All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Håll värmen med uteplatsvärmare

Med terrassvärmare kan du njuta av fler höstkvällar utan frysning. Det finns flera olika varianter av terrassvärmare - drivs av el, gas och infraröd strålar. Oavsett om du har en stor terrass eller en liten balkong, finns det en modell som passar dig.

- Du kan ungefär välja mellan tre olika terrassvärmare; gas, traditionell elektrisk eller nykomnskvartsvärme, som också använder el, säger energidirektör Trond Paasche vid Enovas svartjänst. Elektriska terrassvärmare kan monteras på taket, på golvet eller på väggen och kräver inte mycket utrymme. Frittstående modeller, både el och gas, kan flyttas runt vart du vill och är så lite mer flexibla.

Elvärme

Om du har möjlighet till ström på terrassen, kan du relativt enkelt montera en elvärme. De flesta typerna levereras med sladd och plugg och kräver inte mer än 10 ampere. På en 10-timmars kurs kan du använda maximalt 2400 watt. Å andra sidan kan du ladda upp till 3600 watt med 16 ampere.

Tänk på att eluttagen måste installeras enligt en godkänd installatör. Du måste också använda ett installationsprogram om du vill flytta eller återuppta ett befintligt uttag.

Värmen från dessa elektriska modeller upplevs som värmen från en eldstad. Du blir varm på sidan mot värmekällan, och den är varmast för den närmaste.

Det finns en mängd olika modeller att välja mellan, både fristående och modeller för enkel vägg- eller takmontering. Fördelen med frittstående står för sig själv, du kan flytta dem runt hur det passar dig. Dessutom har en stor golvmodell en mycket bättre spridning än en mindre fast typ.

Tak och vägg

En väggmodell tar mycket mindre utrymme, men värmer inte värmen också.

Om du har ett inbyggt och permanent säte kan en takmodell monterad över bordet vara en bra lösning. Det kommer att sprida värmen relativt bra för alla runt bordet. Nackdelen med alla dessa modeller är att värmen kommer från ovan, och som det är känt är det oftast på benen som vi fryser. Då är en lungande filt på varje stol tillbaka och en korg med tjocka ullsockor en bra gest.

Det finns också några mindre golvmodeller som kan placeras under bordet. De ger en fin känsla av ben till benen, men vi måste vara uppmärksamma på sammet och brandfara! Det är snart gjort för att bli för nära med ett byxben eller en filt!

Tyvärr, vind eller vind minskar värmeffekten från alla modeller avsevärt. Försök därför skapa en varm miljö vid sätet.

Burda Term 2000W Vattentät Reflektorvärmare av 2000 watt. Trevlig design i aluminium. Kan hängas på vägg eller i tak. Pris kr 3999 (vid Expert)

Wimpel GT Wimpel Terrasser.Desktop. Placeras i mitten av bordet. Steglös justering från 1kw upp till 2, 7kw. Pris kr 959.

Gasvärme

Om du inte har el på terrassen kan du uppnå god värme och lameness med hjälp av en gasvärmare. ? Nackdelen med gasbrännare är att de är klimavänliga. När du bränner ett kilo propan, producerar det totalt tre kilo CO2. Dessutom är de dyrare i drift än de som använder kraft.

Vid en större leverantör fann vi ett typiskt pris på 225 kronor för 11 kg propan. Detta är en vanlig flaska storlek. Ett kilo propan har ett brännvärde på 12 kWh. Konverterad, detta ger ett kWh-pris på 170 öre / kWh.

- Det är ofta på hösten att terrasserna används. Då är elpriset vanligen högre. Förra året, september till oktober, inkluderade priserna 90-110 öre / kWh alla skatter. Enligt Statistikcentralen var genomsnittspriset för 2008 cirka 90 öre / kWh. Baserat på det priset kommer en 1000 Watts värmare att kosta 90 ounce att spendera per timme. Det innebär att uppvärmning med propan är nästan dubbelt så dyr som att använda el, förklarar Paasche.

