All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Juli är det dags för förnyelse och underhåll

Trädgården i juli är scenen för både förnyelse och bevarande. I juli har många av vårblommorna blomstrat. I juli finns det också tid för semester för många och trädgården behöver hjälp för att komma igenom tre veckor utan vård.

De som är lite oroade över sin trädgård skulle vilja se det bra även när de reser på semester, och även om många av vårblommorna blomstrar.

Det krävs inte många åtgärder. Bland annat är det lika lätt att inte kasta bort gräsavfallet efter skärning, eftersom det bland annat kan användas för att förhindra ogräs från att växa upp i sängar och köksträdgård.

"De lager tidningspapper och vissa gräsklipp ovanpå det - och det blir mycket mindre ogräs i köksträdgården", skriver Anne Kari Skjørdal på sin blogg på webbplatsen för Hageland. Hon driver också bloggen Hagebo.

- Gräsklippet fungerar också bra i större burkar, hon berättar om klicket. nr.

- Gräsklipp är alltför värdefulla för att bara kasta den.

Sätt burkarna i skuggan

En av utmaningarna med semestergården är bevattningen. Kommer det att regna, det kommer att rädda många av tillväxten. Och om du kan förbinda dig med en granne är du säker. Men om du inte har någon som kan vattna och du är rädd att det blir torrt, finns det fortfarande några åtgärder du kan vidta för att rädda blommorna, till exempel om de är i burkar.

- Stora burkar kan flyttas till en skuggig plats. Detta minskar risken att blommorna torkar ut. Skytten med gräsklippningar på marken hjälper också till att torka ut.

När det gäller blommor du har inomhus, och vem kan behöva vatten nästan varje dag, tror Skjørdal att du bara måste låta dem blekna.

- Även om du har en granne som kan vatten, kan det vara för stort för honom eller henne. Det bästa är att låta blommorna blekna och köpa nya när de kommer tillbaka från sommarlovet.

Men om man försöker rädda blommorna, kan de sätta i ett fönster i norr och lägga grytan på en oas.

- Med en oas i potten kan du fylla i mer vatten, och oasen kommer att fungera som vattenlagret för växten.

I ett e-postmeddelande klickar du på. ingen tippning Elin Nordli i Opplysningskontoret för blommor och växter (OBP) som man kan använda en soda flaska. "Ska du vara borta bara några dagar, kan du sätta en soda flaskan upp och ned i marken i krukor", skriver hon och tillägger att Du kan också samla de växter som måste vattnas ofta i skuggan inuti rummet.

- Du kan också ta bort krukorna och placera plantorna i ett handfat eller i badet med lite vatten i botten.

Knipe bleka

Den önskan att ha en trädgård som blommar så tidigt som möjligt, har sina nackdelar i att när juli kommer, många av dem bleknat.

- Vad du ska göra är att skära av alla blekade blommor. Då producerar blomman inte frö, utan istället för nya blommor, förklarar Skjørdal.

När det gäller knoppar från främmande arter kan det vara meningsfullt att kasta klipptopparna i avfallet. Detta för att undvika olycklig spridning av dem.

Vattna inte gräsmattan och lossa jorden i sängarna.

Den danska konsumentplatsen Bolius. dk kan lösa lite upp i jorden runt stauder och rosor. Gärna ta det. "Så regnvatten kan bättre tränga in i rötterna" skriver de.

De måste också skära gräset noga innan de går på semester. En skärhöjd på fyra till fem centimeter är lämplig. Å andra sidan, vattna inte gräset innan du går på semester. Anledningen, förklarar Bolius. dk, är att gräsrötterna som helst bör söka djup i jakt på vatten, men de vet inte om det är vattnas, och det kommer återigen försvaga gräset.

Goda julblommor

Om du tar en promenad till plantorna och frågar vilka blommor som passar till julträdgården får du många svar. Anne Kari Skjørdal har fler favoriter.

- Margerite är en fin sommarblomma, och jag gillar särskilt Bacopa. Det står mycket trevligt och blommar under en lång tid. Och då har du Petunia, Pelargonium och Verbena, som är klassiska sommarblommor. I juli blommar rosorna också och många av de lugnande sorterna blommar fram tills frosten kommer.

Elin Nordli skriver upp fler växter som passar bra i julträdgården: Nemesia, Pynekorg, Knight Trail.

- Men det viktigaste är att välja utantill, hon utvecklar och tippa om att välja ett färgschema, eller endast en typ av blomma per burk.

Och med sommarblommorna i krukor och sängar, enligt Nordli får du blommor som håller på att laga mat hela sommaren.

- De ger verkligen mycket mer för vattnet vi ger dem, tillägger hon.

Nordli säger att om du har en stor burk, den fina har en Oppstamming växt eller en vinstock i mitten, såsom blod Beger, Oppstamming Marguerites eller tease blommor.

Hon säger att i allmänhet kan alla typer av sommarblommor läggas ut i juli.

- Det kommer att bli nya färdiga blommor till affären varje vecka och alla kommer att blomma resten av sommaren. Perenner inklusive Karpatklokke, rosengeranium och Sage passar bra ihop och blommar länge och kommer att se bra även efter augusti.

