All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Hålla värmen med jordvärme

geotermisk energi och bergvärme är framtidens energi ... Men måste du använda en bit av gräsmattan för att borra ner till där energin existerar.

Vad är geotermisk värme och geotermisk värme?

• Både berg och geotermisk värme är ren solenergi. Solenergi är tillräcklig för att fylla jorden med energi.

• När snön försvinner på sommaren och solen stiger, lagras energi i marken. Då kommer sommaren och sparar energi även om vi ser regniga moln över oss. Energin finns fortfarande kvar.

• Under denna period har fritt energi samlats in i jorden som du kan använda för att värma huset. Det är denna energi som har kollektivt som bergvärme och jordvärme ...

Se också:

Varför ska du välja konvektion snarare än en konventionell ugn

På jakt efter en ny härd och osäker på om att välja en öppen spis, vedspis, ugn konvektion eller en värmelagringspanna? Vi visar dig hur man ska ...

Hur får du energi i huset?

• Geotermisk uppsamlas några meter under marken. En vätskefylld slang, även kallad samlare, tar upp energin och in i huset.

• Genom kollektorslangen samlar en vätske / vattenvärmepump en del av jordens energi.

• En värmepump, storleken på ett kylskåp, koncentrerar den lagrade energin så att den värmer vattnet i både duschar och radiatorer.

• Kylaranordningar och andra komponenter som är i gott skick från oljeeldade system kan väl underhållna, och har vattenburna systemet innan detta också kan användas på.

För mer info; www. ctc. nej och www. aparoenergi. nej

Med geotermisk värme har du en utmärkt källa för en vätske- / vattenvärmepump. Foto: Heat Pump Info

Se också:

Håll dig varm med infraröd värme

Solen har alltid värmas oss på jorden - det har det schweiziska bolaget infra AG agerade på. De har utvecklat en värmeteknik för bostäder och ...

Energi Låg

-Med bergvärme du får din egen energi och i trädgården som är fylld med fri energi, säger Gunnar Solem, ordförande i norska värmepumps förening.

En energibro kan varas någonstans mellan 50 och 100 år. Pumpen kan vara i bruk i 20 till 25 år innan den behöver bytas ut. Den faktiska bergsvärmepumpen måste installeras inomhus.

-Hett uppvärmning är mycket effektiv även när temperaturen visar minus 30 grader. Dessutom är värmekällor som ligger i golvet bekväma för inomhusklimatet. Det är bra att ha en lunk i golvet, säger Gunnar Solem.

Totalt kommer en fast bergvärmeanläggning att kosta från ca. 200 000 kronor.

Tekniken för vattenburna värmen är gammal, den togs i bruk redan på 1840-talet. Tekniken har idag förbättrats och har en hög användarvänlighet och mycket begränsade underhållsbehov.

För mer info:

www. Norwegian Heat Pump Association.nej

Stödsystem

Alla som byter olja med en miljövänlig energikälla får upp till 10 000 kr till stöd för Enova.

Oslo har också ett särskilt stödprogram för dess invånare, där du kan få ytterligare stöd för att ersätta din gamla oljeuppvärmning med sådan rock. Det kan uppgå till mellan 20 och 30 000 kronor.

Mer information om supportprogram finns på www. energieffektivitet. byrå. oslo. Kommun. nr.

Läs också:

Hitta bästa värme för ditt hus

För att få huset varmt och väl är en stor kostnad för många. Kan det vara billigare för dig? Vi ger dig guiden till de fördelar och nackdelar med de olika ...

Placering värmepump

Värmen från marken, havet eller bergen hämtas via samlare (sluten krets). Då höjer värmepumpen temperaturen och värmen lagras i varmvattenförvaring / tank. Därifrån matas värmen till värmefördelningen, som kan vara golvvärme eller radiatorer. Inuti hemmet behöver du utrymme för värmepumpenheten och tankvatten / tanken för varmtvatten.

Mer om geotermisk energi och värmepumpar

Ekonomi

lönsamhet väsentligen är relaterat till de korrekta mått, utformning och drift

av anläggningen. Priset på vätske- / vattenvärmepumpens växter varierar mycket. Kostnaden för sådana anläggningar kommer vanligtvis att vara från 120 000 kronor och uppåt. Utgifter för värmefördelning i hemmet kommer också.

Önskelista vid köp

Begär bindande erbjudanden från minst två leverantörer. Erbjudanden bör innehålla information om:

• Bostadsens energi- och energibehov för uppvärmning. Kom ihåg, inte bara förbrukningen av el utan även olja, gas, paraffin, trä eller andra energikällor. Rekommendation av den värmepumpstyp som är mest relevant i ditt hem, inklusive något system för att täcka behovet av ytterligare uppvärmning: panelvärmare, el. kassett, vedspis eller annat.

• Drift- och underhållskostnader vid anläggningen. Referensanläggning där du kan kontakta värmepumpägare för ytterligare information. Totalt pris för värmepumpsystemet inklusive installation (rör, el mm) och moms. Beräkningar visar värmepumpens prestanda, anleggetsår värmefaktor inkl. Möjligen. Pumpar och toppbelastning, förväntade energibesparingar [kWh / år] och energitäckning [%], årliga kostnaden [£ / år], specifik värme pris [NOK / kWh] och återbetalning [år].

• Välj en leverantör som är certifierad i värmepumpssystemet eller någon annan certifiering.

ADVERT

Mest populära