All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Håll tjuvarna borta

Inbrottstoppar tycker om att förbli oförstörd, vanligtvis i ett hem där det inte finns något hem. En övervikt av inbrott sker under dagtid när invånarna är på jobbet, i affären eller i trädgården. Var medveten om och lås dörren även när du är hemma. Tjuvar föredrar ofta hem utan larm och lågt ljus så att de inte märks. Man ser emellertid ändå de hårdaste tjuvarna som gör inbrott i hus med larm när husägare är hemma och larmet är inte på.

Alarmet skrämmer tjuven

Inbrottslarm har en förebyggande effekt på inbrott, men dessa hus upplever inbrott i mindre utsträckning. Larmet säkrar ditt hus inuti med rörelsessensorer anslutna till ett larm. Rörelsessensorerna täcker möjliga ingångar via dörrar och fönster och utlösarlarm vid förflyttning. Externa larm kommer att skapa uppmärksamhet i ditt grannskap och granne. Ett tips för fortsatt bra grannskap är dock att ha en tidsbrytare på ca. 5 minuter på utsidan alarm. Då är du skyddad från att störa dina grannar i onödan i händelse av falskt larm.

Falck, Hafslund, Securitas och Sector är fyra stora aktörer som erbjuder larm och säkerhetstjänster. Larmet är kopplat till ett skyddscenter som automatiskt utlöser ditt hus när larmet går. Säkerhetsbolaget kommer att kontrollera ditt hus utanför och anmäla polisen till eventuella inbrott. Vaktvakten förblir på plats och säkerställer dörrar och fönster efter att polisen har varit där. Inbrottslarmet kan också användas om du upptäcker tyven, ett tyst larm kan utlösas och säkerhetsbolaget ger ett intryck för ditt hus. Falck har larmmeddelande via mobilnätet i motsats till det vanliga telekommunikationsnätet. Detta får alarmet att gå även om tjuvarna skär kabeln till telefonnätet. Securitas erbjuder dig en smart knapptryckning i din dörr. Detta innehåller en nyckel till ditt hus och kan endast öppnas av en säkerhetsvakt. Detta gör att säkerhetsvakt snabbt kan komma in i ditt hus om det behövs.

Installation av larm i en villa kostar runt $ 5 000, och för omkring $ 300 per dag. månad är larmet tilldelat ett säkerhetscenter med ett avtal om uttryck. Larm idag kan du få trådlöst så att du inte släpper några ledningar runt ditt hus. Ett tips är att lägga till larmet så att du kan lägga på det i delar av ditt hus även på kvällen och på natten. Larmet är uppbyggt i olika zoner, och från sovrummet kan du aktivera zonerna i resten av huset.

I ett fönster och ut genom dörren

För att stjäla större värdesaker behöver tjuven ett enkelt sätt att komma ut ur huset igen. Om tjuven kommer genom ett litet källarfönster är det svårt att få en stor TV på samma sätt. Det är lätt att öppna en dörr från insidan, vilket gör det enklare för dina tjuvar och värdesaker. Tjuvar gör inbrott både på impuls och efter långsiktig planering.Ett öppet fönster kan fresta en tjuv för att bryta ner på impulsen. I många fall ser vi också att tjuvarna har hållit ett bostadsområde länge och vet exakt när huset är tomt.

Att göra det svårt att tränga in i hemmet gör det svårare att utföra ett inbrott. Trioving har säkerhetslås som är svåra att öppna från insidan. De kan stänga av vredet när det är låst från utsidan. De har också bra säkerhetslås med krokband som passar in i ramen och gör det svårt att bryta dörren ur ramen. Glöm inte dörrramen, det måste vara fast och fast fastsatt.

MU partner, en grupp utbildade låssmedare, erbjuder Rielda-låsningssystemet. Den smarta låscylindern har nycklar med en låst profil. Cylindern är kodad för att passa en nyckelsats. Om du förlorar en nyckel behöver du inte byta cylinder. Cylindern kan enkelt omprogrammeras med en kodnyckel.

