All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Bara rullar ut?

Text och foto: Linda Ørstavik Öberg.

Katrine Villtun, mannen Morten och deras två barn bor i Fredrikstad. Loftet i huset från 1979 kommer att vara insolvent och de har redan gått till inköp av Glavas produkter.

Även om de har kontrollerat mycket på egen hand online och har besökt flera proffs, är de fortfarande osäkra om de bara kan komma igång.

- Tidigare besökte vi en snickare som trodde att vi var tvungna att byta tak taket för att säkerställa bättre ventilation. Under en undersökning med Norsk Hussopp Forsikring rekommenderades det att postisoleras, men vi fick inget fuktspärr, säger Katrine Villtun.

Familjen kallade därför Anticimex för att titta på huset, och för att få reda på vad som verkligen måste göras.

- Vi har fått många olika råd under vägen, så det var användbart att få en tredje person från utsidan för att titta på huset. Trots att vi har kontrollerat mycket av oss, känns det säkert att bekräfta vad du tycker, säger hon.

När det gäller framtida försäljning är familjen engagerad i att göra saker rätt och korrigera vad som ska göras.

- Inte blint tro på yrkesverksamma.

Det visade sig att huset är i gott skick och att fuktspärren är på plats. Dock upptäcktes skadad och skadad fuktbarriär där nedljusen monterades.

Det var också tecken på gjutning på västsidan på vinden, men det var ingen skada i byggandet.

Roy Malmo Nilsen, direktör för privatmarknaden i Anticimex, betonar att byte av hus inte är ett skämt.

- Du kan inte ändra användningen av ett äldrehem utan att komma in i saker på förhand, och det kan vara riskabelt om du inte inser konsekvenserna. Det är ok att låta isoleringen själv, men du måste veta vad du gör, säger han.

- Det är inte raderat, det är så enkelt att det bara "rullar ut".

Han säger att det borde vara en tanke konstig när det skrämmer professionella rekommendationer. De kan ha sina egna intressen när det gäller egna vinster.

- Det är något naturligt att de som råder dig också måste göra jobbet. Sök därför neutrala råd, hämta erbjudanden och därefter komma överens, säger Nilsen.

Akta dig

I en uppvärmd bostad kommer det att finnas mycket varm luft som stiger upp och denna luft innehåller vanligtvis mycket vatten. Den fuktiga luften kommer att passera genom himlen om du inte har fuktbarriär, och i luften på vinden kommer fukt / kondensering att släppas ut.

- I synnerhet i gamla hus måste man vara försiktig med efterisolering. Kråkor för kråkor är bättre för huset eftersom taket är varmare och torrare, vilket i sin tur ger mindre kondens. Om du isolerar utan att röra en fuktbarriär eller veta vem som ska vara där får du ett större fuktproblem än vad du hade för att taket blir kallare och kondens uppstår.Den varma inomhusluften som innehåller mycket fukt avger fukt när den kyls.

- Det är lika naturligt att ett gott kallt glas dryck ger en stor mängd kondensering utanför glaset en varm sommardag. Detta händer också i husen.

Mögel kan komma efter några veckor, och i värsta fall kan det upprättas efter några månader.

- Om det fungerade bra före isoleringen, ta bort det. Det bästa är att etablera en fuktbarriär och ladda om skadan redan har inträffat. Vi står ofta över byggnadsskador som orsakas av detta när vi utför byggbesiktningar med privatpersoner, säger Nilsen.

- Kund få dålig information

Nilsen kritiserar företag som Glava och Enova, och anser att de inte är tillräckligt bra för att informera sina kunder om vad som verkligen behöver arbeta och vilka konsekvenserna blir om man inte gör saker höger.

- Enova och Glava är bra på energi, men förtjänar och underleverantörer den konstruktiva konsekvensen av efterisolering. Till kunden gör de det låter som allt är lekfullt enkelt och att du bara kan rulla ut, men du måste ha kunskap i botten innan du börjar. I många fall måste man vara beredd att göra ett betydande jobb.

- Även om energiförbrukningen och elräkningarna blir mindre kan den totala kostnaden vara hög när huset är rått och allt måste göras igen, säger han.

- Vi köper uppmärksamhet

Tore Bjerkeli, marknadschef på Glava, håller inte med kritiken.

- Vi kan inte göra några reservationer i våra annonser eftersom vi fokuserar på produkt och möjlighet att spara energi. Det betyder emellertid inte att vi inte kommer att låta kunderna veta hur man gör jobbet ordentligt. Vi har mycket information om hur isoleringsarbetet ska ske, både på webben och i sina egna broschyrer, säger han.

Bjerkeliveien säger att de har många kurser om detta, och de alltid gör köpa medvetna fällor man kan gå in

-. Så vi helt överens om att det är viktigt att göra människor medvetna om detta, men det Vi tror också att vi gör det. Vi gör vad vi kan i förväg, men det är inte vårt ansvar om byggaren eller privatperson inte följer råden från vår genom isolering och därför får ett dåligt resultat, säger Bjerkeliveien.

Roar Hugnes, seniorrådgivare i Enova, anser att Anticimex uttalanden inte avlyssnas.

- Enova har mycket information om efter insolvens, bland annat genom isolering, svart inköp och vårt eget varumärkesprogram Enova Recommend. Enova vill ge bra råd, och våra broschyrer och instruktioner visar konsumenterna vad som kan göras och hur arbetet ska utföras på rätt sätt.

- Samtidigt är vi också oroade över att inomhusklimatet inte försämras efter en omfattande uppgradering av hemmet. Då är det absolut viktigt att se till att hemmet är väl och ordentligt ventilerat, säger han.

Enova anser också att tillverkare och leverantörer av isolering och vindtätt produkter inte vill att deras produkter ska användas på fel sätt.

Det är viktigt att kontrollera vinden först

Allison Mohn Jenssen, VD på Mycoteam, bekräftar att det finns många som har tagit bort isolering kort efter det läggs. De har många fall där det har stött på allvarliga mögelskador till loftet där de har åter isolerad, och han understryker hur viktigt det är att kontrollera vinden innan isoleringen läggs.

- Det är inte smart att satsa på att det går bra, så du måste kontrollera hur taket ser ut innan du initierar åtgärder. Leta efter fukt och rim i fatet och kontrollera om fuktspärren finns där. Om isoleringen är svart så har du luftläckor och eventuell fuktskada, säger han.

Mohn Jenssen säger att problemet inte kommer att bli mindre om du bara efterisolerar över fukt. Det blir värre eftersom du får mer tid med fukt överlag.

- När du isolera vinden så att du förhindra värmeförluster på vinden, men observera att i gamla hus kommer att ge luftläckage i alla fall. Du uppnår vad du vill, nämligen att sänka temperaturen på vinden, men luften kan innehålla en hel del fukt från badrum och kök.

- Med andra ord sparar du energi, men du kan få saker efter det, säger Mohn Jenssen.

Han säger att det är särskilt viktigt att vara i tjänst i hus som byggdes före 1980, men att man borde kontrollera i alla fall.

- Det viktigaste att komma ihåg är att luftkanalerna måste vara öppen, och jag rekommenderar alla som isolerar att kontrollera vinden för de första vintrarna efter isoleringen läggs till.

ADVERT

Mest populära