All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Kokträdgårds favoriter: när måste de gå till jorden?

- Det är ett stort intresse. Nu "alla" växa lite, om man pratar om små köksträdgårdar eller lite större, säger Kirsty McKinnon, rådgivare vid den norska Centrum för ekologisk jordbruk och författare till boken "Kitchen Garden".

Hon berättar för oss att en klassisk nybörjareflik kommer att vara för mycket för att börja med.

- Många börjar för tidigt med tomten, och många börjar med alltför många tillväxter. Kanske klorna i fingrarna när du ser alla möjligheter, men många förstår inte allt arbete som kommer senare under säsongen, säger hon.

Hon rekommenderar de färska odlarna att börja med två eller tre tillväxter. Gör dig bekant med ett litet antal och tänka inte för mycket till att börja med.

- Potatis, ärter och bönor är enkla och trevliga att börja med, särskilt i pallar. Dessutom används dessa i stor utsträckning i mat och tydligt bland barnens favoriter. Det finns stora växter som är lätta att hantera. Ett par gröna kålväxter är också bra för nybörjare, tror McKinnon.

Inte för tidigt

Det finns flera saker du kan börja med inomhus redan nu. McKinnon säger att många är bekymrade med örter, som ofta är enkla och fleråriga. När du väl har etablerat dem kommer de att vara kvar.

- Urter kan börja med inomhus nu och sedan planteras i mitten av maj. Du kan också börja lysgro potatis 4-6 veckor innan de planteras.

En av de svåraste frågorna för många är bara när de kan börja se. Jiri Vana Steigenberger, trädgårdsmästare på Goat Myra

- Många människor börjar bli otålig nu under våren, men det viktiga är inte att starta för tidigt, säger Jiri Vana Steigenberger, trädgårdsmästare på Goat Myra matkultur center för barn.

För bästa resultat är det viktigt att vänta tills jorden verkligen är tillräckligt varm. En separat jordtermometer kan vara användbar om du är osäker, men kom ihåg att du måste mäta genomsnittstemperaturen inom en dag.

- Det handlar om ljus och värme - du behöver båda. Långsträckta växter som sträcker sig för ljus är inte idealiska, säger Steigen.

tomat, gurka och paprika

trädgårdsmästare på Goat Myra säger att vi ofta vill odla grönsaker som inte växer naturligt i det här landet.

- Vi äter mycket tomat, gurka och paprika, och därför vill vi själva odla det. Det är inte alltid lätt, men vi kan göra det, säger han.

Den stora favorittomaten du kan börja så inomhus snart, och även paprika och chili bör du börja få något ur det.

- Tomaterna du kan sätta på fönsterbrädan, men se till att det inte är för varmt och att de inte behöver nå för ljuset - då stjälkarna blir avlånga och svag. Jag hade väntat tills 17 maj för att lägga tomater i solväggen eller växthuset.Självklart är det en skillnad mellan var du bor och hur vädret är, säger Steigen.

Barnens favoriter

Bland de enklare favoriterna finns röda, morötter, potatis, ärter och bönor. Du kan också börja ravinerna ganska tidigt.

- Det är fantastiskt att välja i: rund lång, triangulär. Annars är barnen ofta mycket förtjust i morötter. De vill ha något de vet och kan äta direkt från växten utan att behöva förbereda sig. Socker är också slår, säger Steigen.

Om du har en balkong eller terrass med begränsat utrymme kan ärter och bönor vara roliga alternativ. De är lätta, enkla att använda, näringsrika och du kan utnyttja utrymme upp.

- När du ska ha saker som har en lång växtsäsong, som persilja, selleri och purjolök, börjar med bra ljus. Dessa kan du börja med redan i februari, Steigen tips.

- Kronärtskocka och aubergine kan också sådas tidigt, men de är betydligt svårare att få jämnare för de mer erfarna.

Några köksgårds favoriter:

Är du av otålig typ kan du lägga glass över marken för att komma igång tidigare. Här är en lista över några kända favoriter i köket och när du kan lägga dem i jorden: Foto: Scanstock Photo

Morot

Morot såras på våren när temperaturen i marken är minst 6 grader. Morötter ska sås direkt i jorden för att skörda och inte förkultiveras. Fröna bör så så tidigt som möjligt senast i mitten av juni, men inte förrän marken är upp till 6 grader. Morotfröna groddar sent, och det kan ta två till fyra veckor innan groddarna dyker upp. Det kan vara tillrådligt att täcka morotfältet med ovävda eller insektsnät - det är inte bara människor som är förtjust i morötter.