Kom ihåg uteplatsdörren. Många har fasta säkerhetslås på ytterdörren, men en enkel lutningslås på uteplatsdörren. En glasdörr med dörrlås är ett enkelt sätt att komma in för inbrottstjuvar. Många inbrott antas bero på nycklar i vägen. Byt lås om du misstänker att nycklarna är föråldrade eller när du har bytt hem. Lås och säkerhetsutrustning kan köpas i säkerhetsbutiker, byggcenter och hos låssmed. Se till att låssmed är medlem i Föreningen för norska Låssmeder, det här är en professionell låssmed. Skulle du hellre shoppa hemma i ditt eget vardagsrum, kan du också handla för säkerhetsutrustning via internet.

Ingång genom fönstret

Många inbrott sker genom husets fönster. När fönstret är i luftläge öppnas de lätt från utsidan. Lås på fönstren gör det svårare att öppna dem både från insidan och utsidan. Montera låset på fönstret och placera nyckeln någon annanstans. Det är lite mer besvärligt för dig när du vill flyga, men gör ditt hem mer inbrottskrävande. Flera inbrott har inträffat när fönstren har tagits bort med en liten skruvmejsel. Kontrollera monteringen av fönstren, se till att du har envägsskruvar på alla fönster. Dessa är skruvar som bara kan skruvas in och inte skruvas ut igen.

Kameraövervakning

I kameran är kameraövervakning inte ovanlig, men kostnaderna är för närvarande låga i ett privat hem. Norges säkerhetstjänst har använt detta i vissa hem men i fler speciella fall. Det kan vara människor i en speciell hot situation som har videoövervakning för personlig säkerhet.

- Näringslivet har videoövervakning idag, och det kommer troligen att vara i privata hem om några år, säger Odd Larsen, ordförande för den norska säkerhetstjänsten. "En sådan lösning är dyr idag och därför ovanlig, men vi antar att detta kommer att utvecklas. Videokameror kan filma via Internet med inspelning till en PC någon annanstans. I framtiden kommer vi att se ökad användning av inaktiv videokamera som svarar mot rörelse. Den kan spela in endast genom rörelse och överföra den till en PC eller ett säkerhetsföretag.Tekniken används redan i affärer, och när priset sjunker kommer det troligtvis också att komma i privathem, anser Larsen. De stora säkerhetsbolagen har även videoövervakning, inklusive Falck med produkt Falck Eye, som huvudsakligen används i affärer idag. Kanske ett bekvämt sätt att övervaka hytten om några år.

Enkla säkerhetsåtgärder

Mycket ljus ute är en bra säkerhetsåtgärd. Montera lampor framför och bakom huset. Idag får du enkel utomhusbelysning på batteriet och solpanelen. Detta gör det lättare att sätta upp lampor runt huset och i trädgården. Låt inte din nya dyra plattskärms-TV vara synlig för alla som passerar, sådana TV-apparater är lätta att stjäla och lätt att slå på. Om du är borta från ditt hem under en längre tid kanske du vill se den bebodd. Alliera dig själv med en granne som kan titta på ditt hus. Be honom att skicka posten, sätt in en ny soptäcka och gärna slänga sopor i soptunnan. Skulle han vilja gå in och ut ur ditt hus också.

Ta gärna tid på vissa ljus och en radio. Vidarekoppla din telefon så att någon svarar medan du är på semester. Försök att inte ha för många vanliga rutiner. Om du går till affären varje dag för regelbundna tider, kanske du vill ändra mönstret. Allt du har utanför ditt hus, till exempel cyklar, se till att du låser. Kom också ihåg din stege, det är lättillgängligt utanför ditt hus, tyven stiger snabbt upp till fönstret i luftläget. Lås stegen ordentligt om du har den ljussynlig.

ADVERT

Mest populära