All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Ketchup till koppar

Är du bland de som har kastat dig på koppartrenden? Kanske sitter du på kopparkatter från loppmarknader som bör borstar innan de blir bra. Då kan du självklart välja att köpa ett diskmedel i affären. (Men håll obs - koppar tolererar inte alla städare). Eller så kan du se vad du hittar i köksfacket. Här är fem sätt att rengöra koppar som är billiga och helt naturliga.

1. Ketchup

Det låter fantastiskt, men koppar får sin stora färg om du kyssar den med ketchup.

Sätt lite ketchup på en trasa, stryk den över koppar och låt den sitta i några minuter. Skulle du behöva en ketchup, är det faktiskt möjligt att göra det själv.

Skölj av med varmt vatten och torka rent med en ren trasa.

Se hur bra det fungerar här efter att ketchupen har arbetat på koppar i 30 minuter.

SITRON OCH SALT: Allt du behöver för att kopparen ska skina igen. Foto: Foto: Think Foto

Jo Dohl, chef för institutionen för kemi vid universitetet i Oslo förklarar att koppar missfärgning som orsakas av koppar reagerar med atmosfäriskt syre med tiden. Det blir mörkt eftersom ett lager av svart kopparoxid bildas på ytan.

- Syra lösningar som ättika, citronsaft, ketchup - innehållande ättika och citronsyra reagerar med kopparoxid. Det släpper ut kopparjoner som löser upp i vattnet. Beläggningen är i lösning eller lossnar från ytan, och ytan blir blank och fin i ren metallisk koppar, säger han.

En sak att märka om du vill servera gløgg - annars med fruktsyra, är att det finns många fina kopparkedjor som är solade inuti. Var noga med att rengöra dessa väl inuti så att alla irr tas bort. Om pannan inte är ordentligt rengjord, kommer fruktsyran i glödlampan att lösa upp bestrålningarna och röken blir giftig.

2. Citron

Høyang-Polaris är ett välkänt varumärke i Norge i köksmaskiner. De är bra på den naturliga metoden när det gäller att borsta krukor och kokkärl i koppar.

Deras råd är att borsta med kopparsås eller att doppa en halv citron i salt och borsta ytan tomt. Salt och citron kan också användas för andra typer av rengöring.

- Det finns fyra saker som är viktiga för all rengöring: Tid, temperatur, mekanik och kemi, säger Gro Flisnes, produktchef på Högang-Polaris.

Den kemiska komponenten är citronens låga pH. Saltningen / skrubbingen är mekanik, säger Flisnes.

- Saltet fungerar som en slipande rengöringsmedel, men det är en bra, gammaldags hemmafru tips som fungerar ännu effektivare än slip från butiken, säger hon.

Hur man använder citron och salt:

Dela en citron i två.

BLANK OCH GAMMELT: Gammal kopparmässing kan snabbt och enkelt borstar fint. Foto: PHOTO: Thinkstockphotos

Skrubba koppar med citron. Häll också på salt.

Skölj av. Torka med en trasa.

ADVERT

Mest populära