Tomat

Tomaten är populär för att odla dig själv, och vem kan motstå sola, självväxta tomater? Tomater behöver starta inomhus och så inomhus 6-8 veckor innan de planteras i trädgården. Tomatens optimala spridningstemperatur är 22-27 grader, och bör inte ligga i jordar som är kallare än 14 grader. Men efter att de har sprukat, är cirka 18 grader en fin temperatur för växten.

Potatis

"Ta en potatis!" Vi norrmän äter mycket potatis, och det finns många olika sorter att välja mellan. Det är viktigt att du går till inköp av potatis från ett trädgårdscenter och inte växer på middagens potatis från mataffären. Dessa kan innehålla sjukdomar som du inte vill ha i trädgården. När potatisen placeras beror på geografi och temperatur. I östra Norge kan du plantera en gång mellan 17 maj och Sankthans, men du borde vänta tills det är åtta grader i jorden. Innan du lägger potatisen ska de smörjas i två till fyra veckor vid en temperatur på ca 10-18 grader.

Gurka

Gurka på en skiva bröd, gurka i salladen. Vi norrmän äter mycket gurkor. Ska du odla gurkor bör du börja inomhus. Den optimala spiraltemperaturen i jorden är mellan 22 och 32 grader och minst 12 grader. Gurkans rötter kan lätt skadas genom plantering, så börja i djupa krukor inomhus.Gurkan skulle vilja ha mycket värme, näring och en varm plats att växa. De bör också vara väl vattna.

Sallad

- Salladen är ganska enkel. Det är viktigt att det sår helt grundt eftersom det behöver så mycket ljus att groa. Det behöver inte mycket näringsrik jord, åtminstone inte alls, så ser den inte i komposterad jord, säger Jiri Vana Steigen, trädgårdsmästare på Geitmyra.

Den ideala spiraltemperaturen är mellan 14 och 18 grader. Salladen skulle vilja ha fuktig jord och lite nyans.

Lök

Lök är bra för det mesta. De kan alieneras från både frön och plantor, men den senare är förmodligen den vanligaste. Den optimala spiraltemperaturen är mellan 12 och 22 grader. Om du går till frö ska de sås inomhus ca åtta veckor innan du planterar den. I områden i landet med en lång växtsäsong kan du titta på gräset direkt utanför.

Peppers

Paprikan är varm och det är troligt att de flesta smakar bäst inomhus eller i växthus, körbänk eller på en mycket varm plats i trädgården. Börja också med paprika tidigt.

Bönor

Bönor föredrar en spiraltemperatur på 22-30 grader. De brukar spira inom sex till tio dagar. Bönorna bör förkultiveras inomhus omkring två till fyra veckor innan de planteras. Börja inte för tidigt, då kan de bli för stora inomhus innan du kan plantera dem ut.

Ärtor

En favorit hos många, särskilt sockertiger. Minsta spridningstemperaturen i jorden är fem grader, men idealet är mellan 15 och 24 grader. Ärter spenderar ungefär sju till tio dagar av spiring och är lätt för nybörjare. De är också trevliga att bära balkongen om du inte har mycket utrymme.

Mais

Kräver en uppstart fyra till sex veckor innan den odlas. I några av de varmaste områdena i landet kan fröna sås rakt ut. Maisen lägger vanligtvis bara en eller två stammar med en höjd av 1, 5 till 3 meter. Majsen ska planteras med minst 30 centimeter av plantans avstånd. Om du börjar i mars eller april bör du se ett frö per potte. Placera krukorna varma och utveckla när det inte längre finns någon risk för nattfrost. Det tar vanligtvis cirka 100 till 120 dagar innan majsnoten - då är det perfekt på grillen!

Kål

Bladkål, blomkål, broccoli, kycklingskål, blomkål, nötskal. Det finns många kåltyper att välja mellan. Kålgrödor såddas på två till sex veckor innan de planteras. Broccoli kan skivas rätt om du har en lämplig plats att lägga den på. Morot, foie gras och kål kan också sådas direkt utanför, men om du önskar tidig skörd bör du börja inuti. Den optimala spridningstemperaturen för kålgrödor är 20 till 28 grader, och de spenderar ungefär fyra till tio dagars spiring.

Källor: Informationscentralen för blommor och växter, trädgård Company, "Kitchen Garden" av Kirsty McKinnon, Jiri Vana Steigenberger v / Goat Myra

ADVERT

Mest populära