All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Håll koll på villkoren!

Det skulle vara användbart om du lägger in grundläggande begrepp för att visa motparten att du vet vad han eller hon pratar om.

Fast och rörlig ränta

Om du väljer en rörlig ränta riskerar du att räntan kan öka. Om räntan är fast, tar banken större intresse för att täcka den risk de själva ådra sig. Du kan säga att den extra räntan är ett försäkringspremie mot stora räntor.

Men då kan du också anta att banken, som alla försäkringsbolag, ser till att försäkringspremien täcker förväntade extrabetalningar och dessutom ger vinst.

Nominell och effektiv ränta

Nominell ränta är räntan, medan effektivräntan berättar vad du betalar när etableringsavgiften och termineringskostnaden beräknas. Avgifterna varierar från några hundrackor till drygt tusen kronor för de olika finansinstituten.

Således måste du veta den effektiva räntan för att jämföra låneerbjudanden från olika långivare.

Annuitetslån och serielån

Om du väljer livränta lån måste du betala samma summa varje term. Det vill säga räntorna på lånet fördelas över hela låneperioden. I början betalar du mer intresse än avbetalningar, men i slutet är det nästan bara några avbetalningar igen.

Ett seriellt lån har lika stora avbetalningar varje termin, medan det belopp du betalar i räntorna kommer att vara högt i början men kommer att vara lägre när du betalar lånet. Annars betalar du en lägre total ränta på det seriella lånet än på livränta lån. Men om du befinner dig i en etableringsfas kan pengar idag vara mer värda för dig än pengar på tio år. I så fall bör du välja livränta lån.

Säkerhet

De flesta finansiella institut verkar i olika takt beroende på lånets säkerhet. Bostäder bedöms ge god säkerhet för lån, i motsats till bil och andra förbrukningsvaror. När långivaren får bra säkerhet får du lägre räntor.

I räntesuppskattningar hittar du ränta på belopp under 60% av räntan och belopp under 80% av räntan. Vissa banker har också intresse för belopp under 90% av räntan.

Observera att vissa låneinstitut använder lånefrekvensen som grund för beräkningen medan andra använder försäljningsbeloppet som värdering. I tider med höga priser kan villkoren för långivare som använder försäljningsvärdet som säkerhetsbas för bostadslånet vara bättre än de som använder lånefrekvensen.

Föreställ dig ett hem som kostar 1 000 000 men har en lånesats på 700 000. Om du måste låna 500 000 kommer det att vara mindre än 60% av försäljningsvärdet, men mer än 60% av lånefrekvensen. Oftast kommer du att få ett bättre räntebidrag när lånet är under 60%.

Om fastigheten säljs mycket över priset kan det vara värt att hitta en långivare som använder försäljningsvärdet som ett värde. Om bostaden säljs under lånepriset, välj ett lån där lånefrekvensen är grunden.

ADVERT

Mest populära