All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Kjøkkenråd från experter

Worm Rengöring Tips: Plan väl

Thomas Koldre Larsen förare enmansföretag TK montering och har lång erfarenhet bland annat montering av Ikea kök och andra kökslösningar.

- Bra planering är alfa och omega. Butikens ritningsprogram är bra i planeringsprocessen - men bara om du är bra på tummestaven. Verkliga mål i dig är oerhört viktiga. Många stötar på målen, eller glöm det när de gör en förändring någonstans, sprider de och ändrar mål på annat håll. Sedan sitter de där, med skåp och bänkar som inte passar och konstiga lösningar som inte fungerar. Jag skulle vilja att folk skulle riva allt gammalt kök, så gå extra med tummar och ritningar för att kontrollera att den nya lösningen verkligen passar.

Bra planering handlar också om att känna till sina egna begränsningar. Många vill ha nytt kök så billigt som möjligt; De går till Ikea och handlar, kom hem och sätta ihop skåpen - och det är ganska bra. Men sedan skåpen hängs upp och de försöker utan rätt fastsättningsmaterial, eller de glömmer att bedöma avståndet mellan bänken och överkroppen. och sedan möter de väggen och måste få hjälp av snickare att rätta till de misstag de gör. Då blir den billiga lösningen snabbt onödigt dyr. Det är bättre att få någon att göra jobbet från början.

Inredning Ägarens tips: Funktionalitet Första

Anna Andersson arbetar som inredare på Norema Kitchen i Vika, Oslo.

- Tänk först på funktionaliteten; Sedan på estetiken. Detta är lite inverterat för många; de gillar att börja med drömmen; De vill ha det modernt, och helst utan överkapacitet. Då måste vi påminna dem om att en sådan lösning kan göra rengöringen av glas och rätter från disken mer tung. Det kan också orsaka ett lagringsproblem. Det sagt inte alla kan montera överdimensionerade. Om det inte finns någon spik i väggen i rätt höjd, kommer det att orsaka problem. Vi ber alltid folk att kontrollera sådana fysiska begränsningar innan de handlar.

Köket kan delas upp i fem zoner enligt de viktigaste arbetsområdena: Du ska ta ut maten, skölja den, skära, koka och servera. Logisk närhet mellan zonerna, så du behöver inte springa till exempel mellan den plats där du skär grönsaker och den plats där du lagar dem ger ett fint kök.

Smarta lösningar kan ge köket en längre livslängd. Vi rekommenderar till exempel att underlätta tvätt, det vill säga att handfatet är helt monterat i bänken, vilket ger en sömlös partition och gör det mycket lättare att torka bort vatten. När det gäller en bänkskiva borde man också tänka praktiskt taget; Alla material har sina fördelar och nackdelar. Trä är känslig för vatten; det är också laminat. Stein kan tåla mycket men är känslig för syra.Här kontrollerar naturligtvis också plånboken. Därför bör du göra en budget i förväg. Då är det mycket lättare för oss i affären att hjälpa människor vidare.

Läs mer om köket här >>>>

Master Chef tips: De detalj räknas

Tom Victor Gausdal har flera medaljer i internationella rätter VM; Han har varit på den kulinariska laget i flera år, publicerat flera kokböcker och varit en nämndeman i TV-programmet Master.

- Irriterande små saker kan minska viljan att använda köket, så detaljerna är viktiga. Till exempel bör handfatet vara tillräckligt stort för att tvätta stekpannan utan att spruta vatten över hela köket. Extractorfläkten måste vara stark så det luktar inte över hela huset när du böter något. Och papperskorgen kan fungera. Ett stort, bra soptunna på hjul är åtminstone på min önskelista; Det blir så mycket röra med en så liten soptunna.

Många prioritera bänk utrymme, men för mig är det viktigt att ha en bra, stor arbetsbänk som ger svängrum. En lång köksdisk är också barnvänlig; Barnen är glada att sitta på bänken och vara med när vi lagar mat. Det blir en liten gris, men vi får tillbaka det för det; Det är lättare att göra middag när de är involverade, och mycket trevligare än TV. Ett annat tips för att göra ditt kök mer barnvänligt är att ha några låga skåp med plastmuggar, -asjetter och så vidare, saker som barnen kan få tag på och använda när de ska vara delaktiga i matlagning. Då kan de också gå med och täcka bordet.

inredningsarkitekt Tips: Kundanpassade lösningar

Taran Grønlie har arbetat som inredningsdesigner i Oslo-baserade företaget Raffinerad Inredning sedan 2006.

