All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Jugendstil

Art Nouveau bygger på idén att allt från byggnaden i minsta detalj av inredningen skulle bilda en stilistisk helhet. Det skulle störa dagens kopiering av tidigare tider och massproduktion i industrin och introducera en ny respekt för bra hantverk.

Metrofallen i Paris är kända, och i Barcelona ritas husen av Antoni Gaudis självskrivna sevärdheter. I Norge, Henrik Bull History Museum (1902) i Oslo och Einar Oscar Schou Den Nationale Scene i Bergen (1909) mästerverk av den norska jugendarkitektur.

Ålesund är den norska staden med de flesta art nouveauhus. Det byggdes om efter en storstadsbrand 1905 när stilen var mest populär.

Art Nouveau Fasader

Medan drakens stil var en stil för trähus, hittar vi Art Nouveau mest i tegelhus. De två stilarna går parallellt, och drakens stil tog så småningom upp element i den vågiga stilen i jugendstil. Färgschemat förenklades dock med enfärgade hus och bleka färger. Dörrarna var det enda som separerades med en egen färg, vanligtvis i rött, rödaktigt eller grått grönt.

Husen fick assymetriska, krökta och organiska former och stora brutna takytor, så kallade mansardtak. Murphasades var ofta prydda med ansikten.

Vintypen är lätt igenkännlig. Jugendvinduet kombinerar praktisk användning och trivsel med stora fönsterfönster på botten och på framsidan.

Jugendstilsenteret interiörer

visas stil mest som dekoration stil tapeter, smide, sjablondekor och vackert formade glasmålningar. Linjerna och motiv har mycket gemensamt med Viking ornament, och med oss ​​glida jugend och nationalromantisk dragon stil ofta in i varandra. Men Art Nouveau liknade bleka färger och små kontraster. Bladguld i detaljerna gjorde det glänsande i stencilgrenarna. En mild gul beige var populär på väggarna: 1010-Y30R. Grågrön var också gillad: 2010-G30Y. Bröst och brandväggar kan få en gråblå färg: 3010-R90B. Stilen användes allmänt för tapeter, och många av mönstren används fortfarande i nya kopior, bland annat från den norska arvsamlingen.

ADVERT

Mest populära