All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Bara spraya

Text: Bjørn Runar Sodeland / Nina Granlund Sæther

Har du trädgård full av möbler som ropar efter en lick färg, eller överväger att måla köksmöbler innan hösten sätter in, frestelsen att gå för Den uppenbarligen enklaste lösningen är stor. Vissa hävdar att arbetet går fortare med användning av en färgspray och att det också är mycket roligare.

- Det är rätt att det är lätt att måla en spruta, och det är nog lite roligt också. Slutet på det färdiga resultatet har också möjlighet att vara mycket bra, säger Steffen Grønneberg, teknisk konsult på Függers färg. Ändå varnar han vanliga husägare för att inte gå till inköp av en färgspray och tro att både semester och mål sparade.

- Om du inte har sprayat förut är det inte alltid lätt att få ett bra resultat. Först och främst är det viktigt att hålla rätt avstånd från vad du målar. Du sprutar också i ett givet mönster, använder kontinuerliga rörelser och använd inte handleden. Om du gör misstaget är det risk att du går och då blir inte ytan väldigt vacker, säger Grønneberg.

- Med en bra vägledning från leverantören, liksom en normal del av sunt förnuft - något som de flesta människor har - sedan spruta ett bra alternativ för väldigt många konsumenter, säger Lars Hommelhaug i Paintbox Pro AS i Trondheim.

Måla inte grannen

Använda en färg sprayburk, om du är mycket olycklig, riskera manliga granne möblerar, fönster eller uteplats i processen.

- Om du sprayar är det väldigt viktigt att täcka det eftersom det ger ett mycket fint damm som enkelt sätter på platser du inte vill ha. Om du tar hand om färg, använd alltid ditt eget injektionsrum, och det finns en anledning till det. Sprayfärg är tyvärr inte lika lätt och glamoröst som annonsen skryter, säger Grønneberg, och påminner om att det största jobbet ofta kommer efter att färgbiten har slutförts.

- Du måste också komma ihåg att rengöra sprutan efteråt. Om du har använt oljemålning kan detta vara mycket arbete. Det hjälper inte bara att rengöra färgbehållaren. Spray måste demonteras för varje gång du målar, och du måste rengöra både munstycken och rör. Detta görs inte i ett handslag.

ADVERT

Mest populära