All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Jag dödade en mus

Vi hade länge hört ljudet av enkla steg i vardagsrummet. Tunna fötter som snubblade över taket. En natt var de här, än en annan natt där. Några ljus duns på tystnaden taket skapade uppe, men så var loppet startade, som om det skedde en tävling där uppe, eller åtminstone ett träningspass till en hotande pendlare utmaning.

Vi var dock inte längre eller mycket tveksamma om vad det handlade om. Mouse! Helt enkelt. Vi hade en gnagare på taket. Och vi hade hört historier om vad de skulle få veta om gnagning.

- Den gnagande på allt för att kontrollera om det är något ätbart, och det kan leda till skador, inklusive elkablar, säger teknikchef på Rentokil, Arne Nese att klicka. nr.

- Vi vet ett exempel där det har gnidts genom vattenledningen till en diskmaskin och på så sätt orsakat vattenskador.

Därför var vi beredda att ta bort den lilla gnagaren. Antingen levande eller död. Även om vi inte såg att dess produktion skulle vara något annat än vad som händer i det följande.

en värmesökande djur

Enligt docent och zoolog vid Natural History Museum, Einar Strømnes, är det först och främst den värme som gör att musen drar inomhus. Det tycker helt enkelt inte om det blir för kallt.

- Musa är angelägen om att hålla fast vid värmen. I naturen söker de därför längs bergväggar och träd för att hitta sprickor att dra in. Att slå dem på en husvägg, de går alltså instinktivt längs denna för att hitta en öppning, säger han att klicka. nr.

Och det öppnar inte öppningen förrän den kommer in. Enligt Nese håller den fem millimeter.

- Även om muskroppen kan se stor ut, är det storleken på musens skalle som avgör om den kommer in. För resten av kroppen lyckas det att trycka in i öppningen.

Han säger att övergången mellan vägg och väggbeklädnader är områden som musen kan komma in.

- Och om väggbeklädnaden består av topp- och bottenbord, kommer musen in i missilerna mellan dem. Men det finns så kallade musband för att försegla dessa öppningar, förklarar Nese.

KLAR: Fella är upphetsad och för närvarande försöker en mus att hämta maten som är gömd under det gula locket, fällan smälter ner. (FOTO:. Alexander Berg jr)

korta liv

Vissa nätter vi inte höra musen alls, och vi trodde i vår enkelhet att det hade dras bort, eftersom det hade förstått att det upptäcktes och insåg Dina dagar kunde talas.

Använd inte gift mot dessa

Men nästa natt var det där igen. Trippe, trippel. Vi försökte lyssna på ett antal av dem och fruktade att det kunde finnas två älskande möss som hade planer på att skapa en familj.

- Om det är ok med mat och fin temperatur är det bra förutsättningar för familjens tillväxt för en mus.De syftar till ett kort och framgångsrikt liv och kan få massor av kullar med barn ", säger Strømnes.

- En mus lever i genomsnitt i ett år, men kan växa upp till tre år gammal.

Det fanns dock ingen indikation på att det fanns mer, bara den som bebodde vårt rumtak.

Vi var glada att det bara fanns en enda mus där uppe, men vi var fortfarande kvar med beslutet om vad vi skulle göra med det.

- Musefelle är bäst

I huvudsak kommer du som husägare att ha två alternativ: Fake eller gift.

- Råttor, myror och vägglöss pesten i hus

Arne Nese har ingen tvekan om vad han skulle rekommendera. Musefelle är hans tydliga val.

- Det ger mest kontroll över de döda mössen. Med gift kan du riskera musikalerna som ligger på platser där du inte kan få dem. Där ruttnar de och kan avge obehagliga lukt. Dessutom har det också varit stora begränsningar av försäljningen av muskulor. För privatpersoner säljs nu bara färdiga presentmaskiner.

BAKGRUND: Fällan lämnar inte musen stora möjligheter att överleva. Hit det rätt, vad det kommer att göra med stor sannolikhet, kommer musen att dö tillfälligt. (FOTO:. Alexander Berg jr)

Så vi gick råttfälla, men vi var inte särskilt entusiastisk över ödet för musen fick lida. Skulle det veta något? , var verkligen den fråga vi snubblade med.

Här är de bilder du kommer inte att se

- Om fällan klappar igen över halsen eller övre delarna av ryggen, och det gör det i de flesta fall, mus dör ganska ögonblicklig, säger Nese.

Ok, hitta bara en plats att sätta fella på. Inom taket var det omöjligt att komma till, så vi försökte en liten vattenkokare som husenheten för ventilationssystemet. Tron att det skulle relatera till dig var inte bra, men vi visste hur små öppningar det behövde. Och den har en välutvecklad luktsans.

- Däggdjur utvecklades ursprungligen som nattdjur, så bra luktsinne var viktigt för dem. Möss har luktsinne som är 10.000 till 100.000 gånger starkare än våren och kan därför lukta upp till långvariga matbitar, beskriver Strømnes.

Kan ta med sig smitta

Tyvärr för musen hade hittat en öppning, för nästa dag lägga den där, nästan giljotinert stroke arm obarmhärtigt hade vänt ner vid tidpunkten för försöket bete.

Vi lyfte musen och släppte ut och lade den i en väska som vi sedan utförde i soptunna. Och några dagar senare skulle det vara kremat i förbränningsanläggningarna.

7 millimeter är allt som behövs

- När ska man hålla på med detta bör man ha engångshandskar och generellt säkerställa en god handhygien, säger Nese.

Men det var tveksamt och vi hade ett dåligt samvete som vi bar ut det. Hade det varit nödvändigt att döda det? I ungefär tre fyra månader hade det fortfarande funnits.

- Det kommer att finnas kvar inne i bostad tills det är tillräckligt varmt utanför, utvecklar Strømnes, men tillägger att en mus kan rulla infektion inklusive mus pesten, där människor kan bli allvarligt sjuka.

- Musa rengör också urinen nästan överallt, det rör sig för att lämna luktspår. Dessa spår kan vara smittade, och det finns en annan anledning till att du ska ta bort möss som har kommit inomhus och lägger näsa.

Då var det nog okej att skicka det över till andra sidan. Rädsla för människan för oförutsägbar förstärkning av musens behov av värme.

Två fällor

I vår tvivel om att vi felaktigt hade tagit det lilla djurets liv såg frågan också om möss har någon fördel. Gör de det rätt där ute eller är de bara skadedjur.

- Möss är en viktig del av ekologin eftersom det är en tallrik och lätt att hantera för rovdjur, förklarar Strømnes.

Molly snöar upp pinnen och musiken

Men vi var inte så angelägna om livsmedelskedjan i naturen, så är det också andra områden som det gynnar?

- Det bidrar till att sprida frön från tillväxten.

Okej, musen är användbar, men det kommer knappast att vara nog nästa gång vi får möss.

- Vi rekommenderar att du ställer in nummer två, även om du har fångat en mus som du tror har kommit in, säger Nese och säger att de ska använda jordnötssmör i stället för den klassiska ostbiten.

- Ostbiten torkar snabbt, medan jordnötssmör fortfarande är attraktivt, och vi vet att mus som jordnötssmör bra.

Vi följde rådet och slog ut nummer två, men för närvarande har ingen mus lämnat den. Och vi tycker att det är lika bra.

ADVERT

Mest populära