All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Hålla barn och husdjur borta från trädgården när du använder ogräsmedel

Vad du behöver komma ihåg när man använder bekämpningsmedel

Läs etiketten och instruktioner noga innan användning.

Undvik kontakt med hud, ögon eller andning.

Vid ögonkontakt, skölj omedelbart med mycket vatten.

Tvätta alltid dina händer efter användning.

Använd rekommenderad skyddsutrustning enligt etiketten och se till att utrustningen är i ordning.

Använd alltid handskar och arbetskläder i full längd.

Ät, drick eller röka inte vid användning av bekämpningsmedel.

Lämna aldrig barn eller husdjur i sprutområdet innan det är torrt.

Vid misstänkt förgiftning, kontakta din läkare, ring Giftinformationscentralen på 22.591.300 eller ring 113.

Källa: FSA

norrmän älskar sina trädgårdar och genom vintern vi drömmer ljuvlig bärbuskar, gröna gräsmattor och varma kvällar i vackra utemöbler.

Men verkligheten kan snart vara fuliga örtväxter i blomsträdgården och timmarna för stängning för att få grönsaker att växa. Många människor spenderar inte så mycket tid på att stänga och dö för olika sprutmedel som kommer att bryta gräset.

Om du gör det är det viktigt att du tar dina försiktighetsåtgärder, är det inte klokt att hälla ut den i trädgården utan att tänka på först.

- Godkännande av bekämpningsmedel för användning i hobby trädgårdar är strikt reglerad. Vid normal användning av dessa preparat finns det ingen risk för hälsoeffekter ", säger Abdelkarim Abdellaue i Mattilsynet. nr.

Håll barn och husdjur borta medan trädgården torkar

Det är FSA som kontrollerar och godkänner sådana produkter som herbicider och de har även förberett ett antal försiktighetsåtgärder.

Var god läs etiketten och bruksanvisningen innan du använder en sådan produkt i trädgården. Använd alltid handskar och arbetskläder och kom ihåg skyddsutrustning om den rekommenderas på etiketten.

Det är viktigt att inte låta produkten komma i kontakt med hud och ögon eller andas in. Tvätta sedan dina händer när du är klar.

Mattilsynet understryker också att barn och husdjur måste hållas borta från det sprutade området tills de torkas upp.

Det aktiva ämnet glyfosat finns i de flesta herbiciderna och detta ämne är ifrågasatt. Det finns mycket forskning om möjliga skadliga effekter, men produkterna är godkända av europeiska och norska myndigheter. FSA rapporterar att glyfosat undersöks med avseende på förmåga att tillhandahålla genetiska skador, cancer, reproduktiva och neurologiska skador, men inga allvarliga effekter konstaterades.

På människor har det varit obehag i förgiftningsfall och hudirritation vid spill. Exponering vid användning anses generellt vara låg.

Mattilsynsmyndigheten säger att barn eller djur inte får resa i området när de blöts efter sprayning.Om det behandlade området är öppet för normal trafik, måste det vara märkt med affischer.

Det är inte tillåtet att sälja bär sprayade med glyfosat.

Herbicid dödar snabbt andra växter

Jan Netland är forskare vid Bioforsk och arbetar med växtskydd och växtskydd. Han ber folk att vara ovilliga att använda herbicid i sina trädgårdar eftersom du lätt kan förstöra andra växter.

- De medel som köpts för privat bruk i trädgårdar är godkända av Livsmedelsverket, det finns svaga koncentrationer av aktiva substanser i dem och de bör inte vara giftiga för dem som använder det, säger Netland.

BÄST ATT UPPSTÄLLAS: Det säkraste och säkraste är att gräva hela gräset, men det är viktigt att ta hela roten. Foto: Illustrativ Foto: Thinkstock Images

Han frågar ändå att folk läser noga på etiketter och manualer och använder de angivna fonderna.

- Det är viktigt att komma ihåg att prydnadsväxter i trädgården kan få sprutskador om du slår dem med en herbicid. Vissa medel kan användas i gräsmattan utan att skada plyschspänningen. På andra håll skadar all vegetation, och du måste vara särskilt försiktig så att du bara träffar gräset utan att skada plyscha träd eller växter, säger Netland.

Det är ofta svårt att få ogräs sprutas utan att slå på gräs och andra växter, men om du smutsas av maskrosor mellan stengrottorna i uppfarten kan herbiciden vara användbar.

Visste du att du också kan använda ättika för att bryta gräset?

Netland rekommenderar att man inte använder herbicid i närheten av mat du växer i trädgården.

- Om du odlar grönsaker eller har en stor bärbusk, är det bättre att luke. Ingen av de herbicider som små trädgårdsmästare kan köpa är avsedda att spraya på matplanter.

Han påpekar att om du är så otur att träffa en artikel om till exempel äppelträdet med en spruta herbicid, kan du bryta den gren så att herbiciden inte tränger in i trädet.

Rädd för användning av glyfosat i herbicider

Senior Advisor Liv Thoring i Framtiden i våra händer kommer starkt att motverka användning av herbicider i en trädgård.

- Det aktiva ämnet glyfosat finns i Roundup, vilket är den mest sålda sprayen i Norge. Det säljs på norska trädgårdscentra. Det här är inte något som bör ses på naturen runt oss. Det presenteras som ofarligt, men producenten Monsanto skriver själv på sin hemsida att det tar 2-3 veckor innan giftet har försvunnit i rötterna, och under dessa veckor bör barn och husdjur spela någon annanstans, säger Thoring. nr.

BÄTTIGT OCH EFFEKTIVT: Användning av ättika kan vara ett effektivt sätt att släcka gräset. Här testade vi det på ogräs som växte mellan sten fontäner och det bröt snabbt växten. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Hon är rädd att användningen av sådana preparat i Norge har ökat med mer än 300 procent under de senaste 20 åren.

- Alla sådana bekämpningsmedel är i princip lika dåliga.Detta är gjord för att döda tillväxt och insekter i människornas trädgårdar och bara göra det. Du ser det också snabbt när du använder det, du dödar gräset runt gräset eftersom produkten är så stark. Glyphosat är mycket effektivt, men också mycket skadligt, säger Thoring.

Hon rekommenderar att bekämpa ogräs genom att lägga in eller täcka med non-woven tyg runt plantorna. Det är också tillrådligt att spa jorden i säng och hålla den porös, så att gräset blir sämre.

Som ett klick. ingen själv testade förra sommaren, är vinäger annan effektiv metod att bli av med ogräs, till exempel om du kämpar med ovälkomna växter mellan trottoarsten på uppfarten.

Läs också:

De bästa materialen för terrassen

10 trädgårdstips för nybörjare

Smarta tips för våren

ADVERT

Mest populära