All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Bara ett tak

Få skänker en av rummets ytor har särskild vikt tankar när de är i renoveringsläget. Det gör inte heller professionella journalister. Flera renoveringar och passande böcker saknar kapitel om internt takläggning. Men vid något tillfälle måste dessa också behandlas. Är det ett takpanel, är det plattor eller puss? Vad sägs om sprickor eller leder? Ska det vara matt färg - eller finns det andra möjligheter?

Det finns ett antal produkter i handeln med vissa varierande och / eller överlappande funktioner. Det är därför omöjligt att gå in på detaljer, men ser lite allmänt om de möjligheter vi har för behandling eller förbättring av olika substrat

Ny panel

Med en ny panel tak, är du fri att välja behandlingsmetod: Clear Panel beläggningar, pigmente färg, fläck eller färg. Klara och svagt pigmenterade lacker kommer förr eller senare att ge en gulning av träet, främst på grund av brist på uppföljning.

Rensa paneler innehåller ett kemiskt ljusfilter som bryter ner över tiden, liknar solskyddsmedel vi tar på oss flera gånger om dagen. Många tror att färg med ett filter kommer att få panelen att behålla färg i tre färger, men det är inte fallet. Ljusfiltret måste förnyas, men vem målar taket regelbundet?

Dåliga pigmenterade lacker ger längre hållbarhet, men här kan en gulning också uppstå. Det innebär att man använder mer färg och fler pigment. Kanske kunde vi ha valt en mer pigmenterad produkt redan från början?

Lut tillsatt lime är ett annat sätt att bevara veden, men i taket blir det ett rörigt jobb. Och efterföljande gröna tvåldukar ger dåligt stöd för efterföljande färg. I det här fallet måste den gröna tvålen avlägsnas med rengöring av golv / panel och linsen neutraliseras med ättika.

gulnat panel

Pigment i trä färgade med UV-ljus från solen / dagsljus eller lysrörsarmaturer. Den gula panelen ger inredningen en viss patina, men när mörkret ökar blir rummet mer yr. Vi får en lätt känsla av att få huvudet i huvudet. Vad gör vi för att tända veden?

På en tidigare obehandlad panel kan blekmedel användas. Den består av två komponenter som ets / blekt missfärgat trä. Vätskorna är emellertid tunna flöden och därför är de mer lämpliga för arbetsytor än tak.

Inredningslister och paneler är ett annat alternativ på obehandlat trä. Interiörbåtar ska målas för att ge en bättre tvättbar yta, men paneler är en allt-i-ett-produkt.

är panelen som tidigare behandlats med klarlack panelen fläcken inte tränger in i träet, men flyta runt den gamla lacken och ge en spräcklig utseende. Pigmenterad panelbeläggning passar bättre, men använd bruksanvisningen här. Det finns några variationer från tillverkare till tillverkare.Men oavsett produkt kommer den färdiga färgen att vara en kombination av de applicerade pigmenten och den underliggande gulbruna färgen.

Oavsett den valda lösningen: Tvätta först med de tre. Tidigare målade ytor är lätt borstade för att ge den nya färgen en god vidhäftning. Gör om möjligt en provkörning för att se resultatet innan hela taket är måttat.

Malt

Många citat för att täcka trädstrukturen med färg, men vi har knappt hört talas om någon som är missnöjd med lösningen. Ett vitmålat tak kommer att "lyfta" taket och visuellt ge rummet större volym.

På nya tak är det viktigt att träet är torrt eller får torka helt innan målning, annars kommer det att finnas oförorenade fält i lederna när träet krymper. Detsamma gäller för leder vid övergång till lister. Även torrt trä har en jämviktsfukta som sträcker sig från omkring 11% hösten och ner till 5-6% på sen vintern. Bäst resultat erhålls om panelen är målad innan den ställs in.

Använd vaktelfärg för att förhindra uppdelning av harts och harts. För färg över tiden, se produkthandboken. Ju mer grov färg, desto bättre skydd. Om det redan finns en kvaekliss på träet, ta bort det här med tunnare / lynol / röd sprout. Stora stenbrott skärs ut och tvättas med ett lösningsmedel.

Knähål, vridhål och nagelmarkeringar glimmas med akrylbaserad massa två till tre gånger. Efter slipning applicera en häftklammer. Den första stroke kommer att ge en viss fiberåtervinning. Slakta långsamt med kvarn eller slippapper i korn 150-180.

Sprickor mellan takbord och lister är förseglade med elastiskt överdragsskydd. Spruta massan och spola med fuktig svamp eller vått finger.

Om gammalt obehandlat tak målas, bör en speciell priming för barriär / isolering användas. Det förhindrar penetrering av sot, nikotin eller annat vatten eller oljelösliga färgämnen som har placerats i panelen.

