All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Johns tre enkla miljöval

För tio år sedan köpte jag min första miljöbil, en Volvo S70 som gick på biogas. Det fanns en prototyp med bensintanken i bagaget. Nu, vid årsskiftet, införs nya regler för definitionen av miljöbilar. "Ta bilens vikt i kilo minus 1372. Multiplicera med 0, 0457. Lägg sedan till 95 ..." Ja, du förstår.

Måste jag bestämma att endast fordon som helt eller delvis drivs med förnybara bränslen borde få definitionen av miljöbil. Dessa bidrar till mycket mindre global uppvärmning än vad som driver fossila bränslen, till exempel bensin och diesel, oavsett hur lite bränsle de behöver. Därför, precis som tio år sedan, tror jag att de tre bästa miljöbilvalen är:

1. El

Inga utsläpp av växthusgaser om du tänker med grön el. Fortfarande dyr och med korta sträckor. Bra för företag och bilpooler, där många delar en eller flera bilar.

2. Biogas

Du kör på avfall från hushåll och avloppsvatten. Kortlivad, förnybar, låg klimatpåverkan och ingen naturresurs som strider runt om i världen.

Läs också:

Är du redo för helgen?

Mors dag, Alla hjärtans dag och riktigt namn - Den första söndagen har vi många skäl att fira lite under vintermånaderna.

3. Etanol

Du kör på något förnybart som växande, som brasiliansk sockerrör eller svenska skogsrester. Mest praktiska

ADVERT

Mest populära