- Mycket få gamla köket anpassas till modern social användning av rummet, så du bör börja med att tänka igenom Vem ska använda köket: Hur stor är hushållet? Ska det finnas plats för att servera gäster en kaffekopp när du avslutar middag? Ska barnen ha möjlighet att göra läxor eller delta i matlagning? Att skapa plats för alla är viktigt. Därför rekommenderas alla typer av rymdfarkoster och kreativa lösningar för att utnyttja området. Du kan få många hörn, backar och konstiga vinklar. Det är inte nödvändigtvis så mycket dyrare heller, men du får en fungerande lösning du ska vara lyckligare i det långa loppet.

Inbyggda lösningar är populära, men inbyggda ugnar, diskmaskiner och så vidare är i allmänhet mycket mindre och mycket dyrare än fristående. Du kan ha ett fint kök utan inbyggda produkter. Två diskmaskiner, så man har alltid en att ta ut och en att lägga in, har varit populär under en lång tid. Men det här är inte nödvändigtvis så knepigt som du skulle tro någon röjning in och ut kommer ändå att vara tillräckligt.

vitvarutillverkaren tips: Fokus på miljö

Lena Wånemark är marknadschef i Electrolux, som säljer över 40 miljoner produkter per år i 150 länder och är en av de största företagen i hushållsprodukter.

- Vi rekommenderar personer som förnyar köket för att tänka på miljön och välja produkter som har så låg vatten och strömförbrukning som möjligt.Energiförbrukningen hos de mest använda maskinerna i köket har mycket att säga, både för miljön och för ekonomin. Elektriska produkter är väl märkta, så det är lätt att ta reda på vilka som är bäst i detta område. Tänk också på inomhusmiljön: Kontrollera ljudutrustningen för köksutrustning. Speciellt om du har ett öppet kök är det viktigt att ha så låga ljudnivåer som möjligt på produkterna.

Säkerhet är också en viktig aspekt av köket, särskilt för familjer med småbarn. Hur varmt är ugnsluckan? Det finns en stor skillnad mellan enkla ugnar med ett glas i dörren och lite mer avancerad med trä.

Det finns mycket nyheter i kylen och frysen. I det gamla kylskåpet med kylskåpet upp och frysning tas den kalla luften ofta från frysen, vilket ger mycket torr luft. Detta är inte bra för maten. Nyare skåp har separata, dynamiska system som håller luftfuktighet. Detta håller din mat hälsosam längre.

Hobby Chef tips: Gott om utrymme, ljus och luft

Espen Nersveen är angelägna amatör kock och mannen bakom matblogg Heia mat, som snabbt blivit en av Norges mest kända livsmedel blogg.

- Overcap är roten till allt ont. De är bara på väg och förstör för arbete, minst två meter hög för mig; Jag ser inte vad jag gör på bänken med mitt huvudgavel. När vi skulle bygga om köket hemma blev vi av med alla överbeläggningar. Dessutom prioriterade vi bänkutrymmet. Även efter kökshjälpen och all utrustning har kommit upp, finns det mycket utrymme kvar för skärning och sådant. Tänk på att standardlösningar inte alltid passar alla; Till exempel byggde vårt kök lite högre än normen. Det är viktigt att tänka på hur man får den bästa möjliga arbetspositionen och står inte stående fast över bänken.

Personligen tycker jag också att det är viktigt med närheten till matbordet; Det är bekvämt om du gör middag för två eller för ett helt företag. Vi valde därför att stänga några väggar när vi gjorde om vårt kök. Det gav också mer ljus och luft, och rymmer en kök ö.

För en hobbykock som jag är det också viktigt att ha tillgång till favoritböckerna i köket. Man kanske inte behöver ha en hel bokhylla, men några av de vanligaste bör ha sitt eget utrymme, så kan inte heller resten stå i vardagsrummet.

ADVERT

Mest populära