte inte de hotade trädslag, vilket är nästan en styggelse!

- Corian vi inte kan få utanför, med sina egenskaper i förhållande till obegränsad form och färg, och som dessutom kan repareras och underhållas, upp och gick på plats, tillägger Charlotte Grön till.

För dem med stramare budget är laminat fortfarande populärt val.

Bänkskivor av sammansatt sten blir mer och mer av det.

ADVERT

Mest populära