All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Januari erbjuds på hemmabio?

Även om många började julhandeln i god tid före jul, släppa en Missa inte januari-försäljningen. Vad är faktiskt försäljning och "försäljning" är inte något som är lätt för alla att döma.

Håll dig informerad: Läs allt om hemmabio på DinSide

Att något presenteras som en kostnadsminskning jämfört med föregående prissättning kan lura med på så många sätt. Antingen med ett konstant högt pris på kort tid, eller en mycket låg slutkurs, på en mycket begränsad mängd av en vara.

Hur som helst, nu annonseras det med mycket låga priser på en mängd olika produkter, och hemmabio med stora och små tv-apparater, ljudanläggning och Blu-ray-spelare får en hel del uppmärksamhet.

Industrin hade sett fram emot en riktig uppgång i slutet av året - före finansbranschens magiker togs med byxorna långt under knäna. Bromsarna slogs på, men många visade fortfarande en stark vilja och förmåga. De allra flesta norrmän har fortfarande ett jobb och verkligen inte mycket dåliga utsikter framåt under 2009.

I de stora butikskedjor och onlinebutiker är belägna finns det därför ett brett utbud av stora och små skärmar, spelare och tillbehör som väntar på att sättas upp i vardagsrummen av de tusen bostäderna.

Vi har tittat på erbjudanden från Expert, Siba, Elprice och Lefdal och jämfört dem. Här är vad vi hittade och våra kommentarer.

Plasmaskärmar är de bästa och plasmaskärmarna har sina anhängare och med goda skäl. Ska du först titta på tv och filmer, så är plasma en favorit hos många. Svart nivå, svarstid och färgintensitet gör att denna teknik vinner över de flesta LCD-skärmar - i samma prisklass, väl märkta.

Om du inte har HD-TV-kanaler och njut av din DVD-samling behöver du inte riktigt 1080 HDTV. Då är en HD-klar skärm tillfredsställande för många människor, speciellt om du är säker från skärmen och inte konkurrerar med rovfåglar i skarp syn.

Bland de stora plasman hittar vi mer 50-tums. Här är Lefdal det billigaste med en LG 50PG100R för 6995 kronor. Sedan kommer Expert med en Samsung PS50A416C1CX (som vanligt kallas det välkända produktnamnet våra vänner från Östern med) till 7,999 kronor. En liknande finns hos Elkjøp på 7995 kr.

Om du har en 50-tums plasma med full HD-plasma, är du välkommen till priset. Lefdal har en bra Pioneer PDPLX5090H för 19995 kronor. Siba har Samsung PS50A766 till 15995 och sedan är du redo för RiksTV med inbyggd digital mottagare.

Om du är i storlek, har Elprice en mycket prisvärd 42-tums plasma, det är en Samsung PS42A410C1 för 4,995 kronor. Lefdal lockar med en Samsung PS42A456 till 5.495 kronor. Här pratar vi om HD-Ready för båda modellerna.

Om du är redo för en 37-tums, har Expert detta upp till 4,999. - och du får en Panasonic TH37PX8EA.

Vi byter till LCD, vilket är förstahandsvalet om du använder TV: n för spel och PC förutom filmer och TV. Vi hittar också många bra erbjudanden. På Lefdal får du en paketlösning med 42 tum och 19 tum till 14 995 totalt. Båda kommer från Samsung, och den stora har full HD och tuner för RiksTV. Den lilla skärmen är HD-klar och är lätt som en extra skärm i köket, barnrum eller gästrum.

Men hos Siba hittar vi ett brett utbud av modeller från Sony, Samsung, Philips och JVC. Den billigaste 40-Tømmernes från Sony och Samsung är båda vid 7 995 miljoner den dyraste som annonseras är en Sony Bravia KDL40W4500 till 12 995 kronor. Mellan dessa finner vi JVC: s 42-tums LT42S90 till 9 995 miljoner, medan Philips är bara representeras av en 32-tum till 4 995 miljoner.

På Expert hittar 40-tums full HD KDL40L400K från Sony till 6. 999 miljoner medan Elprice innehåll att tillkännage den utmärkta 40-tums Samsung LE40A557 till 9 995 miljoner. Elkjøp erbjuder Sony 40-tums till 6,995 kronor.

Läs också: TV kupp för att under 5. 000

Ljudsystem

Du får inte någon verklig bioupplevelse i hemmet utan surroundljud, och inte heller någon verklig musikupplevelse när du tittar på konserter - oavsett om det är klassisk eller i den andra änden av skalan. Oavsett hur bra TV du köper fungerar inte det inbyggda högtalarsystemet för att reproducera ett ljud som matchar det visuella.

Det verkar som om de stora kedjorna har valt att hålla en låg profil när det gäller ljudsystem, det är fantastiskt att få ett erbjudande.

Vi finner ett erbjudande i Lefdals kundtidningen finns en anläggning av Sony Blu-ray-spelare, mottagare och fem högtalare på stativ plus subbass till 5. 495 miljoner. Liknande design från Samsung, men med DVD-spelare är $ 4,995 på Elprice. Där hittar vi också det säkert billigaste surroundsystemet. Modest $ 1 495 du måste ta med en liten växt från Panasonic. Grannarna kommer att vara glada om du får en.

Mindre glada, de kan vara om du spottar $ 5,995 i en Pioneer PK9 Pioneer hos Elprice. Då får du en mycket kraftfullare anläggning med en mycket större kraft och högtalareyta.

Om du behöver mer av ett surroundsystem, är det bättre att gå till Hi-Fi-klubben eller Soundgarden-specialisterna. Där har de faciliteter för alla behov och önskemål.

Allt om ljud finns här.

Vad sägs om Blu-ray?

Prisnivån på Blu-ray-spelare har inte sjunkit så mycket som många hade hoppats. Samtidigt som de får kastas för dig med en DVD-spelare till 195 miljoner Lefdal, hångla med tio gånger så mycket för en Blu-ray-spelare från Samsung till en 995 miljoner i samma butik. DMTECH på Siba kostar exakt samma. Elprice debiterar också $ 995 för Samsungs Blu-ray-spelare, medan Elkjøp tar 1.995 för Philips spelare. Ingen priskonkurrens här nej.

Blu-ray är fortfarande reserverat för entusiasterna, lite fart, det är svårt att gå innan spelarna ligger långt under tusentals filmer och filmerna har en 50-arks högre än DVD. Så, fråga om nedladdning har blivit ett alternativ för de flesta vid den tid det kräver lite bandbredd när man talar om HD-material.

Lycka till med januarihandeln!

Läs också: Bra test på sju Blu-Ray-spelare?

ADVERT

Mest populära