Tips till en grönskande trädgård i juli

Elin Nordli har annars följande tips för dem som vill ha en grönskande trädgård i juli:

  • Blomsterampler ger en färgstark intryck; vänligen vänta vid entrén eller var du kommer att markera "Välkommen till mig!" Exempel på hängande växter Petunia och småpetunia (Calibrachoa) slyngpelargonium, Bacopa, Lobelia och Verbena
  • Smooth bevattning erbjuder de finaste anläggningarna. Låt dem inte torka så mycket att bladen hänger ut innan du vatten. Kom ihåg att använda flytande gödselmedel i vattnet en gång i veckan om du inte blandar gödselmedel i jorden.
  • Är du på semester, fråga om grannar, familj eller vänner om de kan vatten för dig.Kan plantorna hantera sig medan de är borta, lägg dem i skuggan och inte under taket. Skulle du vara borta i några dagar kan du sätta en sodaflaska på marken i burkarna.
  • Klipp ut bleka blomma stjälkar i blomsterbäddar. Då kommer plantorna att använda mindre kraft för att bilda frön, många kommer med många blommor och blomman kommer att se vackrare ut.

Läs också:

lättskötta annu

Dessa blommor måste stå i solen

På jakt efter goda inrednings idéer? Du kan hitta dem i Inspiration Guide

Källa: Informationscentralen för blommor och växter

Bacopa

Denna kostym amplar och hängande längs kanten på krukor och balkonglådor.

ogräsbekämpning: Straw avfall kan vara bra att använda i rabatter och på andra håll i en del för att förhindra ogräs växer upp. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

Bacopa är en sommarblomma med hängande linjer. Blommorna kan vara vita, rosa eller ljuslila med gula ståndarknappar, och så kallade självrengörande, det betyder att du inte behöver plocka bort vissna blommor.

Den tål lite torka, men det bästa blomningen uppnås genom att vattna när jorden har torkat upp, men innan plantan verkar släppt

Flower fungerar bäst i sol och halvskugga, men kan mycket väl också bara stå i skuggan.

Margeritt

Margerite passar bäst keramik, verandaer och sängar.

Margerite liknar den pastorala prinsen, men den finns också i rosa eller gula blommor. Margeriten blommar hela sommaren. Den används ofta för att 17 maj, eftersom det tål hårt väder och låga temperaturer

Bacopa: Bacopa är en sommarblomma med hängande vinrankor och lämpar sig bäst för amplar och hängande längs kanten på krukor och balkonglådor Foto: FOTO OBP

Det är bäst i solsken och halv skugga, men det fungerar också bra i skuggan. Det bör vattnas regelbundet men tolerera en viss torka.

Petunia

Petunia passar bäst i burkar, verandor och amples.

Petunia är en sommarblomma med vallmo eller hängande tillväxt. Blommorna är stora och lätt trumpetformade och finns i de flesta färger. Det finns också i många hybridvarianter, och den mest kända är Surfinia.

Blomman hanterar i viss grad i torka men borde ha en jämn vattning. Det är bäst i sol eller halv skugga.

Verbena

SOMMARBLOMMOR: Margeriten blommar hela sommaren och finns i flera färger. Foto: FOTO: OBP

Verbana passar bäst i amplar, burkar och ballonger.

Detta är en sommarblomma med långa grenar som ger växten en hängande tillväxt. Blomställningen ser ofta ut som en stor blomma, med de små enblommorna som sitter i kransar. Blommorna kan ha alla regnbågens färger.

Verbena storkoser i solen, men kommer också att hantera mer skuggiga platser. Det tål torka, men förhindrar även att vattna.

Nemesia

Kan vara trevligt att hänga på krukans kant och ballonglådor.

FJÄRDOR OCH ÄNDRINGAR: Petunia passar bäst i burkar, porches och ampere. Foto: Foto: OBP

Detta är en nästan 30 centimeter hög växt som ofta helt täckt av blommor, sitter nära varandra i girlander.Den finns i ett brett utbud av färger. När hela grenarna blomstrar, kan du klippa bort det för att växa nya grenar och blomsterknoppar.

Blomman gillar både sol och halv skugga. Det föredrar en jämn bevattning, och marken kan känna torka lite innan den vattnas, men inte helt.

Pelargonium

Detta är en blomma som passar lika bra i vindrutan som i burken och sängen.

Pelargonium har långa traditioner. Träd geranium blommar hela sommaren.

VERBENA: Det här är en blomma som storkar i solen och passar bäst i amplar, burkar och ballonger. Foto: PHOTO: OBP

Detta är en blomma som känns bäst i sol och halv skugga. tåla torrhet, vill inte ha den för våt och föredrar att jämnt vattna. Det kan vara 30-80 cm högt, beroende på sorten. Blommorna är monterade i huvuden som rundade bollar, och finns i en mängd färger från mörkröd till ren vit och laxsås.

NEMESIA: Den finns i ett brett utbud av färger och gillar både sol och halv skugga. Foto: Foto: OBP

HAGEPELARGONIUM: Detta är en blomma som är lika bra på fönsterbrädan som i banker och säng. Foto: FOTO: OBP

ADVERT

Mest populära