Tak

Tak används på många ställen. De kan målas, målas eller dras med vinyl / plastfilm. Det finns också strukturerade plattor. Om taket målas kan en akrylfärg användas. Den sitter bra på de flesta ytor, men graden av glans är sällan lägre än 10. Om du använder en takmatt paint måste primas:

  • Obehandlade plåtar grundade med en trä / panel-priming.
  • målade och lackerade plåtar överdragna med en oljebaserad vidhäftningsprimer
  • Plattor belagda med plast eller vinylfilm grundas med en låsande / isolergrunning

så önskas kan en mjuk kontroll, alla skarvar är fyllda. Men plattorna flyttar en del och lederna kommer lätt att bryta upp. Dessutom blir det nästan omöjligt att få samma struktur på tegel som på tallrikar, vilket kommer att se väldigt bra ut när taket är målat. Efter avslutad mousserande och borstning limmas lakan (för tapeter) med vanligt vägglim. Fogarna från basduken är inte längre synliga än den tapetlimmade kanten till kanten.

På målade, strukturerade plattor som ska smutsas, husfixar eller liknande mousserande används. Sedan fyller du på lakan före målning.

Vinyl / plastbelagda plattor glimmas med kakelplast.Lakan klistras med vått skum.

Plåtsplacering är inte rekommenderat. Det måste finnas bra naglar, det är tungt, och glittringen av plattorna ger synliga leder. Det betyder också detta lakan också.

Rostat tak

Rostat tak utan skada målat med en takmattafärg.

Målade tak med lösa pigment males med tätning före målning, annars kommer färgen att kunna fästas och ge en flare. Om så är fallet måste tvätt, rep, mousserande och slipning göras före priming med oljebaserad häftning.

Om det gamla taket tidigare behandlats med limfärg, ta bort det innan du använder vattenmjuk taklackering. För att testa underlaget, smut lätt med en fuktig svamp. Lime löses i motsats till lime. Lim avlägsnas med ljummet vatten tillsatt till några droppar Zalo. Skölj med rent vatten. Efter torkning, använd oljebaserad häftklammer eller emulsionstätning.

För repor och sprickor i murverk, gäller samma sak som för takplattor. Mousserande kommer att ge en annan struktur, men försök till exempel med en sandsparkel. Men om strukturen och glansskillnaderna är tydligt synliga, är här också underlagslösningen.

Sträckta tak

Tidigare var det inte ovanligt att problemet var täckt med en trasa som revs upp mellan väggarna. Det är alltmer sällsynt att detta är gjort, kanske främst på grund av bristen på hantverkare / målare med kunskap och erfarenhet.

En jutevävnad sträcker sig och klistras. I limet läggs papper. Trots en bra spänne kan duken hänga något när den är våt, men sträcker sig när den torkar.

Skador uppstår på skärmen, det är fullt möjligt att reparera det, men det kräver också skickliga hantverkare. Papperet tas bort vid skadestedet, nya vävnader och en ny papperslängd läggs upp.

Alternativet är att avlägsna den gamla jutväven, reparera eventuella skador på taket och limma upp lakan.

Listaverk

Konstverket borde vara kvar för resten av huset och inredningen. Förutom standardprofiler, såsom trävaror och byggprodukter, kan vissa leverantörer erbjuda listor och ramar anpassade till historiska stilar. Till exempel rococo, klassisk stil, schweizisk stil, jugend, art deco och nyfunkis. Det är viktigt att titta på listor som något mer än en problemlösare i övergången mellan färger och material. De kan hjälpa till att lyfta fram stilar och attityder.

Målningar finns i trä, gips eller skumplast / polymerplast. Den senare är väldigt lätt och kan limas till fast mark.

Gipsnötter / stuckaturer

Takräcken och stuckaturen användes i stor utsträckning i stadshus och lägenheter i slutet av 1800-talet. Gipsskiktet var egentligen tänkt att skydda taket mot värmen från talg och paraffinlampor. Införandet av elektricitet gjorde rosen överflödig ur brandteknologiska synvinkel och flera avlägsnades när lägenheterna skulle moderniseras. Men idag är vi kvar på att leta efter inredning och originalitet. Både rosetter och lister finns som verkliga föremål, eller produceras i en plast.

Plast kan limas - Gips kräver mer. Listor måste vara inkopplade. Borra hål i gipset och gör ett urtag på skruven. Skruvhål, ändfogar och fogar är förseglade med gips. Se hela handledningen på www. ifi. nej ("Mount Plaster").

Även rosetter är skruvade och limmade med ett gipsband (följ tillverkarens anvisningar). Om lampan hängs i taket måste det finnas en krok för skålen.

Gips appliceras på marken före färg.

Glansgrader

Takmatta är ett vanligt uttryck - eftersom den glansiga färgen behövs mer av substratet.

Taket ska i princip vara så mätt som möjligt, delvis för att dölja ojämnhet, delvis för att förhindra synliga leder i färgansökan. Men ingen regel utan undantag. I paneltak är det känt att det finns oegentligheter efter kvistar och hyvling. Det här är inte något som måste vara gömt. Här kan glansen ökas till 15 i vardagsrummet och till 20-30 för bättre tvättbarhet i köket. En jämnare mjuka färg skapar lätta spel och reflektioner som kan vara dekorativa i sig själva.

Matt / tomma effekter kan också skapas genom att konstverket får en högre grad av glans än miljön. En glans på 30 slutförda på alla rums snickeri ger ytor som tål både slitage och slitage.

På takpanel kan skenan på konstverket ökas till 40 för bättre differentiering.

ADVERT

Mest populära