All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Johans miljöval: myror och jord råtta larmrapporter

Johan Tell

1. Solar Cell

Jag köpte en soldriven jordbrytare för min fru.

Kanske inte den mest romantiska gåvan jag har gett henne - men ännu värre, inte minst den minst romantiska. Poängen är snarare att det fortfarande finns fler saker som får sin energi från solen. Det har länge varit soldriven utomhusbelysning på marknaden, men problemet med detta är att vi bor i Norge. Dessa dagar solen laddaren lyser ordentligt, vi behöver dem när natten är så kort, och när natten är som längst och mörkast blir lampor knappast laddas upp på kort tid solen är över horisonten. Därför är det bra när solenergi används även för andra saker som att köra en utomhus fontän, laddning skrek din lilla batterier, mobiltelefonen eller skrämma jord råttor över till grannen.

2. Miljövänligt skogsbruk

Välj inte en bra bok bara för att den inte skrivs ut på ett miljövänligt sätt.

Köp boken, men skicka ett e-postmeddelande till utgivaren att välja papper som är FSC-certifierat eller (virket används kommer från ett hållbart skogsbruk), är alla utsläpp från fossila bränslen klimat kompenseras där en liten bock går till WWF: s klimatarbete.

3. Elektriska bilar

För endast en mycket kort tid tillbaka var elbilar delikata, uppbyggda golffordon som ingen våt person vågade komma i trafik med. Nu är elbilarna som alla andra bilar, och den första som har den högsta klassen i Europas NCAPS-säkerhetsprov är Leaf och tillverkad av Nissan. Priset är tyvärr fortfarande ett problem.

4. Ant

Värsta är när jag paddlar min tävling kajak och känner en myror på väg in i shortsen. Jag vet det genom att börja sköta skiten jag ska rulla. Näst värst är när myrorna invaderar pistolen och då kommer myror på sola. Annars skulle jag vilja ha myror.

Men om jag befinner mig i ett begränsat område och vill döda myrorna använder jag en organisk bekämpningsmedel. För det vore ologiskt om jag på den ena sidan köpte ekologisk mjölk, köttfärs och müsli, medan jag å andra sidan sprids gifter i min trädgård. Om det inte fungerar med ekologiska medel - ja, det fungerar inte.

5. Seed

Glöm inte att det är dags att samla frön nästa år. Med hjälp av ett litet barn och sköta mogna frön av sådana blåklockor, kongelys, Maria gullvivor och Maiden Pink, beroende på hur du bor. Torka dem och lagra dem över vintern i små papperskuvert som du eller det lilla barnet har vikit.

ADVERT

Mest populära