De traditionella elektriska terrasserna är vanligtvis också billigare i inköp än gasvärmare. Du kan få de mest prisvärda modellerna för cirka 400 kronor, medan modellerna med högsta effekt kostar upp till 3000 kronor. De har vanligtvis en effekt på mellan 1000 och 3000 watt.

För stora terrasser

De mest använda modellerna ser ut som en tung stållampa med brännaren som en hatt eller ett paraply på toppen. Gasflaskan är placerad i en sluten kammare på botten. De kräver mer utrymme än en elvärmare och är därför dåligt anpassade på små balkonger.

En gasvärmare är dock ett bra alternativ för dem som har en stor terrass eller en stor sittgrupp som ska värmas upp. De behöver ingen installatör, de är relativt enkla och monterade och du behöver bara en tank från närmaste bensinstation för att uppnå den efterlängtade och varma sommarkvällen.

De flesta modeller har en tvåstegsbrytare som gör att du enkelt kan styra värmen. Dessutom är modellerna lätta att flytta, så du kan enkelt trycka värmekällan vart du vill. Bästa platsen får det om det kan stå som en kontaktpunkt bland gästerna.

Tower Heater Silver från Sunwind. Torch / terrass värmare med levande flamma bild. Värmeproduktion: 4, 9 kWLeveres utan gasregulatorsats.

Svarta terrasser från Sunwind. Utrustad med rostfria brännare och piezobrenners. Värmeffekt: 13 kW. Gasregulator och slang ingår. Veil. Pris kr 2690.

Titta på vinden

Genom att placera gasvärmaren bakom mittenstolen på bordets långa sida, ger det vanligtvis god värme åt de flesta. Vissa nya modeller har även dubbelsidiga brännare, så du kan enkelt styra både värme och gasförbrukning som du vill.

Tyvärr, med lite vind, minskar värmeffekten. Värmeverkets bästa effekt är därför när sätet är fastsatt.

Infraröd

Infraröda uteplatsvärmare sänder in kortvågsområdet och värmer bara upp de föremål som ljuset träffar.Sådana värmare är mycket effektiva, även när det är blåsigt, men avger en relativt stark rött ljus som kan ta högen av suggestiv belysning med ljus.

Den senaste tekniken på marknaden är kvartalet, dvs infraröd värme. Kvartsvärmare är i allmänhet dyrare vid inköp. Det unika med den fjärde värmen är att de infraröda strålar värmer bara människor eller föremål som de drabbade och kan därför vara mer ekonomiskt att använda. Kvartalsvärmare påverkas inte av vind eller vind och kan även monteras på vägg, golv och tak. De kan också ligga närmare en markis eller parasoll än en gasbrännare.

- Jämfört med vanliga terrassvärmare kan du minska strömförbrukningen samtidigt som du får samma strålningsvärme på din kropp. Det förutsätter att kvartalsförsvararen har en regulator. Utan denna möjlighet är de inte mer effektiva än konventionella terrassvärmare, betonar Paasche.

Oavsett vad du väljer är det smart att köpa ett radhusvärmesystem med reglering. Då behöver du inte använda mer kraft eller gas än vad som behövs.

Läs också:

Effektiv värme i vinterträdgården

Sommaren är kort norr här. Inte bara är höst, vinter och tidigt våra kalla perioder, de är också mörka och ledsna. Men i vinterträdgården kan du njuta av sommarklimatet ...

Terrassvärmare från Clas Ohlson. Tre effekter; 650W, 1350W, 2000W. Justerbart stativ. Pris kr 698.

Infrastruktur från Clas Ohlson. Stående modell. Två effekter; 600W och 1200W, liksom oscillerande reflektor. Med rullskydd. 1, 5 m kabel med jordad kontakt. Pris kr 349.

Återförsäljare:

Sunwind: tel. 67 17 13 70, www. Sunwind. nej

Elkjøp: www. Elkjop. nej

Plantage: www. plantage. nej

Europris: www. Euro. nej

Cabin shop: www. stuga butik. nej

Penny: www. Vimpel. nej

Clas Ohlson: www. Clas Ohlson. nej

Alla priser tas från leverantörens / tillverkarens hemsida.

ADVERT

Mest populära